Åge tar sikte på tre fronter

Publicerad 09 april 2014

”Det kommer att krävas mycket av hela truppen”

Hur har din första tid i Malmö FF varit?
– Allt har gått väldigt bra. Jag har bra folk runt mig, en bra ledarstab och självklart bra spelare. Jag har fått möjligheten att träna laget som jag vill. Först och främst fick vi den fysiska biten under kontroll med vår fystränare, Ben Rosen. Vi har fått den fysiska belastningen korrekt under vinterhalvåret, vilket gjorde oss väl förberedda till säsongsstarten. Det har varit mycket bra utfört. Spelarna har svarat väldigt bra på träningen och sett till matcherna har vi redan haft framgång med flera vinster.

Ni har Allsvenskan, Svenska Cupen och ett kommande Europakval att spela, hur håller man fokus på alla tre?
– Vi måste först och främst hålla fokus på den närmast kommande matchen. Matcherna kommer tätt i april och maj och det kan vara en bra övning i att hålla fokus – det gäller att inte tappa fokus på nästa uppgift och att inte titta för långt fram. Det gäller att avsluta en match och först efter den börja fokusera på nästa. Vi måste ha förmågan att kunna återhämta oss och ha förmågan till att alltid ha pigga ben. Det innebär att kunna klara av att skifta runt i laget och att veta att varje match kräver en speciell taktik. Vi måste kunna använda de spelare som passar bäst i just den matchen.

Malmö FF 2014 har många unga spelare, hur ser du på din trupp i sin helhet?
– Den är bra, den är mycket bra. Det är som du säger många unga, lovande spelare i truppen. De yngsta kommer att behöva lära sig mycket på kort tid. De måste vara redo för att komma in och spela på en hög nivå. Det är klart att Malmö FF tar sikte på att vinna Allsvenskan, vinna Svenska Cupen och ta sig ut i Europa. Det kommer att krävas mycket av hela truppen.

Var i laget finns den största utvecklingspotentialen?
– Vi kan utveckla det taktiska spelet. När vi går ut på Stadion är det alltid full fart framåt oavsett motståendet, men det är inte säkert att vi kommer att spela så i Europa. När vi spelar i Europa måste vi kunna spela på ett annat sätt. I våra bortamatcher i Allsvenskan har vi möjligheten att kunna öva på det spelet och att kunna få det att fungera optimalt. Det är primärt i det taktiska som jag ser den största utvecklingspotentialen.

Ni har nu spelat några hemmamatcher på Stadion och fått uppleva atmosfären. Vad tycker du om Malmö-publiken?
– Atmosfären är helt fantastisk och jag tycker att våra fans är helt fantastiska. Det är ett privilegium att gå ut i den atmosfären och spela fotboll. Det var uppförsbacke mot Falkenberg, men publiken hade tålamod och hjälpte oss fram hela vägen trots att vi inte fick hål på Falkenberg förrän i den sista kvarten. Detta visar också hur viktig publiken är. De hjälper spelarna och laget att hålla trycket uppe. Det tycker jag att vår publik gör på ett fantastiskt sätt. Vår publik är mycket, mycket bra.

Intervjun med Åge Hareide är hämtad från Avspark till hemmamatchen mot Gefle IF som spelas lördagen den 12 april, klockan 16.00. Du kan läsa hela Avspark här

Du köper dina biljetter till matchen i MFF Shopen eller på ticnet.se.