Tre stadion i fokus – Årets sjunde tifo!

Publicerad 22 juli 2010

Allsvenskan är igång igen det innebär också att det är dags för ännu ett fantastiskt tifo från MT96. Den här gången är det Malmö IP, Malmö Stadion och Swedbank Stadion som är i fokus.

Malmö ”Gamla” Idrottsplats

Till alla som inte fick vara med.

Gå dit någon vacker dag. Varför inte en söndag kockan 13.30 Än finns den kvar. Blunda en stund. Lyssna. Andas djupt.
Hör det förväntansfulla sorlet. Känn värmen från solen och doften från träet, som blandar sig harmoniskt med den förföriska korvvagnens frestande ångor.

Packa er mot mitten! Det är många som vill in”! ”Program 25 öre ! Matcherna följas på tavlan”! Ljuder det från högtalare och programförsäljare.

Se i det inre färgbuketten från toppaluvorna och skolmössorna på ungarna liggande bakom målet. Lyssna på den marscherande MFF-orkesterns medryckande toner från sina välputsade instrument. Se Kjell Rosén artisteri och Stellan Nilsson inlägg till Börje Tappers nick i mål.

Andas in, den då ännu som ofarligt betraktade cigarettröken, från de hattklädda gubbarna på innerkretsen. Stirra nyfiket mot anslagstavlan, belägen uppe vid trädens lummiga grönska, som långsamt rättvänds av den i skärmmössa myndighetsprydda vaktmästaren, för att förmedla ett mål gjort någonstans i Sverige. Kasta bollen till den i keps och knäskydd klädde ”Gripen”, efter ett av motståndarnas sällsynta och misslyckade försök att göra mål

På ledarbänken, nedanför den grönmålade huvudläktaren, ser ni ”Hövdingen” sittande stolt och nöjd innan han snart åter skall hålla von Rosens pokal i sina händer. Och bakom, den från svunna tider, lyckligt kvardröjande K-märkta läktaren, vet vi alla vad som hände för hundra år sedan.

Gå sen stilla och värdigt ifrån idyllen, och skänk oss som fick vara med på den tiden en avundsjuk tanke. Böj huvudet till en tyst reverens, tillägnad alla de spelare, som på denna plats gav MFF sin första blomning och inledde en fantastisk framgångssaga för vår klubb..

 

Malmö Stadion

Så stort det var. Så fint och modernt. Vårt nya stadion byggt till fotbolls-VM 1958.

Det var nästan som en symbol för den nya tiden efter kriget. Ett framtidshopp. Malmö Stadion skänkte oss 50 år av gemenskap.

Hon har under sin stund som MFF-hem, varmt välkomnat en publik i förändring. Ifrån gubbar, vattenkammade och klädda i beiga jackor, sittande, mumlande, ibland solistiskt utropande typiska Malmöitiska kommentarer som: ”Låt Bosse föra bollen för jävelen”!De va min själ de dålliaste ja har sett nånn gång”! Hörbara över hela Pildammsparken, fram till senare tiders sjungande, flaggviftande klack, i vackraste himmelsblå dräkt.

Vårt ”gamla” stadion blev med åren en bedagad skönhet som gjorde sig bäst i dämpad belysning. Stinkande toaletter, oändliga korvköer, blaskig öl och löparbanor, förvandlades av tidens tand till missprydande fläckar på den en gång så strålande uppenbarelsen.

Men i en allt mindre välputsade backspegel kommer vi att minnas endast de lyckliga stunderna.

Malmö Stadion gav MFF tio mästerskap, och visade vägen till EC-finalen. Hon såg primörer som Bosse och Zlatan spira på sin gräsmatta. Vi har fått uppleva fantasifulla och strålande tifon på vårt stadion, samt sett de flesta storlagen i världen spela här. På vår väg in till MFF:s nutida hem går vi inte förbi henne som vore det vilket stadion som helst. Tack för festen! Malmö Stadion.

 

Den nya Stadion

Bosse Larsson fick göra en symbolisk avspark här. Så självklart. Andreas Nilsson satt på läktaren. Så fantastiskt glädjande. Örgryte IS blev inga festsabotörer. Så väluppfostrat.

Malmö FF har fått Sveriges finaste fotbollsstadion, en arena av högsta internationella klass.

Vi har många att tacka för det, inte minst vår nyutnämnda hedersordförande, Bengt Madsen. Vårt nya stadion har hunnit fylla hela ett år nu. Än vet vi inte vad det kommer att skänka oss.

Än tittar hon lite beundrande tvärs över gatan mot Malmö Stadion och över Pildammarnas grönska mot ”Gamla” IP. Än skimrar ingen guldglans över ettåringen. Men vi vet att hon inte vill eller kommer att vara sämre än sina föregångare.

På stadens förskolor och lekplatser springer det omkring ungar som kommer att begå sin ”MFF-debut” just på denna plats. Och någonstans i detta nu, under passionerat ögonblick, sås ett frö i en kvinna.

Vad händer när detta frö firar sin 50-årsdag? Klagar då han eller hon på att logerna på Stadion är trånga och obekväma, samt att Dom Perignonen inte håller den klass som förväntas? Är det dags att bygga nytt då? Vem vet? Que sera sera.

Och ärade läsare. Vad säger ni en gång i framtiden då barnbarnet utan för Malmö ”Gamla” IP misstroget utbrister: ” Spelade MFF på den lilla skruttiga idrottsplasten? Det tror jag inte på”! Eller när sonen lite nedlåtande pekande på Malmö Stadion säger:”Pappa! Det måste varit kasst att gå på match där inne. Att du kunde”!

Vad svarar ni då?

Så här så klart.

Alla världens fotbollsarenor har sina dofter, sitt utseende, sina ljud, sin kultur, sina minnen, sina färger, sin själ.

Dessa arenor var vårt älskade Malmö FF:s hem och själ under många underbara år.

Carlo Nilsson

 

Matchprogrammet distribueras till Sydsvenskans prenumeranter torsdagen den 22 juli och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.

Ladda ner matchprogrammet här(8MB)