Tinnerholm om inställning och rätt attityd

Publicerad 12 augusti 2015 i Nyheter

”Jag gillar matcher som den nu senast mot Göteborg. Det ska vara lite grinigt på plan. Du spelar inte på den här nivån för att skaffa vänner, utan när två topplag spelar mot varandra ska det vara kamp och tufft.” 

”Hatar dåliga vinnare. Älskar dåliga förlorare”.

De två enkla, men ack så talande, meningarna kommer ifrån Anton Tinnerholms Twitter-profil.

Högerbacken avskyr att förlora och älskar att vinna. Han bryr sig inte om laget gjort en bra presta- tion om det inte genererat några poäng.

När MFF gick in halvtidsvilan med 0-2 i bortamatchen mot gamla hemmaklubben, Åtvidabergs FF, blev Anton Tinnerholm intervjuad av Cmore där han inte höll tillbaka på vad han ansåg om lagets prestation i den första halvleken.

Veckan därefter stod en nöjd Brokindson hos Sydsvenskans webbtv och konstaterade att Malmö FF hemmaslagit serieledaren IFK Göteborg med 2-1 i en match där det delades ut nio gula kort och ett rött: ”det är så det ska vara i de här matcherna. Jag älskar det!”.

– Det som vi gjorde bra i hemmamatcherna mot FC Salzburg och IFK Göteborg kontra bortamatchen mot Åtvidabergs FF var att vi visade en helt annan attityd och lätt ingen annan bestämma. Vi visade hjärta, vann duellerna direkt ifrån start och visade för varandra att vi skulle köra full gas tillsammans. Ibland kan det vara bra att ge en rejäl tackling redan ifrån början för att dels skicka en signal till motståndarna, men framförallt till dina medspelare, berättar Anton Tinnerholm och fortsätter:

– Jag gillar matcher som den senast mot Göteborg. Det ska vara lite grinigt på plan. Du spelar inte på den här nivån för att skaffa vänner, utan när två topplag spelar mot varandra ska det vara kamp och tufft.

MER KÄNSLOR

– Ju mer känslor en match har, desto roligare blir den att spela och titta på. Spelar vi spelare med mycket känslor och det även återspeglas på läktaren så tycker jag det visar hur mycket en match betyder.

Efter matchen mot IFK blev Tinnerholm ett hett samtalsämne.

I den första halvleken blev Göteborgsanfallaren, Gustav Engvall, liggandes i MFF:s straffområde efter en duell med Rasmus Bengtsson. Oscar Lewicki valde att spela ut bollen men innan den hunnit rulla över sidlinjen var Tinnerholm där och startade upp ett MFF-anfall. Ett beslut som retade upp en rad IFK-spelare som snabbt sprang mot Tinnerholm för att konfrontera honom.

– De var inte glada på mig. De tyckte inte mitt beslut att fortsätta spela hade någonting med fair play att göra men för mig är det glasklart: Det finns en domare på plan som bestämmer när spelet ska stanna av och när det ska fortsätta. Jonas Eriksson valde att inte blåsa och då ska man fortsätta att spela.

– Jag tycker det är för många som lägger sig ner för att få motståndarna att spela ut bollen.

Efter förra veckans fina resultat mot FC Salzburg och IFK Göteborg känner Tinnerholm att Malmö FF satt in rätt kurs och ser fram emot en spännande höst – en höst som kommer att bli mer underhållande allt eftersom de nya spelarna blir mer hemmastadda i laget.

– Jag kan känna igen mig i de nya spelarnas situation. Jag kom också till Malmö FF mitt under säsongen och inför ett stundande europaspel. Jag kom snabbt in i gruppen och det känns som att årets nya spelare kommit in lika snabbt som jag gjorde.

– Förra året var vi en välkomnande grupp och det är vi även i år. Fotbollslag byggs inte bara av vad de gör på planen, utan det är vad de gör tillsammans utanför planen som blir byggstenar för vad lagbygget sedan kan utföra på fotbollsplanen.

– Många av oss spelare är väldigt tighta utanför fotbollen. Vi har en bra grupp spelare med många olika nationaliteter. Titta bara på Adu och Yoshi, de är bästa polare och kan inte ord på varandras språk. Jag tycker det är sjukt häftigt.

Hur ser du på den kommande hösten?

– Jag tror att det blir en rolig höst. Vi sa till varandra att förra veckan var avgörande för vilken väg vi skulle ta och hur resten av säsongen skulle se ut. Nu tog vi två vinster, gick vidare i Champions League-kvalet och knappade in på de andra lagen i Allsvenskan. När vi spelar som vi gjorde mot Salzburg och Göteborg är vi på en nivå som ingen annan i Allsvenskan. Det gäller bara att vi fortsätter.

Hur ser du på matchen mot Gefle?

– Nu har vi fått häng på toppen och du vinner inte Allsvenskan genom att bara slå topplagen utan du ska slå alla. Gefle är en tuff motståndare som vi fick kriga mot i bortamatchen där vi vann med nöd och näppe. Nu gäller det att vi har samma inställning som vi hade förra veckan. Vi ska spela enkelt, tufft och visa direkt att det inte blir någon söndagspromenad med farmor utan en kamp om tre poäng, avslutar Anton Tinnerholm.

Texten är tagen ifrån matchprogrammet Avspark som producerats inför lördagens hemmamatch mot Gefle IF.

Köp Biljetter

Malmö FF – Gefle IF
Lörgad 15/8 KL 16.00

huvudpartners

officiella partners