Träningsrapport från ett soligt Malmö Stadion

Publicerad 25 april 2010

Solen skiner över Malmö Stadion. Det är vår i luften och en av årets hittills varmaste dagar. På den södra sittplatsläktaren har runt 20-talet personer tagit plats för att följa MFF:s sista träning inför hemmamatchen mot Djurgården på måndagskvällen.

Från gräsplanen hörs spelarnas skratt och applåder. Det är Joseph Elanga som står i centrum när han utför en dans inför de andra spelarna. Det är under John Phillips inledande uppvärmning som de “bestraffas” med detta när de blir sist att utföra en bestämd handling. Det kan vara att hoppa upp på varandras ryggar, gå ihop ett visst antal spelare eller att springa snabbast till en punkt. Nyuppflyttade Dardan Rexhepi blir nästa man att få utföra en dans och ser inte helt bekväm ut i den rollen. Man varvar dessa lekfulla inslag med allvar där man joggar, kör bensparkar, höga knän, stretchar och passar bollen mellan varandra.

Målvakterna kör för sig själva i straffområdet närmast ljustavlan. De turas om att stå i mål och slå inlägg till varandra. Fyra spelare saknas idag i form av skadade kvintetten Jasmin Sudic, Edward Ofere, Markus Halsti och Rick Kruys.

Efter cirka 20 minuters uppvärmning lämnas spelarna över till Rolle som dittills stått tillsammans med Pep vid avbytarbåsen och iakttagit. Han delar in spelarna i två olika lag och poängterar vikten av att de under övningen som följer vet exakt vilken uppgift de har och vad de ska göra. Först får vi se en övning där Wilton, Hamad och Molins turas om att slå frisparkar från vänsterkanten. Rolle placerar sig exakt i linje med backlinjen varifrån han instruerar hur de ska agera. Bland annat ger han tips om när de ska börja backa och hur de ska ställa motståndarna offside. Pontus Jansson ger gott intryck under övningen och nickar bort massor av inlägg. En lustig detalj är att två av lagets kortaste spelare, i form av Jiloan Hamad och Filip Stenström, får ta plats i den tvåmannamur som man senare ställer upp.

Efter detta följer träning av hörnor. “Pep” som har fått huvudansvaret för fasta situationer är aktiv och kommer hela tiden med synpunkter och tips till spelarna. Eftersom det blir mycket stillastående under denna del av träningen kör man härefter både korta och längre passningar för att komma igång i kroppen igen innan det är dags för spel.

På löparbanorna står ett 15-tal journalister, fotografer och filmare församlade. Ett av dagens hetaste samtalsämnen är utan tvekan hur startelvan mot Djurgården kommer se ut. Dagens träning ger inget svar då man ställer upp i två rätt så jämnstarka lag.

Man spelar 11 mot 11 på en halv planhalva. Det är fria tillslag och man kör utan offside. Något som Daniel Andersson har svårt att acceptera och springer omkring och gnäller över mest hela tiden. Man kör bara två gånger fem minuter och det är därför svårt att dra några större slutsatser. Spelarna verkar i alla fall ordentligt laddade och under den korta tid man spelar håller man ett bra tempo. Det är trångt när man spelar så många spelare på en mindre yta och det är därför viktigt att de hela tiden rör sig och intar nya positioner. Det gör man bra och får därför till ett fint passningsspel med flera fina kombinationer.

En av dagens bättre spelare hittar vi i Guillermo Molins. Han är rejält på hugget och mycket kretsar kring honom i anfallsväg. Han ligger exempelvis bakom ett av dagens finaste anfall när han skär in från högerkanten och gör en snygg dragning innan han passar bollen vidare till Alex Nilsson. Denne når Dardan som dock inte lyckas komma till avslut. Alex som för övrigt är en annan spelare som utmärker sig idag. Med sin robusta kropp är han stark i närkamperna och duktig på att hålla undan motståndarna. Dessutom är han rörlig och säker i passningsspelet. Agon Mehmeti ger också ett piggt intryck och löper oerhört mycket. Han ligger bakom den fina framspelningen till dagens enda spelmål. Detta görs av Daniel Larsson som kan stänka upp bollen i nättaket bakom Dusan. En stund senare är han nära att utöka målskörden men träffar istället stolpen genom ett skott utifrån.

– Nu har vi kört tio minuters spel, nu kör vi tio minuter individuellt som avslutning, säger Rolle sen.

Många samlas vid ena målet där de tränar skott på Dusan. Filip, Miljan och Ivo går ihop och kör lite längre passningar mellan sig. Jimmy Durmaz samlar ihop bollar vid hörnflaggan varifrån han försöker träffa Robbans panna. Guille tränar frisparkar och Mudi och Wilton kör extra löpträning med John.

Efter närmare en och en halv timmes träning är det över för idag. Medan spelarna försvinner iväg in för att duscha samlas representanter från media kring Rolle för att få hans tankar om morgondagens match. Klockan 19.00 börjar det! Swedbank Stadion! Du vill inte missa det!

/Helen Johansson