Träningsrapport söndag

Publicerad 21 juni 2009

Klockan är 14.30 när jag anländer till Stadionområdet för att följa söndagens träningspass. Det var exakt tre veckor sedan jag sist såg MFF och det är därför med en stor längtan inom mig jag parkerar bilen och börjar promenera mot träningsplan 6.

Än så länge är det bara målvakterna som finns på plats. Alla tre är med och håller till på kortsidan närmast Stadion där de drillas i olika övningar av Jonnie Fedel.

Det dröjer dock inte länge innan jag ser resten komma gående från omklädningsrummet. Roland Nilsson är inte på plats idag. Enligt uppgift är han på besök hos släktingar i Sundsvall. Träningen leds istället av de assisterande tränarna Hans Gren och Leif Engqvist.

Efter inledande jogging är det dags för passningsövningar. Spelarna är indelade i två olika grupper och övningen körs först i en triangel och sedan i en fyrkant. Det är passningar, tillbakaspel och positionsbyten som gäller, allt på ett tillslag. Man kör med två bollar i varje grupp och det är häftigt att se när det flyter på och bollen går som ett snöre mellan spelarna.

Bortsett från Harbuzi och Molins som är med U21-landslaget så är alla spelare på plats och deltager i olika grad. Gabriel och Rick kör rehabträning tillsammans med fystränare John Philips. Jeff, Wilton och Babis är med på de inledande övningarna men är sedan inte med i själva spelet. Från juniorlaget hade man för dagen plockat upp Muamet “Muddi” Asanovski.

Efter en något kylig midsommarhelg är det idag betydligt skönare. Runt 20 grader och sol gör att det 50-tal åskådare som är på plats för att följa dagens pass njuter i fulla drag.

Under uppvärmningen har Ulrich, Sudic, Dixon, Ricardinho, Robban och Danne trätt på sig gröna västar för att agera försvarsspelare när det är dags för anfall mot ett mål. Anfallen startas från mittplan och i mina ögon verkar det vara en bra övning för att träna spelet på sista tredjedelen av planen som MFF haft svårt med under våren.
– Possession, possession, hörs Gren ropa under spelets gång och ofta ses han bryta spelet för att instruera spelarna.
Efterhand skiftar man spelare både i det försvarande och i det anfallande laget. Jimmy Durmaz och Jeffrey Aubynn huserar på kanten närmast mig. Jimmy slår flera fina inlägg och tillhör en av övningens mest lyckosamma. Jeff delar ödmjukt med sig av sin rutin och manar på både Jimmy och flera andra av sina yngre medspelare.

Efter dryckespaus är det dags för spel och med bara sexton utespelare blir det på en mindre plan. Målen ställs på straffområdeslinjerna och konor sätts upp för att begränsa bredden. Spelarna delas sedan upp i två lag enligt följande;

Grönt
Halsti, Dixon, David, Larsson, Danne, Jimmy, Eddie, Pontus

Västlösa
Ricardinho, Sudic, Ulrich, Robban, Muddy, Jille, Alex, Agon

Sankan, Dusan och Dejan turas om i de olika lagen.

Det är en jämn match men med skillnaden att det ena laget sätter chanserna och det andra laget bränner dem. Det västlösa laget är det effektiva och tar ledningen två gånger om genom mål av Alex och Agon. Trots att spelare som Harbuzi, Molins och Figueiredo inte är med tycker jag att det överlag ser riktigt bra ut idag. Det är högt tempo och bra spel. Jille Hamad visar sig ha konserverat den fina form han hade innan uppehållet och svarar åter för en bra träning. Jimmy Durmaz kämpar enormt och ser piggare ut än jag sett honom på länge och även Agon ser ut att vara rejält på gång.

Hetast av dem alla är dock utan tvekan Alex Nilsson. Han imponerar i sina bollmottagningar, vänder bort motståndare och gör mål. Hans andra mål för dagen är en riktig delikatess. Han vänder bort sin motståndare innan han från sin position till vänster i straffområdet skjuter bollen i Dusans bortre kryss. Riktigt snyggt!

Efter paus får så äntligen det gröna laget även göra mål. Efter att ha träffat ribbor, vattenflaskor och parerande målvakter lyckas Eddie spräcka den förhatliga nollan genom en snygg lobb som följs av applåder från publiken.
Matchen slutar 3-1 till det västlösa laget och efteråt följer sedvanlig låtsasfotografering. Utan Labbe på plats blir det dock betydligt lugnare segerfirande än normalt!

Efter drygt en och en halvtimmes träning är det över för den här gången. Philips tar hand om nedjogging och stretching medan Leif, Jonnie och Hans hjälps åt att skjuta ihop och låsa målen och samla ihop bollar och konor.

Själv vänder jag hemåt, nöjd och belåten efter att ha stillat mitt begär efter MFF!

 

Helen Johansson