Truppen mot Gefle

Publicerad 23 september 2007

Sören Åkeby tar samma spelare som mot Örebro plus Jonatan Johansson, tillbaka från avstängning, med sig upp till Gävle, där sista träningen äger rum på matcharenan Strömvallen söndag kväll.
– Det är jätteviktigt att vi jobbar stenhårt och är fokuserade i alla situationer och att vi får upp tempot, säger Sören inför matchen.

Truppen mot Gefle (en man ska bort):

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Anders Andersson, Christian Järdler, Gabriel

Babis Stefanidis, Daniel Andersson, Yksel Osmanovski, Behrang Safari, Junior, Ola Toivonen, Guillermo Molins, Niklas Skoog, Joakim Nilsson, Jonatan Johansson.

Skadade: Labinot Harbuzi, Philip Milenkovic.

Efter lunch på Kulan lämnade MFF-truppen stan vid ettiden idag, tog flyget till Stockholm och därifrån buss till Gävle. Strax efter Uppsala finns Sören Åkeby på telefon för några ord inför måndagens match mot Gefle IF, avspark 19.00.
– Om jag väljer att bara minnas första halvlek så känns det bra… säger Sören apropå inför att inom kort återse Strömvallen.
För det var ju på Strömvallen i bortamatchen mot Gefle som fjolårets kanske mest omtalade MFF-match utspelade sig; mest omtalade och mest absurda. MFF bad sitt gamla konstgrästrauma fara och flyga genom att ta ledningen med 3-0 i första halvlek och spela riktigt fin fotboll – för att sedan kollapsa och otroligt nog tappa matchen, som alltså slutade 4-3 till hemmalaget.

Detta svårspelade Gefle, som MFF på de två senaste försöken ej heller lyckats besegra på hemmaplan: 2-2 och 1-1 på Stadion ifjol och i år. I allmänhet är det dock hemma på Strömvallen som gästrikarna brukar plocka sina poäng och vara extra svårspelade; 19 av lagets 24 hittills insamlade pinnar har kommit på fem segrar och fyra oavgjorda. IFK Göteborg är enda gäst som fått tre poäng med sig hem, hittills.
– Men jag tycker Gefle spelar i princip likadant borta som hemma. De kör med lågt försvarsspel och sätter ändå bra press på sin del av planen, och det måste vi hitta en lösning på. Det är jätteviktigt att vi jobbar stenhårt och är fokuserade i alla situationer och att vi får upp tempot, säger Sören Åkeby.

Förmågan att dra upp tempot är den faktor som Sören menar gjorde skillnaden i förra matchen, mot Örebro, och han tror på en liknande matchbild nu också
– Vi började riktigt bra, sedan fastnade vi för mycket i deras tempo, som de gjorde allt för att dra ner. I paus pratade vi igenom det här, att vi måste göra allt snabbare, och i andra halvlek blev det bättre, den är klart godkänd tycker jag. Visst, de fick lite tryck på oss i slutet när de chansade och slängde upp folk, men vi hade också flera möjligheter till ett mål till.

Gefle har tillsammans med GAIS en längre tid befunnit sig i det i årets allsvenska ovanligt begränsade reservatet Ingenmanslad – men i takt med att bottentrion plockat lite poäng har den osäkra marken närmat sig igen. Även om det i skrivande stunden är hela sex poäng till nedflyttning, så har Gefle inte råd med en alltför svag höst, och har faktiskt bara vunnit en match – TFF hemma – sedan i juli.

MFF har precis som vanligt när det vankas konstgräsmatch tränat på försäsongsarenan Heleneholms IP under veckan, och kör sista träningen inför matchen på plats på Strömvallens artificiella grönbete söndag kväll.
Hur viktig är den träningen?
– Den är mycket viktig, absolut. Vanligt gräs skiljer sig inte så mycket, men konstgräsplaner kan vara väldigt olika från plan till plan. Jämfört med Heleneholmsplanen är gräset på Strömvallen långsammare och bollen får högre studs, säger Sören Åkeby.

Sören tycker att stämningen i truppen känts positiv i veckan och hoppas på en bra insats i måndagens match.
– Det finns ju faktiskt jättemycket att spela om, och vi har knutit näven tillsammans och bestämt oss för att göra en riktigt bra avslutning.

En första seger på Strömvallen sedan 1984 (OK, endast två möten, -05 och -06, men bägge förluster) hade onekligen suttit fint. Fem matcher och femton poäng kvar att spela om.

/Tobias Christoffersson