Youth League: Historisk seger inför rekordpublik

Publicerad 30 september 2015 i Nyheter

MFF U19 slog Real Madrid U19 med 1-0 i föreningens första seger någonsin i UEFA Youth League. De nästan 4000 åskådarna på Malmö IP innebar också att vinsten kom inför en rekordstor publik.

Efter 0-0 i den första matchen mot Paris Saint-Germain väntade en ny tuff utmaning för MFF:s U19-lag i UEFA Youth League. Real Madrid hade slagit Shakhtar Donetsk med klara 4-0 och MFF:s tränare väntade sig på förhand en ännu svårare motståndare än PSG.

I onsdagens match på Malmö IP visade Real Madrid också direkt prov på ett skickligt kortpassningsspel och en bollbehandling av hög klass. Knappt tio minuter in drev vänsteryttern Cedrés bollen förbi hela MFF-försvaret och levererade ett skott som Marko Johansson kunde rädda.

Tio minuter senare hade Real Madrid den största chansen i första halvlek när en av deras anfallare kom fri, fintade bort Marko Johansson och skulle bara lägga in bollen i öppet mål när Truls Verngren dök upp från ingenstans och glidtacklade bollen ut till hörna.

MFF kunde också hota och hade ett mer ihållande anfallsspel jämfört med matchen mot Paris Saint-Germain. Den offensiva kvartetten Karaman, Bergqvist, Körhan och Stojanovic Fredin höll flera gånger på att ställa till det rejält för Real Madrids försvarare men dessvärre lyckades man aldrig få till det i de avgörande momenten.

I den andra halvleken skruvade Real Madrid upp tempot ett snäpp men blev också till synes mer frustrerade ju längre 0-0-resultatet stod sig. Marko Johansson lyckades avvärja de gånger Real Madrid kom till avslut och MFF kunde i sin tur utnyttja bortalagets framflyttade positioner och hade ett farligt läge som kunde ha resulterat i ett ledningsmål. I den 83:e minuten trasslade sig Teddy Bergqvist genom försvarslinjen men avslutet kunde räddas av Luca Zidane.

MFF-spelarna kämpade otröttligt och många föll ner i kramper på konstgräsmattan. Som mest låg det tre himmelsblå och fick behandling samtidigt. Nya pigga ben byttes in för att avlasta och en av inhopparna var Isak Redzic som skulle visa sig spela en avgörande roll kort därpå.

I den 88:e minuten slog Johan Brannefalk en frispark halvvägs in på offensiv planhalva. Bollen nickades undan av försvaret och damp ned hos Redzic som stod bra positionerad strax utanför straffområdet. Med ett kyligt och välplacerat skott som letade sig in vid den högra stolproten fick han åskådarna på Malmö IP att jubla över 1-0 till MFF.

Real Madrid pressade för ett kvitteringsmål och i den 94:e minuten höll det på att hända. Marko Johansson med den låga eftermiddagssolen i ögonen blev testad med ett hårt vobblande skott men lyckades uppfatta bollriktningen i sista stund och rädda till hörna.

Resultatet 1-0 stod sig vilket betydde att MFF som första svenska klubblag vann en match i UEFA Youth Leagues gruppspel. Åskådarsiffran 3753 var också med god marginal den största hemmapubliken MFF haft i turneringen. När de lämnade Malmö IP kunde de höra sången ”Vi vann igen” skrikas från hemmalagets omklädningsrum.

Tränare Anders Palmér var glad över segern efter matchen.

– Det är fantastiskt bra gjort. Vi gick ut med förväntningen att Real Madrid skulle ha mycket boll. Men vi ligger bra i positionerna. Madrid är ju bättre bollspelare. Men med gammalt hederligt svenskt försvarsspel och hårt arbete så går det att vinna mot de här lagen. Våra killar är beredda att lägga ner arbetet som krävs, säger Anders Palmér, som också passar på att hylla hemmapubliken.

– Det är fantastiskt med så mycket folk. All heder åt dem.