Storförlust avslutade årets Europaspel

Publicerad 08 december 2015 i Nyheter

Efter 8-0 borta mot Real Madrid är årets deltagande i europeiska turneringar över. När hemmalaget växlade upp tempot klarade inte Malmö FF stå emot.

De tjugotvå spelarna som tågade in på Santiago Bernabéu gjorde det framför en publik i världsklass. Då pratar vi kanske inte om den vita tårtbiten på den norra kortsidan, utan om de 3500 MFF-supportrar som flugit ner till Madrid för att stötta laget i årets sista match. När det största himmelsblåa bortaföljet i Europa sedan München 1979 hoppade och viftade med halsdukarna plockade många fram mobilerna för att dokumentera.

Med fem Champions League-matcher i ryggen inledde MFF matchen efter förutsättningarna rutinerat. Man höll lugnt i bollen, var aggressiva vid rätt tillfällen och lät sig inte stressas. Sådant betyder mycket men inte allt när Real Madrid väl växlar upp, vilket man gjorde i den 12:e minuten. Ronaldo lyckades få ett inlägg förbi Erdal Rakip och Isco gick på avslut. På mållinjen stod Yoshimar Yotún och räddade men returen nådde Benzema som sköt in 1-0 till hemmalaget.

MFF svarade med en fin spelsekvens där Enock Kofi Adu kämpade ifatt en förlupen boll som han spelade vidare till Jo Inge Berget som i sin tur släppte till Yotún. Vänsterbacken slog ett inlägg som nådde Erdal Rakip vars styrning dessvärre gick utanför målramen. Real Madrid återtog det tillfälligt förlorade initiativet och gjorde 2-0 i den 24:e minuten när Ronaldo slog ett vackert inlägg som seglade förbi klungan i straffområdet och träffade Benzemas panna på vägen in i nätmaskorna.

Matchen hade en märklig ton. För samtidigt som det kändes som att Malmö FF tog sig utrymme att spela fotboll och stundtals hotade motståndarna – som när Lewicki sköt en projektil strax ovanför ribban efter en halvtimmes spel – så levererade Real Madrid en överlägsen kvalitet i avgörande lägen. Det syntes inte minst i minut 39 när Ronaldo från straffområdets vänstra hörn sköt en frispark direkt i mål till 3-0.

Den stora klasskillnaden blev ännu mer plågsamt tydlig när andra halvlek drog igång. Cristiano Ronaldo fullbordade ett hattrick på de inledande fem minuterna. 4-0 kom när han turligt fick en boll via studs på Carvalho. 5-0 när Carvalho och Árnason sprang in i varandra i straffområdet. MFF hade tappat taget om de positiva intentioner man då och då visade i den första halvleken.

Sitt fjärde mål gjorde Ronaldo i den 58:e minuten.

7-0 genom Kovacic i den 70:e minuten.

8-0 sköt Benzema in några minuter senare när MFF tappade boll på egen planhalva.

Ändå sjöng MFF-klacken vidare.

”Vi följer vårt blåa lag” ljöd över hela Santiago Bernabéu när resten av publiken satt och såg hemmalaget rulla boll. På tisdagskvällen kunde vi inte matcha Real Madrid på fotbollsplanen. Men på läktaren visade supportrarna återigen varför de förtjänar ryktet som några av de bästa i årets upplaga av Champions League.

Efter matchen var Åge Hareide besviken på hur kvällen fortlöpte.

– Vi hade ett fantastiskt stöd igen från våra supportrar. För laget var det både kollektivt och individuellt långt under vår vanliga nivå. Det känns inte bra att avsluta på det här sättet. Det är för stora siffror. Vi har problem på den här tiden av året. Säsongen är slut i början av november. Vi får inte tillräckligt med matcher för att hålla uppe formen. Det är ingen ursäkt för vår prestation men ett sätt att förklara varför, säger Åge Hareide.