AIK och TFF ur allsvenskan.

Publicerad 24 oktober 2004

Idag blev det klart att AIK följer TFF ner i superettan. Två klubbar med helt olika förutsättningar delar ödet att bli degraderade. Ironiskt nog möts de båda lagen i sista omgången i en helt betydelselös match. Det var annat liv i luckan för fem respektive tolv år sedan.

För tolv år sedan, november 1992, så blev AIK svenska mästare. Tusentals AIK:are hade tagit sig till Malmö och Östra ståplats samt Norra sittplats var fyllda med AIK-supportrar. AIK vann både på läktaren och planen. Det lilla antalet MFF-supportrar på Norra stå hade inte mycket att sätta emot. Som en reaktion på detta bestämde sig några ambitiösa supportrar några veckor senare att bilda MFF Support (eller Edwards Pack som det då hette). Tolv år senare har Malmö FF Sveriges största supporterklubb med över 5300 medlemmar. Dessutom tar sig minst 4500 malmöbor till Ullevi imorgon. En måndag 30 mil bort. Snacka om utveckling.

För fem år sedan inträffade det ”omöjliga”. Malmö FF åkte ur Allsvenskan. De två lag som definitivt satte sista spikarna i kistan var TFF och AIK. Skrik i omklädningsrum och Trelleborgsskyltar till Allsvenskan samt ironiska vinkningar på Råsunda var vad MFF-supportrarna fick stå ut med. Fem år senare faller ödet så att båda klubbarna åker ur Allsvenskan samma år medan Malmö FF lyfte sig ur förnedringen och de tre senaste åren varit med och slagits i toppen.

Som MFF-supporter bör man också reflektera över det faktum att trots helt skilda världar för de båda klubbarna så drabbas man av samma öde. Inte ens faktumet storstadsregion, stor trogen publik samt massor av sponsorer har kunnat rädda AIK. En viktig signal till alla MFF:are att aldrig slå sig till ro och tro att saker och ting löser sig. Årets guldstrid, publik- och sponsorrekord kan snabbt ändras om man inte är vaken.

När Norrköping åkte ur Allsvemskan hade man haft typ 11 tränare på 13 år eller något liknande. AIK är i en liknande situation. Det bevisar rätt tydligt att förtroende och kontinuitet är viktigt i en fotbollsförening.

Att TFF åkte ur hade ”alla” räknat med men man gör det när man bestämmer sig för överge sitt signum och istället agerar ”storklubb” genom att göra tveksamma värvningar av dyra spelare och sparkar tränaren mitt under säsongen. Egentligen tror jag det började när man byggde om Vångavallen. Bara det faktum att de allsvenska spelarna hatade den arenan var nog så viktigt i jakten på poäng.

Tack för det här åren. Lycka till och välkomna tillbaka snart igen. Ta gärna IFK Norrköping med er upp.

/Patrik Jandelin

Textens innehåller Patrik Jandelins personliga åsikter och dessa behöver inte nödvändigtvis vara Malmö FF:s officiella.