Cupfinal 89: MFF – Djurgården 3–0

Publicerad 27 april 2018 i Nyheter

Kom i cupvinnarstämning inför årets final den 10 maj och återupplev triumfen från 1989! Här är en sammanfattning av matchen med kommentarer från de som var på plats.

Se cupfinalen 1989 på SVT Öppet arkiv

Det var en varm men lite blåsig kväll på Råsunda när domare Erik Fredriksson blåste igång finalen i Skandiacupen. MFF tog kommandot om matchen direkt och rullade upp Djurgården med en snabb och teknisk offensiv. I den tolfte matchminuten kom 1–0 efter att Jonas Thern på ett lysande sätt serverade kantspringaren Joakim Nilsson som blev fri med målvakten och avslutade i nät.

– Jag såg nog ut som en van, iskall avslutare. Men det var allt annat än kontrollerat. Jag tänkte bara ”skjut”, säger Joakim Nilsson 29 år senare.

Djurgården hade i mitten av den första halvleken en period där man ganska framgångsrikt höll bollen i lagets ägo men utan att på något sätt hota MFF. Istället var det Håkan Lindman som snappade upp en långboll och sköt in 2–0 till MFF strax innan pausvilan.

I den andra halvleken dröjde det inte mer än åtta minuter innan Leif Engqvist punkterade matchen helt. 3–0 kom genom vackert väggspel med anfallskollegan Håkan Lindman. Djurgården skapade under hela matchen bara en kvalificerad målchans, när Stefan Rehn vann en luftduell mot Jonnie Fedel på en hörna slagen av Jens Fjellström. Men nicken gick strax utanför stolpen.

Leif Engqvist sätter spiken i kistan i cupfinalen.

Det borde snarare blivit fler mål för MFF. Med knappa halvtimmen kvar blev det straff efter att Niclas Larsson fått en tuff smäll i ryggen. Men Roger Ljungs straffspark var inte av bättre kvalitet än att Anders Almgren i DIF-målet kunde rädda den relativt enkelt. Håkan Lindman fick också ett ypperligt läge till att göra sitt andra mål men återigen stod Almgren i vägen – den här gången med en fin benparad.

När domaren blåste av matchen stod det klart att MFF vunnit sin fjortonde cuptitel och det var ingen diskussion om att det var en rättvis seger.

– Jag kände kärlek, värme och stolthet, säger Håkan Lindman när han minns tillbaka på matchen.

Liknande minnen har högerbacken Jean-Paul von der Burg.

– Det var en helt fantastisk känsla att få springa in på plan i sin hemstad och representera Malmö FF. Den känslan har jag med mig än idag, att man tillhör MFF-familjen.

Roy Hodgson efter matchen:
– Kraven på laget är stora. Därför var det glädjande att bevittna vår fina insats i cupfinalen. Laget fungerade perfekt och spelade stor fotboll rakt igenom hela matchen. Det var kul att matchen tv-sändes så att fotbollsintresserade i Sverige kunde njuta av den fina tillställningen. Det var dessutom bra PR för vår klubb.

(Från MFF:s matchprogram sommaren 1989)

Roy Hodgson får fira cupsegern i omklädningsrummets badkar.