4-1 till U21 mot IFK Göteborg

Publicerad 17 september 2009

MFF:s U21-lag fick en smakstart i slutspelet: 4-1 hemma mot IFK Göteborg efter ett drömmål av Wilton Figueiredo och tre fina avslut från i tur och ordning Alex Nilsson, Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad.

Malmö FF U21 – IFK Göteborg U21

4 – 1 (1-0)

Målskyttar MFF
1-0 12 min Wilton Figueiredo
2-0 54 min Alex Nilsson
3-0 77 min Jimmy Durmaz
4-1 87 min Jiloan Hamad

MFF:s laguppställning
Dusan Melichárek

Pelle Holm, Filip Stenström, Patrik Karlsson, Nenad Stojadinovic(62)

Jiloan Hamad, Pontus Jansson, Muamet Asanovski, Jimmy Durmaz(83)

Alex Nilsson(83), Wilton Figueiredo(46)

Ersättare: Dejan Garaca(mv), Tobias Malm(62), Hicham Ali(83), Dardan Rexhepi(46), Robin Simovic(83).

– Det var riktigt bra idag. Det är klart, det är ett riktigt bra lag vi ställer på benen.  Men jag tror inte vi är inte äldre än dem, när vi slutar är Jiloan Hamad född -90 äldste man, alla andra är ett eller två år yngre, säger Leif Engqvist efter att hans U21-lag tryckt till IFK Göteborg ordentligt i slutspelets första match.

U21-slutspelet består av fyra grupper med fyra lag i varje, i MFF:s grupp förutom kvällens kontrahenter på Malmö Stadion också Ängelholm och Örgryte. Enkelmöte, två bästa lagen vidare till kvartsfinal. Då lämnar seger och ett par plusmål i första matchen inte mycket övrigt att önska.

Glädjande är också att insatsen på plan inte heller gjorde det. MFF tog tag i matchen tämligen omgående och behöll greppet från början till slut. Göteborg var inte ofarliga och hade sina chanser, men hemmalaget var klart överlägset också spelmässigt (det vill säga inte bara målmässigt).

– Det är klart att det är lättare att tagga till som spelare när det är slutspel, och man får möta lite bättre lag. Jag tyckte vi hade matchen från början. I andra halvlek var vi mycket bättre, i första var det ämnare, även om vi hade många chanser då också, säger Leif Engqvist.

MFF tog ledningen redan i tolfte minuten, och det genom Wilton Figueiredo som stod för rena rama drömmålet. Framspelad av Jimmy Durmaz började han utmana en bit utanförstraffområdet – och bara fortsatte. 2, 3, 4 kanske 5 göteborgare får anses bortgjorda av Wilton, som dock såg ut att hamna ur vinkel för avslut till vänster i straffområdet – men icke. Från kanske femton grader drog han till ett distinkt skott som gick in hårt och rent via bortre stolpen.

Den kvoten fotbollskonst räckte för första halvlek; MFF gick till paus med 1-0. Närmast ett utökande av ledningen hade Alex Nilsson varit, mycket väl framme och framspelad i flera lägen men utan den där sista spetsen i avsluten. Därför var det gott att se just honom nicka in 2-0 hur säkert som helst, ypperligt frispelad av Jiloan Hamad knappt tio minuter in i andra halvlek.

Andra halvlek gick sedan lite i stå, innan göteborgarna blev lagom uppgivna och trötta för att inte riktigt orka stå emot en fin sista offensiv MFF-våg sista kvarten. Dardan Rexhepi hade ersatt Wilton i paus och kom mer och mer med i spelet. I 32:a minuten löpte han loss fint på en djupledsboll till höger och kom in i straffområdet med bra eget läge att gå på mål. Men Dardan valde osjälviskt att passa i sidled och helt frispela Jimmy Durmaz in från vänster. Jimmy kunde gått direkt på avslut – men det hade ju varken varit lika roligt, vackert eller förnedrande som att dra de få försvarande spelarna i närheten och trixa in bollen i avigt hörn… ett mycket läckert mål av Jimmy och 3-0!
– Jimmy är på G igen. Man visste ju när han kom fri att han skjuter ju inte enkelt, han ska dribbla av dem…!  Jimmy har verkligen varit på gång här i veckan och har gjort många mål på träning, säger Leif.

Minuterna därefter fick Göteborg in ett tröstmål, men med tre ordinarie minuter kvar av matchen såg Jiloan Hamad till att göra slutvinjetten himmelsblå. Muamet Asanovski stod för förarbete och framspelning från sin centrala mittfältsposition, Jille tog sig med en grymt skicklig touch förbi sin försvarare, kom fri mot mål och gjorde inga misstag i avslutet.

Leif Engqvist lyfte på begäran fram några individuella insatser i matchen:

– Muamet Asanovski är fanstatiskt duktig idag som central spelare, och fungerar bra tillsammans med Pontus Jansson. ”Mudi” vinner, Pontus  tar emot, lugnar ner, vänder spel, och så gör ”Mudi” löpningarna.

– Dusan är jättebra i mål, det är kul att se, han gör många bra grejor, sätter igång spelet bra. 

– Filip Stenström är mycket duktigt defensivt som mittback, han får också bra hjälp i huvudspelet av Patrik Karlsson, som står rätt idag. Filip blockar många lägen bra, de redde ut mycket. Bra försvarsspel idag… Han ska stoppa dem från att göra mål och det gör han.

– Sedan kan det vara lätt att glömma en spelare som Pelle Holm, som inte syns så mycket – men han gör det bra, de kommer nästan aldrig förbi honom. Han har spelat de flesta U21-matcher år och gjort det bra, alltid lugn och fin i sitt spel, säger Leif Engqvist.

Varje seger över IFK Göteborg är lite extra trevlig, och att vinna så här överlägset var förstås inte sämre… och dessutom få en smakstart på U21-slutspelet. Finemangt, helt enkelt.

Nu återstår två bortamatcher i slutspelets gruppfas: Örgryte den 30:e september och Ängelholm den 6:e oktober.

Tobias Christoffersson