Cupfinal 75: MFF – Djurgården 1–0

Publicerad 30 april 2024 i Herr,Nyheter

Kom i cupvinnarstämning inför årets final den 1 maj och återupplev triumfen från 1975! Här är en sammanfattning av matchen med kommentarer från de som var på plats.

Solen värmde gott torsdagen 8 maj 1975. På Malmö Stadion tågade MFF ut med siktet inställt på tredje raka cuptiteln. I vägen stod ett stjärnfyllt Djurgården som under våren visat upp en imponerande defensiv. Samtidigt hade MFF blivit kritiserat för att vara ineffektiva och fantasilösa framåt. Det hade till och med börjat talas om en kris.

”MFF:s spel ska vi helst prata tyst om. Spelet rör sig enbart om meningslöst sparka och spring”, gick att läsa i en av Arbetets artiklar inför matchen.

Men den här dagen fanns alla förutsättningar för en fin fotbollsmatch. Det till trots hade endast 6 913 personer tagit plats på Malmö Stadions läktare denna eftermiddag. Cupfinalen krockade olyckligt med en av årets största travdagar på Jägersro.

Ovanligt snällt

I kraftig medvind inledde Malmö FF matchen i ett rasande tempo. Di blåe tog omedelbart kommandot och redan i den tredje minuten slog Staffan Tapper en djupledsboll till Conny Andersson som prickade ribban. Tillsammans med Tommy Larsson och Thomas Sjöberg bildade han trion i hemmalagets anfall för dagen. Gästerna var helt klart tagna av det höga tempot i matchinledningen och MFF radade upp målchanser. Bosse Larsson var nära på att skruva en vänsterhörna rakt i mål och bara några minuter senare fick Tommy Larsson läget med en härlig nick precis över målramen.

0–0 efter första 45 minuterna men MFF skulle till slut få utdelning. I den andra halvlekens andra minut vann hemmalaget en frispark strax utanför offensivt straffområde. Bollen tog i Djurgårdsmuren och studsade ut till Conny Andersson som klappade till på ett tillslag, och den här gången satt bollen i mål bakom en chanslös Björn Alkeby.

Det som inför spekulerats i att bli en tuff och hetsig batalj blev förvånansvärt snällt och domare Karl-Gösta Björkman från Lagan behövde inte anstränga sig så värst för att skipa rättvisa.

Conny cuphjälte

I den andra halvleken fortsatte MFF-dominansen. Djurgården var tvåa på nästan varje boll och fick aldrig tid till att organisera något konstruktivt spel. Janne Möller hade således inte mycket att göra i MFF-målet och först i slutet av matchen kunde DIF skapa ett par halvchanser. Conny Anderssons kanon blev matchen enda mål och MFF stod som cupmästare för nionde gången.

– Den moderna fotbollen är sådan. Det blir inte fler mål, det får vi nog vänja oss vid, var MFF-basen Eric Perssons förklaring till slutresultatet.

Tränare Bob Houghton kunde inte vara annat en nöjd.

– Detta var den trevligaste kris jag någonsin varit med om, sa han med ett syrligt leende till journalistkåren några minuter efter slutsignalen.

Och lagets insats imponerade på expertisen i media. ”1–0 var smickrande siffror – för Djurgården”, löd rubriken i Arbetet. Men mest beröm av dem alla fick hemvändaren Bosse Larsson där lovorden inte visste några gränser.

”Och över alltihopa lyste Moder Sol och Bosse Larsson.”
Arbetet

”Större ettrighet och en Bosse Larsson i kanonform grundlade Malmö FF:s nionde svenska cupseger.”
Calle Palmér, Sydsvenskan

”Bosses första halvlek var det överlägset bästa jag sett en svensk spelare prestera i år. Det var världsklass.”