30 Maj 1979

Publicerad 30 maj 2009

Åren går men minnena består.

Det har gått precis 30 år sedan finalen i Europacupen för mästarlag på Münchens Olympiastadion mellan MFF och Nottingham Forest.

Det var första och enda gången ett svenskt klubblag spelat final i den förnämsta av alla klubbturneringar och föregångaren till Champions League.

Det var stort och känns fort-farande stort för oss som hade förmånen att på plats uppleva den största dagen i Malmö FF:s historia – ja, den största dagen i svensk klubbfotboll.

Även om det blev engelsk seger med 1-0 efter ett mål på övertid bakom Janne Möller i första halvlek så fick vi nämligen bevittna hur det skrevs ett stycke svensk fotbollshistoria som sannolikt förblir unikt.

8000 MFF-supportrar
För vem vågar ens i sin vildaste fantasi tro att ett allsvenskt lag någonsin ska kunna upprepa att stå upp mot hela Europas fotbollsadel så som ”pågarna från Malmö” gjorde?
”Vi” var ett 100-tal svenska journalister, fotografer och radio/TV-reportrar men framför allt 8000 tillresta MFF-supportrar som kämpade tappert för att försöka överrösta mer än 20000 vrålande engelsmän på de välfylla läktarna. Totalt såg nästan 70000 åskådare finalen som dessutom TV-sändes till 42 länders mångmiljonpublik.

Samlas för att minnas
Janne Möller, Bosse Larsson, Roland Andersson, Staffan Tapper, Puskas Ljungberg, Roy Andersson, Tore Carvin, Jan-Olov Kindvall, etc..i helgen samlas spelarna som tog MFF till München och som spelade finalen där för att umgås och minnas och hade det inte varit för att ett VM-kval ligger i vägen hade Indiens förbundskapten Bob Houghton också anslutit till bragdgänget.

För bragd var det, trots förlusten. Det kom på pränt i november 1979 när MFF tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj med motiveringen ”För den serie bragder som förde MFF som första svenska lag fram till finalen i europeiska mästarcupen i fotboll”.

Det var första gången ett fotbollslag erhöll denna statusfyllda utmärkelse och det skulle sedan dröja till år 1994 innan det hände igen. Då var det landslaget i VM i USA som premierades så MFF är onekligen i gott sällskap!

Trevor Francis hette engelsmannen som med ett nickmål efter ett långt och perfekt inlägg på övertid i första halvlek avgjorde finalen och sett till matchbilden totalt var detta inte orättvist.

Även om de riktigt heta målchanserna var få och Nottinghams spelade fegt destruktivt efter sitt ledningsmål.

MFF å sin sida var handikappat av att sakna de rutinerade men skadade stjärnorna Bosse Larsson och Roy Andersson. Dessutom tvingades Staffan Tapper utgå efter en halvtimmes spel när bedövningen av hans brutna tå inte längre höll. Det var i sista träningens sista spark dagen före finalen som Staffans högra lilltå blev illa åtgången, med stor dramatik som följd.

Kindvalls chans
Ändå hade laget matchens första stora målchans när backen Kenny Burns halkade till och misslyckades med en bakåtnick till målvakten Peter Shilton så att denne kom på mellanhand. Bollen snappades upp av framrusande Jan-Olov Kindvall men dennes lobbförsök blev för lamt och Shilton hade inga problem att klara.

Ingen skugga dock över den då blott 18-årige Jan-Olov, planens yngste spelare, som i första cupomgångens dubbelmöte med AS Monaco blev matchvinnare med enda målet under 180 minuters spel. Han tog sedan MFF igenom även den andra omgången där Dynamo Kiev stod för motståndet. Efter 0-0 borta blev det 2-0 på Malmö Stadion där Jan-Olov stod för förspelet till Tore Cervins1-0 och sedan själv gjorde andra målet.

Kommentarer efter matchen

”Men jag är stolt över mina pågar – och trots all otur tycker jag också att man i Malmö FF kan vara mycket stolta över de 13 spelare som deltog i matchen i går kväll. De spelade jämnt, imponerande och var i vissa moment även bättre än de nya Europamästarna från Nottingham.”

FOTBOLL MED BOB
i Kvällsposten

”Med våra resurser är detta en fantastisk prestation. Och på vilket snyggt sätt pojkarna genomförde finalen.”

Eric Persson

”Malmö FF var mycket långt ifrån att vinna Europacupfinalen, men har utfört en av de största bragdena i svensk idrott geom att ta sig dit. Jag tror inte att man ska räkna med ett svenskt lag redan i nästa års Europacupfinal. Men jag tror att svenska klubblag kan tränga längre fram än tidigare i de olika internationella klubbspelen.till kvarts- och semifinaler. MFF har talat om att det omöjliga är möjligt.”

Birger Buhre i Kvällsposten

Malmö FF fick Svenska Dagbladets Bragdguld senare under året.
Motivering:
”För den serie av bragder som förde MFF som första svenska lag fram till finalen i europeiska mästarcupen i fotboll.”

Text: Arne Reimer