Thuram inspirerades av MFFs arbete mot rasism

Publicerad 20 maj 2014

Lilian Thuram tillsammans med Pontus Hansson, sekreterare i Malmö FFs styrelse

Den före detta franska fotbollsspelaren Lilian Thuram har efter sin fotbollskarriär länge arbetat med antirasistiska frågor och bland annat släppt ut en bok i ämnet. I veckan är han på besök i Sverige och hörde därför av sig till Malmö FF om det fanns möjlighet för ett studiebesök och se hur MFF jobbar mot rasism.

– Självklart reagerar vi positivt på en sådan förfrågan, inte bara för att det var just han som ville komma, utan även för att vi är kända för det arbete som vi gör, berättar Staffan Tapper ifrån MFF i samhället.

Studiebesöket inleddes med gemensam lunch där MFF i samhället bjudit in många av sina samarbetspartners som de tillsammans driver sina samhällsfrågor med.

– Ett sådant här besök betyder naturligtvis jättemycket. Om vi tittar på Lilian Thuram så är han ett namn som kommer gå till historien som en av fotbollens största. Tar du då Malmö och Malmö FF position i staden är det självklart roligt att han är på besök. Ser man sen även till Thurams profil och arbete med mänskliga rättigheter passar det perfekt med det arbete som Malmö FF tillsammans med Malmö stad gör i fotbollsturneringen Fotboll mot rasism, vilket gör det här till en klockren träff, som inte bara visar att fotboll är en idrott, utan även en stor del av samhället, säger Kent Andersson, ordförande för kommunfullmäktige i Malmö stad.

Därefter fortsatte turen upp till en av Swedbank Stadions många konferenslokaler där franskstuderande elever ifrån MFF-akademin fick presentera Malmö FFs fotbollsturnering, Fotboll mot rasism på franska.

Lilian Thuram var därefter väldigt driven och nyfiken på att höra hur eleverna upplever skolans och MFFs arbete mot rasism.

– Min reaktion av Thuram var den jag hade förväntat mig: en ödmjuk gammal fotbollsspelare. Han har fått vara med om mycket men idag arbetar han med samma frågor och värdegrunder som vi gör, han hade väldigt lätt kunnat få ett jobb hos oss i MFF i samhället, om du förstår vad jag menar. Vad som också var roligt att se var att han tog sig tid för att lyssna och diskutera och stressade inte iväg utan var rak och tydlig. , säger Staffan Tapper.

Pontus Hansson som sitter som sekreterare i Malmö FFs styrelse var även han nöjd med besöket, den bekräftelse det gav till MFFs arbete i dessa frågor och utbytet av tankeväckande diskussioner.

– Lilian Thuram är en av de spelare i fotbollsvärlden som starkast verkar mot rasism och för allas lika värde, värderingar som Malmö FF står bakom till 100 procent. Att ett besök hos oss stod på programmet under hans vistelse i Sverige betyder en hel del. Till att börja med är det väldigt roligt och ett tecken på att vi bedriver ett bra arbete på det här området, berättar Pontus Hansson och fortsätter

– Men allra viktigast är att det sätter extra fokus på en mycket viktig fråga inom fotbollen och samhället. Vi hade stort utbyte av de tankeväckande diskussionerna med Lilian Thuram, inte minst hans insikter och erfarenheter om den praktiska tillämpningen av budskapet i konkreta situationer. Jag tror det sporrar alla i föreningen att med oförminskad kraft inte bara fortsätta utan även utveckla arbetet mot rasism och försöka nå ut till ännu fler.

– Vad som också framgår tydligt är att vi har ett stark samarbete med Malmö stad i bland annat Fotboll mot rasism och det är unikt. Vi har haft, har fortfarande och ska fortsätta att ha ett bra samarbete när det gäller våra skolor och det vi arbetar med. Många av dem som fått titta in i vår verksamhet har sagt att de gillar vad vi gör och det bevisar att vi inte jobbar med några projekt utan att vi är en löpande verksamhet, avslutar Tapper.