Ulrich Vinzents: Vi får ta revansch för senast

Publicerad 21 augusti 2009

Inför måndagens match mot ÖIS har hemsidans Magnus Johansson tagit tempen på vår danske järnman, Ulrich Vinzents.

Den tredje april 2006 spelades för Malmö FF:s del den första omgången av det årets Allsvenska. I laget fanns det danska nyförvärvet Ulrich Vinzents. Det var hans debut i det svenska seriesystemet, och för motståndet stod BK Häcken (1-1). Vad passar då bättre än att stöka undan matchen från i måndags mot samma förening med några snabba frågor och sedan gå vidare?

Chansen till topplacering fanns inför matchen i måndags, om än att den var liten. Men nu känns den väldigt avlägsen. Håller du med?

– Möjligheterna till en bra placering finns där fortfarande, även om det ser lite mörkt ut nu. Men jag tycker inte vi ska ta ut något i förskott, utan först efter sista matchen får vi summera säsongen.

Vad hände egentligen i måndags?

– Vi visste att Häcken skulle spela kompakt mot oss, och sen får de ett tidigt ledningsmål efter en hörna. Då blir det uppförsbacke och vi får jobba hårt för att komma in i matchen. Jag tycker att vi gör det på ett bra sätt och kvitterar också till slut. Vi har några bra chanser i början av andra halvlek att göra några mål, men i stället tar de ledningen på nytt efter en fast situation. Vi spelar inte bra efter det, det är bara att konstatera faktum.

Att Ulrich inte är en stor målskytt är för de flesta som följer MFF bekant. Hans kvaliteter ligger på andra plan. I Allsvenskan är han alltjämt mållös, men hans enda fullträff gjorde å andra sidan skäl för just epitetet fullträff – ett hårt pressat skott ribba in, i en träningsmatch en tidig marsdag 2007 mot Örgryte IS. Alltså måndagens motståndare på (nya) Gamla Ullevi i Göteborg. Dags för en repris?

– Det var ett riktigt fint mål som jag gjorde där, det minns jag väl. Man kan bara hoppas att det är dags på nytt.

Nu är Gabriel avstängd efter sin utvisning senast. Det har blivit många matcher på slutet där backlinjen har förändrats. Påverkar det spelet något?

– Nej, jag tycker inte det. Både Ricardinho och Jasmin (Sudic) har varit borta någon match vardera och Markus Halsti har kommit in och gjort det riktigt bra som ersättare för dem. Det blir alltid avstängningar och skador under en säsong och då är det viktigt att ha en bred trupp. Det tycker jag också att vi har visat i några matcher att vi har. Det är hård konkurrens i laget, vilket Markus fina inhopp väl har visat.

Märker du av någon skillnad i ditt eget spel när någon av de andra ”ordinarie” är borta? Får du anpassa dig efter den nya backen, eller kan du spela ditt vanliga spel?

– Nej, jag tycker inte det gör någon större skillnad. I början av säsongen hade jag Jimmy Dixon bredvid mig och nu är det Jasmin. Det är duktiga spelare bägge två och så länge man har en bra spelare vid sin sida så påverkar det inte mitt eget spel alls, tycker jag.

Malmös yttermittfältare byter gärna kanter med varandra under matchens gång. Om vi tar Jiloan Hamad och Daniel Larsson, som spelat mest nu på slutet – hur påverkar deras positionsbyten dig som back bakom dem?

– En hel del. De skiljer sig ju åt som spelare, vilket gör att jag måste anpassa mitt spel till vem av dem som jag har framför mig. Jiloan är duktig på att ta emot bollen, förflytta sig med den och när han bryter in i banan ska jag flytta upp på kanten, på ett helt annat sätt än när jag har Daniel Larsson framför mig. Där kan det emellanåt bli något tillbakaspel, men inte alls som med Jiloan att jag ska täcka upp på kanten. Så det är klart att det spelar roll för mig vem jag har framför mig.

Gillar du det?

– Jag tycker att vi ska utnyttja det faktum att vi har två så olika yttrar som Daniel och Jiloan. Som sagt, Jiloan är duktig på att bryta in i banan och komma till avslut och Daniel är väldigt snabb och det ställer till oreda hos försvarande lag att hålla koll på två så olika spelare som byter kant. Så det måste vi fortsätta med.

Om en dryg vecka väntar matchen som många sett fram emot, derbyt mot HIF. Om inget oförutsett händer spelar då Ulrich sin 100:de allsvenska match.

– Det visste jag inte. Har det blivit så många? Då gäller det att jag inte drar på mig en utvisning på måndag då.

Ja, det vore ju synd. Men först väntar Örgryte. Lycka till där.

– Tack så mycket.

Förhoppningsvis blir det tredje raka bortasegern.

– Ja, det får vi hoppas. Vi får göra 90 bra minuter nu och ta revansch för senast.

 

// Magnus Johansson