U17 – Mjällby (Matchrapport)

Publicerad 07 oktober 2013

Efter mycket om och men lyckades MFF U17 ta sig vidare till kvartsfinal i SM-slutspelet efter vinst på straffar med 12-11 mot Mjällby. Här följer matchrapport.

Igår (6/10) inledde Malmös U17 slutspelet med åttondelsfinal mot Mjällbys dito hemma på stadionområdet. Matchen startade trevande för Malmös del, man kom inte riktigt in i matchen och Mjällby var helt klart det hetare laget. Redan efter 11 minuter gav det också utdelning. Mjällby tilldelades en straff, vilken man missade, men på returen var 0-1 ett faktum. Endast fyra minuter senare vinner Mjällby boll, ställer om snabbt och lyckas göra 0-2. Malmö ser väldigt tagna ut vid det här läget. Efter detta växer Malmö in mer och mer i matchen och man börjar hitta in i ett mer vägvinnande spel med större bollinnehav och mer passningar inom laget. Det mer vägvinnande spelet leder fram till en hörna i minut 23. Denna hörna styrs på en Malmöspelare i mål och därmed är 1-2 ett faktum.

Efter Malmös reducering lugnar matchen ner sig lite och känslan är att båda lagen nu spelar enligt matchplanen. Malmö tar hela tiden över mer och mer och jobbar metodiskt fram målchanser i allt tätare omfattning. Mjällby å sin sida spelar ett kompakt och bra försvarsspel, där samtliga jobbar stenhårt, för att sedan skapa farligheter genom att kontra mot ett fåtaligt MFF försvar som går hårt offensivt och tappar mycket folk hemåt.

Efter första halvlek är resultatet 1-2 till Mjällbys fördel. Malmö började halvleken tveksamt, men växte in i matchen mer och mer och styr händelserna de sista 30 minuterna av halvleken. Känslan är att Malmös stora bollinnehav kommer att fälla avgörande till sist.

Andra halvlek börjar rafflande och redan efter ett par minuter lyckas Malmö skapa en hörna. Hörnan är bra slagen och andrabollen tar sig knappt utanför straffområdet, där Malmö är först på bollen och distinkt sätter en bredsida i nättaket och 2-2 är ett faktum. MFF har alltså lyckats kvittera Mjällbys 0-2 ledning men oavgjort står sig inte länge. Redan i den 51 minuten utnyttjar Mjällby ett felpass av Malmös försvar och placerar in bollen vid bortre stolpen, 2-3. Matchen svänger just nu fram- och tillbaka utan speciellt mycket struktur. Därför är det inte förvånande att MFF lyckas kvittera i minut 56. Om försvaret slog en felpass vid Mjällbys förra mål slår de nu en perfekt långboll som går fram till Malmös anfallare, vilken på ett snyggt sätt lobbar över målvakten fram till 3-3.

Målen fortsätter att rulla in under halvleken och i minut 64 tar Malmö ledningen för första gången i matchen. Återigen kommer kvitteringen ganska omgående, nämligen i minut 75. Sedan väntar ett par, något lugnare, minuter där inget av lagen skapar särskilt mycket. Men i matchminut 80 tar Mjällby återigen ledningen efter ett fint anfall. Resultatet är nu 4-5 och läget ser prekärt ut för Malmö. Men på stopptid lyckas Malmö smått otroligt göra ett mål till och kvittera till 5-5!

Efter 90 minuter plus några minuter stopptid är resultatet alltså 5-5 och förlängning 2×15 min väntar. Förlängningen blir ett långt ställningskrig utan särskilt många klara målchanser. Det märks att spelarna börjar bli väldigt slitna efter en intensiv och kampfylld match. Därför känns det logiskt att matchen går till straffar.

Under straffläggningen sätter båda lagen sina tre första straffar. Först i omgång fyra kommer den första missen. Mjällbys målvakt lyckas då rädda en straff. Detta innebär att Mjällby som inleder femte omgången har chansen att avgöra. Men denna gång räddar Malmös målvakt och MFF kvitterar i den femte straffomgången. Så i den åttonde (!) straffomgången kommer Mjällbys andra miss och Malmö sätter därefter sin straff och lyckas vinna en gastkramande match med 12-11 efter straffar.

En match där Malmö stora delar av matchen är det lag som försöker spela, samtidigt som Mjällby ligger på försvar och är oerhört vassa i sina kontringar. Malmös U17 har under säsongen haft svårt med Mjällby och var säkerligen inställda på en tuff match. Och en tuff match blev det verkligen, vi kan bara konstatera att matchen kunde ha slutat hur som helst och MFF kom undan med blotta förskräckelsen. Nu blickar vi framemot en spännande kvartsfinal hemma mot IF Elfsborg den 13/10.