Startskottet för fotbollsturneringen Fotboll mot rasism 2013

Publicerad 27 februari 2013

Under måndagen träffades ett flertal av samarbetspartnerna bakom turneringen Fotboll mot rasism på Moderna muséet för att utbyta tankar och idéer om hur de kan arbeta vidare med budskapet och omsätta det i praktiken.

Under måndagsförmiddagen träffades ett antal personer bakom fotbollsturneringen Fotboll mot rasism på Moderna Muséet i centrala Malmö för att utbyta idéer och för att hjälpa varandra att bygga vidare på turneringen och dess grundpelare.

– Man kan se det som ett möte över gränserna där konsten och fotbollen försökte hitta olika samarbeten i en tankesmedja. Under dagen fick vi först se hur de arbetade och sedan visade vi upp hur vi arbetar. Det är lätt att vi inom fotbollens värld fastnar ett visst fotbollstänk när vi ska lära ut på träningar och i våra akademier och därför är det viktigt att vidga våra vyer och får in nya influenser, berättar Staffan Tapper.

Deltagarna fick som uppgift att med hjälp av en stillbildskamera och en livlig fantasti skapa en så kallad stop motion-film (=En serie av bilder där du kan följa ett objekt som, något hackigt, rör sig framåt). Staffan Tapper berättar att han tycker det är viktigt att eleverna och spelarna i akademierna och fotbollslagen får komma ut och arbeta med andra redskap än vad de normalt använder i sin vardag.

Under eftermiddagen förflyttade sig sällskapet till Kombihallen där organisationen Ungdomar mot rasism visade upp hur man kan lägga in värdegrundstänk i vanliga fotbollsövningar.

– Detta är något som vi kommer att använda i vårt utbildningsmaterial som finns ute i våra nätverksklubbar. Det är just detta som turneringen Fotboll mot rasism handlar om. Det är inte bara själva budskapet, utan det handlar även om att man ska arbeta med det praktiskt, säger Staffan Tapper.

 

Glada deltagare efter en händelserik dag