Åge Hareide: ”Betyder mycket för hela staden”

Publicerad 26 augusti 2015 i Nyheter

MFF:s tränare berättar om varför gårdagens vinst mot Celtic FC var en seger för kollektivet och för Malmö stad.

Det är dagen efter vinsten mot Celtic FC och Åge Hareide är glad över att ha sett ett Malmö FF som offrade sig för varandra och spelade som ett kollektiv. Han menar också att segern är betydelsefull för hela staden.

– Det här är bra för klubben och det är bra för Malmö stad. Jag var ute och åt lunch och folk kom fram, gamla som unga. Det är helt galet. Vi har en så stark enhet och att få sätta Malmö på kartan betyder mycket för hela staden. Fotboll är ett lim för människor – något att samlas kring. Det var en kille som sa till mig idag att hans fru hade suttit i soffan och tittat på fotboll med honom igår. Det hade tydligen aldrig hänt förut.

Hur firade du igår?

– Igår hade jag besök av två kompisar från min hembygd. De var här för första gången och var helt överväldigade över den fantastiska atmosfären. Vi satt på balkongen till klockan fem i natt och drack vin och pratade om gamla dagar. Det var otroligt roligt. De hade haft en av de bästa fotbollsupplevelserna i livet på Swedbank Stadion.

För dig måste det också ha varit en av de bättre fotbollsdagarna?

– Ja, det är klart men det kändes lite viktigare i fjol. Salzburg var en svårare uppgift. Nu var vi lugnare. Men betydelsen är lika stark och kanske delvis prestationen också för vi har många nya killar och har inte haft så mycket tid tillsammans. Vi fungerade som en enhet och det gör mig glad för det är det som är fotboll.

Det känns också som det fanns en stark tro. På presskonferensen efter matchen igår sa du att det är viktigt att tro för det är så lätt att inte göra det. Vad menade du med det?

– Det finns alltid så många tvivlare. Och ska du vara tränare eller spelare måste du vara förankrad i tron att du är tillräckligt bra, även om du kanske till och med inte är det. Du blir stärkt och det ger ett budskap av att du är fokuserad. Det vi fokuserade på slog till i matchen igår. Det är jättekul.

Det blir alltid de här fullträffarna i Europa. Det kan inte vara en slump?

– Nej och jag får fundera över mig själv. Jag vet inte om jag gör tillräckligt i matcherna mot Åtvidaberg och Häcken. Jag är inte nöjd med det. Det håller inte. Vi i staben måste fundera på hur vi kan bli bättre. I fjol vann vi matcherna där vi inte spelade bra. Den förmågan har vi inte haft nu men vi ska försöka nå dit och få till en bra avslutning på allsvenskan.

Hur länge känner du att du kan njuta av segern igår?

– Till matchen mot Helsingborg på söndag. Sen hoppas jag att jag kan njuta av den.

Vad gjorde dig allra mest glad igår förutom resultatet?
– Det var laget vi fick se – det nya kollektivet. Ett lag som jobbade för varandra och alla offrade sig för laget och för att vinna. Och självklart det fenomenala publikstödet. Det får du aldrig nog av.

huvudpartners

officiella partners