Vi är klara för cupsemifinal

Publicerad 25 juni 2020 i Herr,Nyheter

Malmö FF vände tidigt underläge och vann med 4-1 hemma mot AIK och är vidare till semifinal i Svensk Cupen. Anders Christiansens tre mål visade vägen till segern.

Trots nära 27 grader varmt vid avspark inleddes kvartsfinalen mot AIK i Svenska Cupen i ett rasande tempo. Redan i den tredje spelminuten öppnade sig läget för Malmö FF att ta ledningen i matchen. En bollvinst på det centrala mittfältet följdes av ett inlägg från Sören Rieks som hittade Isaac Kiese Thelin vid den främre stolpen. Men anfallarens avslut täcktes i sista stund av en AIK-försvarare.

Istället var det AIK som kort där efter kunde göra matchens första mål. Gästernas Paulos Abraham drog upp farten ute på sin kant och fick på en kanonträff, otagbart för Johan Dahlin och underläge redan efter sju minuter. Målet gav AIK självförtroende och bara tio minuter senare räddade ribban Malmö från att hamna i dubbelt underläge.

– Vi kliver ut med en aggressiv spelstil första fem minuterna men sen får vi verkligen slita. Men jag är oerhört nöjd med hur vi hanterar situationen och den fighting spirit vi visar idag, sa MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson efter matchen.

Närkampspelet blev allt tuffare och längst framme vann Kiese Thelin viktiga dueller för MFF. Det gav Malmö mer och mer tid med boll i höjd med offensivt straffområde och tillslut gav det utdelning. Ett högt bolltempo och ett danskt samarbete ute på vänsterkanten, passning in i straffområdet till en helt fri Anders Christiansen som iskallt placerade in kvitteringen. En knuten näve från lagkaptenen och 1-1 som stod sig till den första halvleken ut.

Samtidigt som temperaturen i luften sjönk höjdes den ute på planen i den andra halvleken. Det märktes att en semifinal låg i vinstpotten, det var två anfallsglada lag. I den 67:e minuten var det dags för ett nytt lyckosamt danskt samarbete. Ett fint väggspel på mittfältet öppnade återigen upp ytan bakom AIK:s baklinje. Sören Rieks på nytt fram till Anders Christiansen vars högerfot återigen fick avsluta anfallet och Malmö hade vänt, 2-1.

– Vi har pratat en hel del om att vi måste öka vår effektivitet framåt, det tycker jag verkligen vi visar att vi tagit till oss idag, sa Jon Dahl Tomasson.

Malmö slog inte av på takten. Istället fortsatte Eric Larsson vara offensiv. Med tjugo minuter kvar trampade ytterbacken förbi AIK:s Paulos Abraham som frustrerat rev ner Malmöspelaren och drog på sig sin andra varning och fick se det röda kortet. Spelet med en man mer utnyttjade Malmö direkt. Sören Rieks som gjort en bländande insatts med sina två framspelningar tyckte det var dags att avsluta själv och gjorde 3-1.

Målet tog luften ur AIK och med mindre än tio minuter kvar fick även gästernas Per Karlsson rött kort efter att ha rivit ner Arnor Traustason på väg mot ett friläge.

Med endast nio spelare på plan kunde Malmö lugnt rulla av sista minuterna av matchen. Samtidigt öppnades stora luckor i gästernas försvar. Det passade Anders Christiansen på att utnyttja genom att sätta 4-1 och sitt tredje mål i matchen

– Man kan väl säga att ”AC” betalade tillbaka för sitt misstag senast, log JDT och kunde konstatera att nu väntar en semifinal mot Mjällby i Svenska Cupen.