Träningsrapport: Försvarsspel i fokus!

Publicerad 30 oktober 2009

Efter fem insläppta mål mot Kalmar i senaste matchen tränade Malmö FF försvarsspel under sitt träningspass på fredagsförmiddagen.

På hemsidan står det att träningen börjar klockan 9.30. När jag med andan i halsen – i tro om att jag är sen – anländer till Stadion några minuter efter detta klockslag syns dock inga spelare till. Istället möts jag av några oroliga staketrävar som undrar om jag hört något om dagens pass. Det börjar bli en vana att man startar träningarna senare än vad som är angivet på hemsidan och jag kan inte låta bli att undra varför man inte kan bespara träningsbesökarna några minuter i kylan, och justera denna tid.

Det dröjer ända tills klockan 10 innan spelare och ledare gör entré på innerplan. Efterhand som de kommer ut börjar de som vanligt att jogga fram och tillbaka över planen. Efter detta följer en passningsövning. Idag kör man i ett kvadratformat område där man utgår från de fyra hörnen. Spelarna driver bollen in mot mitten, rundar en kon och passar sedan till näste man i ledet. Man varierar övningen på en rad olika sätt, bland annat genom att slå högre bollar till varandra.

Målvakterna kör som vanligt för sig själva på ena kortsidan av planen. Johan Dahlin saknas ännu på grund av sin skada. Bland utespelarna saknas Filip Stenström (hjärnskakning i U21-matchen), Pontus Jansson och Alex Nilsson.

Efter uppvärmning delas spelarna upp i två olika grupper. I den ena gruppen samlas följande spelare (yttermittfältare och ytterbackar): Jimmy, Guille, Jeff, Ricardinho, Jille, Ulrich, Halsti, och Mudi. Dessa kör sedan en övning som syftar till att träna press och understöd. Man håller till i ett rektangelformat område och kör en anfallande spelare mot två försvarande. Normalt är det kanske inte det roligaste som finns att se på när det tränas försvarsspel, men den här övningen är riktigt intressant att följa.
– Kom inte för nära, säger Hans Gren till spelarna som ska ge understöd. Då finns det risk att motståndaren drar två spelare.

I den andra gruppen drillas Jasmin Sudic och Gabriel av Roland Nilsson. De agerar försvarare när övriga spelare kör inlägg och avslut. Rolle bryter ofta övningen och instruerar dem båda, kan dock inte höra vad han säger eftersom de befinner sig för långt bort.

Man fortsätter sedan försvarsträningen med en spelövning. Anfallen startas från mittplan och man anfaller med sex spelare mot fyra försvarsspelare, fyra mittfältare och en målvakt. Tycker det ser riktigt bra ut och det bevisas av att det inte är speciellt ofta som de anfallande spelarna ens kommer till avslut. Jiloan Hamad är mycket duktig och försvarar sig oerhört väl på sin kant.

I en dryckespaus föräras Leif Engqvist ett nyinstiftat pris av staketrävarna i Kommando Kellerman (där även jag är medlem). Motiveringen till priset, som består av diplom och blommor, lyder som följer: ”För tillmötesgående och alltid visad vänlighet, ofta med en glimt i ögat”. Han verkar bli glad för sitt pris och får applåder både från staketrävar och spelare. Med tanke på hur mycket det tjatats om de gula västarna ifrågasätter jag dock hur inköpsansvarig i Kommando Kellerman ens kunde komma på tanken att inhandla en bukett med gula blommor i.

När det är dags för spel ställer man målen på långsidorna och kör över halva planen. Det ska bli turnering och spelarna delas upp i följande lag:

Orange: Dusan, Ricardinho, Gabri, Ulrich, Jille, Danne, Guille, Eddie

Gröna: Dejan, Mudi, Sudic, Rolle, Jeff, Ivo, Wilton , Agon

Svart: Sankan, Ricardinho (dubblerar), Halsti, Robin, Jimmy, RÅP, Kruys, Larsson

 
Orange – Grönt
En rätt jämn match där Mudi gör en fin insats. Han spelar på vänsterbacken, men tar sig framgångsrikt fram på sin kant vid flera tillfällen. Det är bra tempo och målchanser åt båda håll. Edward Ofere ger sitt lag ledningen efter en retur av Dejan som först svarat för en riktigt fin räddning. Agon och Jeff har det gröna lagets vassaste chanser men skjuter båda utanför. Resultat 1-0

Grönt – Svart
Spelmässigt jämnt, men det gröna laget svarar för de klart vassaste målchanserna. Bland annat får vi se en fin passning från Rolle som friställer Wilton. Denne får till ett bra skott som Sankan får sträcka rejält på sig för att rädda. En stund senare slår Agon från sin position ute på kanten en passning till Sudic inne i mitten. Agon fortsätter sedan sin löpning framåt, inåt banan där han får tillbaka bollen från Sudic varpå han avslutar med att skjuta bollen bredvid Sankan i målet. Får dock inte klart för mig om målet blir godkänt eller om det döms bort för offside. Dagens snyggaste prestation var det i alla fall och bra gjort av både Agon och Sudic.
Resultat 1-0 alternativt 0-0

Svart – Orange
En match där mycket kretsar kring Jimmy Durmaz. Han ser pigg ut och svarar för läckra dribblingsnummer. Är dock inte lika lyckosam i sina avslut och skjuter utanför vid flera tilllfällen. Närmast mål i den här matchen är Eddie som träffar stolpen med ett rungande skott. En stund senare tvingas han avbryta matchen efter att ha gjort sig illa i låret. Såg ut som en sträckning eller möjligen en lårkaka.
Resultat 0 – 0

Efter en och en halv timme är det över för denna gång. Eftersom John Philips försvunnit iväg med skadade Eddie är det lagkapten Daniel Andersson som tar hand om nedjogging och stretching.

 

/Helen Johansson