102-årsdagen firades

Publicerad 24 februari 2012

För tredje året i rad så hyllades Malmö FF på den plats där föreningen bildades. I år var det Jan-Anders Hybelius, ordensmästare i FV, som höll i det prestigefyllda uppdraget. Här är hela hans hyllningstal.

”Hej!

Jag heter Jan-Anders Hybelius och jag är här i egenskap av hängiven MFF-supporter och medlem sedan drygt 40 år tillbaka.
Jag är även Ordensmästare i Ordenssällskapet Fotbollföreningens Vänner, FV, som tillhör MFF-familjen.

Idag har vi samlats här på historisk mark för att fira MFF:s 102 års dag.
Låt mig också säga att detta är ett ytterst hedrande uppdrag att få säga några ord just här och just denna dag.

För att återkomma till FV för en stund så bildades detta Ordenssällskap den 11 november 1933. Initiativet till att bilda ett ordenssällskap kom från ingen mindre än Hövdingen själv, Eric Persson. Man kan säga att FV föddes ur det s k motionslaget, vilket i korthet kan sägas var en sammanslutning för de äldre spelare och medlemmar som inte längre var aktuella för A-lagsspel i MFF men som genom åren kommit att utgöra en omistlig del av föreningen. Denna sammanslutning kom att kallas Malmö Fotbollförenings Motionslag.
När FV bildades 1933 bestod sällskapet av 10 Bröder. Idag är vi 124 Bröder i sällskapet.
Sällskapet utgörs idag av en blandning av de mest trogna och hängivna MFF-supportrar och gamla välkända A-lagsspelare från olika generationer, jag kan som exempel nämna Calle Palmér, Åke Larsson, Klumpen Nilsson, Bengt Fröjd, Jan Nana Ekström, Lill-Kick Svensson, Tejpen Björklund, Krister Kristensson, Lars Granström, Puskas, Björn Nalle Friberg, Magnus Andersson, Jörgen Olsson, Hasse Mattisson.
MFF är, vad jag vet, den enda fotbollsklubben som har ett Ordenssällskap knutet till sig. Andra föreningar har s k kamratföreningar men ingen förening har ett Ordenssällskap mer än MFF.
Det skall sägas att Sällskapets ende stormästare är Eric Persson.

Det går mao en rak, obruten linje från MFF till FV och tvärtom.

MFF:s betydelse för Malmö kan aldrig underskattas.
I dagens tider när Malmö tyvärr ofta förknippas med skjutningar och organiserad brottslighet står MFF för den positiva bilden av Malmö.
Zlatans namn lyser starkast av alla.
Jag var för ett par år sedan i Växjö på Elite Hotell. Sverige mötte Grekland i EM den kvällen. Många hade samlats i hotellets bar-restaurang för att se matchen.
Sidan om mig satte sig en stockholmare, dessutom Hammarby-anhängare.
Han började i stor stil med att försöka imitera skånska språket och gjorde sig lustig över Rosengård. Jag lät han hållas.
Lite senare skjuter Zlatan in ett fantastiskt mål mot grekerna, jag tror många kommer ihåg målet.
Då reste jag mig upp och ropade Rosengård, Rosengård, Rosengård – och helt plötsligt började alla som var i baren att ropa med mig Rosengård, Rosengård.
Efter det sa inte han från Hammarby mycket.

MFF och Zlatan står för det positiva Malmö.

I år hoppas vi på ett nytt guld med en stockholmare som tränare.
Richard Norling, som verkar vara en genomsympatisk person och skicklig tränare.
Förhoppningsvis kan vi ta en dubbel eller tom varför inte en trippel i år.
Men framförallt hoppas jag att vi slipper avbrutna matcher på Swedbank Stadion.

Jag vill med dessa ord avsluta dagens lilla födelsedagstal till 102 – åringen och föreslår att vi utbringar ett trefaldigt skånskt leve för MFF!

Tack skall Ni ha!”