Träningsrapport: Högt tempo och bra spel!

Publicerad 15 augusti 2009

Klockan har precis passerat halvtio på lördagsförmiddagen när Malmö FF:s spelare tar gamla Stadions gräsmatta i besittning och börjar jogga över densamma.

Själv tar jag plats i ett av avbytarbåsen som är placerade på löparbanorna ganska nära planen. Sådana här regniga dagar är det som åskådare riktigt skönt att laget tränar inne på Stadion istället för på träningsplanen så man kan få tak över huvudet.  Jag ser att staketrävarna, som för dagen är runt 20 stycken till antalet, har tagit plats uppe på pressläktaren.

Efter inledande jogging följer en fotbollsskoleövning som stadions vaktmästare väljer att beskriva den. Först får alla spelare ta varsin boll för att driva runt i en stor kvadrat utan att krocka med varandra. Därpå följer Följa John (leken alltså, inte fystränaren) där den första spelaren ska driva runt och göra finter medan den andra ska hänga på och göra likadant. Jimmy Durmaz försöker snurra bort nyförvärvet Filip Stenström som dock hänger med fint. Slutligen ska spelarna parvis röra sig runt i kvadraten och passa bollen mellan varandra. Eftersom det är mycket folk i rörelse gäller det att hela tiden se upp.

Målvakterna kör på kortsidan närmast ljustavlan. Idag är de tre till antalet i form av Dahlin, Dusan och Sankan. Jag ser att Jonnie Fedel först kör skott med dem och därefter inlägg. När jag efter träningen träffar Dejan Garaca får jag veta att han har ont i ett finger efter landskampen han spelade i veckan. Hur illa det är vet han inte i skrivande stund, men i värsta fall kan det vara brutet säger han.  Även Alex Nilsson saknas på dagens träning. I övrigt är det fullt manskap.

Passningsövning är nästa punkt på programmet. Spelarna står placerade vid fyra stationer med runt tio meters avstånd mellan sig. De ska sedan passa bollen mellan varandra. Man lägger mycket vikt vid passningskvalitet och mottagningar. Som vanligt är det Hans Gren som instruerar och är mest aktiv av de båda tränarna. Roland Nilsson står bredvid och iakttar men går in och instruerar spelarna emellanåt.

Jag får sällskap i avbytarbåset av Nils Byrfors och Susanna Dzamic som håller på och spelar in Magasin 1910. Nisse ogillar regnvädret å det grövsta då det försvårar hans jobb i och med att kameran inte tål hur mycket väta som helst.

Efter dryckespaus är det dags för en övning som tränar både anfallsspel och försvarsspel.  Man är indelade i två olika lag där man turas om att anfalla. Spelet sätts igång av en mittfältare vid mittplan och man kör med fem eller sex offensiva mot lika många defensiva. Rick ser fortsatt pigg ut. Han är kvick i fötterna och väldigt duktig på att sätta igång spelet snabbt. Daniel Andersson som är avstängd spelar mittback i det reservbetonade laget. Här får vi verkligen se prov på hans rutin och förmåga att läsa spelet när han flera gånger bryter motståndarnas anfall.

Under anfallsövningen spelar man i vad man kan förmoda vara A-laget mot B-laget. Men när man sedan går över till att spela tvåmål rör man om i uppställningarna. Bland annat tar Wilton, Daniel Larsson och Jiloan Hamad plats i det reservbetonade laget medan spelare som Molins och Aubynn spelar med i A-laget. Noterar även att man låter de gula västarna ligga kvar i gräset och kör med gröna istället.

“Bra tempo”, står det överst i mitt block när träningen är till ända och det kanske är de ord som bäst kan beskriva hur det såg ut idag. (Även om bilden ovan antyder något annat)  Speciellt roligt var det att se lagets attackerande anfallsspel. Det var mindre possession och ett rakare spel framåt än man är van att se. En spelare som är värd att nämnas i sammanhanget är ständigt djupledslöpande Edward Ofere. Han spelar med stort hjärta, offrar sig i varenda duell och gör en riktigt bra träning idag. Jeffrey Aubynn är den som kanske ligger bakom de flesta genomskärarna fram till Ofere. Han fortsätter visa form och fin inställning. Det är roligt att höra honom peppa sina yngre lagkamrater och komma med tips på hur de ska agera.

Just de yngre spelarna är riktigt roligt att se. Jiloan Hamad fortsätter imponera. Han var också inblandad i ett av dagens snyggaste anfall som han startar genom att slå en fin djupledsboll till Ofere som dragit sig ut på vänsterkanten. Jille får tillbaka bollen från Ofere och passar snabbt vidare till Rick. Denne får till ett fint skott från sin position strax utanför straffområdet men Dusan gör en minst lika fin räddning. En annan ung spelare som fortsätter visa framfötterna är Ivo Pekalski. Han ser otroligt lugn och säker ut när han har bollen och slår sällan bort en passning.

Spelmässigt ser det som sagt riktigt bra ut idag. Men det hjälper föga om man inte gör mål. Med reservation för att jag kan ha missat så kan jag inte minnas att man gör ett enda spelmål på dagens träning. Jag förutsätter att man sparar dem till på måndag när Häcken kommer på besök!

Intensiva 75 minuter senare är det slut för dagen och John Philips tar hand om nedjogging och därefter stretching. För att spelarna inte ska börja frysa i sina dyngsura träningskläder tar man sig inomhus för att göra detta.

 

//Helen Johansson