Träningsrapport: Wilton het i värmen

Publicerad 04 juli 2009

Under lördagsförmiddagen tränade Malmö FF sista öppna passet inför den allsvenska omstarten mot Kalmar på måndag. Helen Johansson var på plats och levererar en färsk och initierad träningsrapport.

Dagens träning sker inne på Gamla Stadions gräsmatta som ser betydligt bättre ut än träningsplan sex där man normalt håller till.

Labinot är tillbaka igen efter sin sjukdom. Totalt är 25 spelare på plats och om man bortser från långtidsskadade Miljan så är de enda spelarna som saknas Pontus Jansson och Dejan Garaca som är upptagna med matchspel för IFK Malmö. Spelare som deltager från juniorlaget är “Muddi” Asanvoski och Amin Nazari.

Inledningsvis är det som vanligt passningsövningar som står på programmet. Idag sker det i fyra olika grupper. Övningen går ut på att en spelare som är placerad i mitten av en cirkel ska röra sig runt i denna och ta emot passningar från sina kamrater som står runtom. Övningen varieras genom att man använder insidor, yttersidor, tar emot på bröstet och en del andra varianter. Naturligtvis skiftar man även spelare i mitten efterhand.

Jimmy Durmaz som gått på kryckor tidigare i veckan efter en blödning i foten som han ådrog sig i U21-lagsmatchen får kasta in handduken omgående.
– Det gör fortfarande ont, säger han och försvinner in i löpargången

Efter genomförd uppvärmning följer en övning där A-laget tränar uppspel och anfall mot reserverna som får agera som försvarande lag. Några detaljer kring uppspelen tänker jag inte avslöja, men i anfallsspelet får vi se en skön variation av passningar som slås bakom backlinjen, perfekta crossbollar och fina inlägg. Man är dessutom duktiga på att fylla på i straffområdet och vi får se en del mål under övningens gång.

Det är en underbar sommardag! Det är skönt att inte längre behöva höra oväsendet från byggmaskiner som man vant sig vid under det senaste året. Istället hör man nu fåglarnas kvitter och sorlet från staketrävarna som tagit plats i skuggan uppe på pressläktaren. Ett 30-tal åskådare finns på plats i värmen och den stora snackisen är hur Rolle och Hans ska formera sitt lag på måndag. Konkurrensen är stenhård och det finns en rad alternativ att välja bland. På dagens träning går det inte att sia om någon tänkbar elva då det skiftas friskt bland spelarna som kan tänkas vara aktuella.  

Efter dryckespaus är det dags för turnering och spelarna delas upp i följande lag:

Blått
Babis, Sudic, Halsti, Amin, Muddi, Labbe, Jeff, Alex

Svart
Ulrich, Dixon, Ricardinho, Larsson, RÅP, Wilton, Jille, Agon

Grönt
David, Gabri, Rolle, Guille, Danne, Rick, Eddie.
(Eftersom detta lag är en man mindre får de förstärkning av Jeff i första matchen och Jille i den andra).

Sankan och Dusan turas om i de båda lagen.
Domare är Hans Gren och som linjemän utses Jonnie Fedel och Leif Engqvist. Speltid är åtta minuter per match.

Svart – Blått
En spelmässigt rätt jämn match, men där det svarta laget är betydligt bättre framåt. Agon verkar spelsugen efter sin skada och ger ett piggt intryck. Han rinner igenom vid ett par tillfällen och avslutar bra, men en storspelande Sandqvist gör några riktigt svettiga räddningar. Första målet kommer istället från Daniel Larsson efter ett fint inlägg av Hamad. Resultat 1-0.

Grönt – Svart
En jämn match där båda lagen kämpar rejält. Det är uppoffrande spel och tuffa närkamper. Eddie är ordentligt på hugget och efter att ha gett sitt lag ledningen med 1-0 är han på väg att även öka på denna. Dusan är överspelad och bollen rullar mot ett tomt mål när Ricardinho i sista sekund fläker sig fram och lyckas rensa undan bollen. I det svarta laget gör Wilton en bra insats och det är också han som ligger bakom den genialiska djupledspassningen som friställer Larsson som behärskat sätter kvitteringsmålet bredvid Sankan i målet. Resultat 1-1.

Blått – Grönt
Sista matchen och för det gröna laget gäller det att vinna med mer än ett mål för att ta hem segern. Det ligger mycket prestige i detta och trots hettan är det fortsatt bra tempo och vi får se en riktigt bra match. Rick skjuter först ett farligt skott utanför och sätter sedan ett i stolpen. Även Eddie har något farligt läge. På andra hållet sätter Jeff Sankan på prov med ett rungande skott. Chanserna till trots slutar matchen mållös. Resultat 0-0.

Med en vinst och en oavgjord står det svarta laget som segrare och naturligtvis följer både segerjubel och fotografering.

Tycker att det överlag ser bra ut idag och att många spelare gör bra ifrån sig. Edward Ofere springer och kämpar träningen igenom. Han gör två mål och är ett ständigt orosmoment för motståndarförsvaret. Detsamma gäller för Daniel Larsson som vid ett flertal tillfällen samarbetar lysande med Wilton. Jiloan fortsätter imponera och Jeff ser allt bättre ut.

Labinot, som gör sin första träning med MFF på över en månad, gör precis som Guillermo Molins en fullt godkänd insats. De båda bidrar framförallt till att höja nivån och tempot ett snäpp ytterligare. Bäst idag tycker jag att Wilton Figueiredo är. Med sin fantastiska teknik är han enormt skicklig på trånga ytor. Han har en fin blick för spelet, är duktig i passningsspelet och svarar för flera genomskärare på dagens träning.

Efter en och en halvtimmes träning i hettan är spelarna rejält trötta. Wilton pustar ordentligt när han sätter sig i skuggan på avbytarbänken bredvid mig en stund. Passet avslutas som vanligt med att spelarna joggar ner och stretchar under John Philips ledning.

Helen Johansson