Värmade finaldag i Fotboll mot rasism

Publicerad 20 augusti 2012

Fotbollsturneringen Fotboll mot rasism bjöd in till en stor familjefest när årets upplaga skulle avgöras inne på ett värmande Swedbank Stadion. Vädermässigt som stämningsmässigt.

När besökarna under söndagsförmiddagen äntrade Swedbank Stadion och Ståplatstorget välkomnades de av montrar där alla samarbetspartners till turneringen bjöd på tävlingar och frågesporter med inriktning mot rasism där besökarna skulle ta ställning kring vissa frågor.

Det var en glad och familjärkänsla som spred sig runt om arenan när gruppen In Case tillsammans med Dooferz drog igång dagen genom att framföra sin och turneringens låt Ditt val.

– Det här är trevligt, det här är faktiskt riktigt trevligt, sa en man i publiken samtidigt som han blickade ut över allt folk som hade tagit sig till Swedbank Stadion.

Bra fotboll
Det var inte bara tal om arbetet mor rasism utan det spelades även en hel del fotboll. När klockan slog 15.00 ljöd MFF-hymnen ut ur Stadions högtalare och det var stolta spelare ifrån LdB FC Malmö och BK Höllviken på flicksidan och IF Lödde och FC Trelleborg på pojksidan, som vandrade in tillsammans med Björn Ranelid för att spela final. Ranelid talade sedan om att fotbollen talar alla olika språk och dialekter innan han tackade för sig och publiken började sjunga talarens schlagerlåt ”Mirakel” samtidigt som domarna satte piporna i sina munnar och blåste igång finalerna. Det bjöds på bra och spännande fotboll där LdB FC Malmö stod som segrare på flicksidan medan matchen mellan IF Lödde och FC Trelleborg fick avgöras på straffar där IF Lödde drog det längsta strået.

– Detta är starten på nästa år. Detta är en process som ska fortgå och absolut inget avslut. Detta var en final och nu börjar arbetet på nästa års turnering. Det är många som under resans gång har träffats, pratat och diskuterat det här med fotboll mot rasism och trygghetsbegreppen. Detta är ett sätt att jobba med det och det tycker jag vi ska fortsätta med, sa en nöjd Staffan Tapper som är en av de ansvariga för turneringen