”Vi har hittat de rätta nycklarna”

Publicerad 24 augusti 2013

Efter tjugo spelade omgångar ligger Malmö FF högst upp i den allsvenska tabellen. Rikard Norling lyfter fram spelarnas utveckling under seriens gång, men även hur laget och spelarna lyckats ta till sig av varje matchs unika förutsättningar.
– Det jag tycker att vi gör bra nu, är att vi har en egen identitet och stabilitet, säger Rikard Norling.

Det är dagen efter Malmö FF 4-1-vinst över Kalmar FF och spelarna trillar in en efter en för dagens träning. Det råder en lättsam och harmonisk stämning inne i Swedbank Stadions katakomber. Alla är glada och avslappnade. Lite som frisyren på en morgontrött Jiloan Hamad som öppnar sin låda utanför omklädningsrummet där han plockar ut dagens träningskläder innan han vänder sig om för att hälsa på Magnus Eriksson, som har det största leendet av dem alla.

Inne i ett av de mindre rummen sitter Simon Thern dekorerad med en rejäl blåtira efter att KFFs Ludvig Öhman träffat honom istället för bollen dagen innan.

– Är det ingen som ska fråga hur jag mår? Frågar Simon Thern efter att Filip Helander kommit in i det lilla rummet, fått syn på Therns röda öga, småskrattat och gått vidare.

– Titta, ni ser vad det är för folk jag tvingas spela tillsammans med, suckar Thern innan han bjuder på ett av sina stora leenden.

LAGET BLIR BÄTTRE MED TIDEN
Efter 20 spelade omgångar ligger Malmö FF i toppen av Allsvenskan och har den senaste tiden presenterat en fotboll som attraherat såväl Malmöpubliken som landets fotbollsexperter. När Rikard Norling får frågan: ”I vilken omgång MFFs spel övergick ifrån ett potentiellt frö till att blomma ut?”, trummar han lätt med sina fingrar på den bruna kaffekoppen samtidigt som han försöker hitta rätt ord.

– Vi är ett kollektiv som spelat ihop oss. Individerna börjar, och utgår ifrån det gemensamma, för att sedan själva blomma. Jag tror också att vårt frekventa matchande den senaste tiden har gjort att vi växt som lag och som individer, säger Rikard Norling och fortsätter:

– Det känns som att vi hela tiden tagit små steg. Simon Hollyheads träningsupplägg bygger just på att vi ska växa rent fysiskt under året och inte gå hårt ut direkt för att satsa allt på de tre första matcherna, utan att vi ska växa i takt med säsongen och bli bättre hela tiden.

JÄMNA MATCHER HELA TIDEN
I våras spelade Malmö FF en fantastiskt fin fotboll på Gamla Ullevi mot söndagens motståndare, IFK Göteborg men fick bara med sig en poäng efter att kamratklubben kvitterat på matchens absolut sista spark.

– Vi gjorde en bra bortamatch och vi var nöjda med vår prestation. På grund att vi var nöjda med prestationen så blev resultatet en större besvikelse. Men det är jämna matcher hela tiden. Förra året var det vi som kvitterade i slutminuterna uppe i Göteborg, berättar Rikard Norling.

• Hur mycket väger du in prestationen sett över hela matchen trots förlorade poäng?

– Visst handlar det om att vinna matcher och vinna titlar. Men om du håller på med detta varje dag så finns där någon typ av yrkesstolthet. Du lever med detta varje dag och vi har en idé om hur vi vill att det ska se ut. Just den delen vill du också värdera in och det kan du inte göra bara genom ett resultat.

– Det jag tycker att vi gör bra nu, är att vi har en egen identitet och stabilitet, men också att vi har förmågan att greppa varje matchs unika nycklar. Inför AIK pratade vi om att vi var tvungna att ställa om efter Europaäventyret

– och det lyckades vi med. När vi sedan spelade mot Kalmar pratade vi om att resultatet mot AIK inte blir lika starkt om vi inte slog KFF.

– Nu på söndag är det ny match och nya förutsättningar. Det är tre poäng i potten, varken mer, men att det gäller att träffa rätt i förhållande till vad vi ställs emot. Vi har ingenting att hämta från matchen mot Kalmar utan det är en ny match mot ett nytt motstånd där vi måste hitta rätt unika nyckel för att vinna.

 

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som producerats inför matchen mot IFK Göteborg.
Avspark kan ni ladda ner och läsa här