Ständige tvåan har blivit en hörnsten i MFF-bygget

Publicerad 23 juli 2010

MFFs danske högerback Ulrich Vinzents är inte bara lagets ålderman utan också den som spelat flest matcher de senaste åren. I år har han kommit med mer i offensiven igen och förklarar varför.

På fyra och ett halvt år har mycket hunnit hända i och kring Malmö FFs A-lag. Många spelare har kommit och gått. Tränare har kommit och gått, likaså ett flertal medarbetare. Det har gått upp och ner säsong efter säsong. Men en sak har så gott som alltid varit säker: Ulrich Vinzents har spelat högerback.

Sedan Sören Åkeby tog honom med sig från Superligan till säsongen 2006 har han burit tröja nummer 2 i 121 allsvenska matcher – av 127 möjliga!

Med en sådan matchstatistik har Ulrich Vinzents naturligt blivit en hörnsten i laget, men också genom att vara en av dess jämnaste spelare; match efter match, år efter år. I dagens unga MFF är han med sina 33 år och åtta månader dessutom äldst.

Skadefri
– Jag har haft tur och aldrig haft några längre skadeperioder; därför har jag inga problem fysiskt. Och någon ska ju vara äldst. Jag känner mig stark och att jag fortfarande har mycket att ge. De flesta säsonger har varit jämnbra för mig, ibland lite upp, ibland lite ner. Men första året, 2006, var riktigt bra, säger Ulrich Vinzents.

MFF-publiken tog då också tämligen omedelbart den säkre, spelskicklige och offensivt lagde dansken till sitt hjärta.

– Jag är försvarsspelare, men en förvarsspelare som gillar att komma fram i plan, vara med i spelet och skapa två mot en-lägen på kanten. Att bara stå och försvara sig blir tråkigt, det är mycket roligare att ha bollen på motståndarens planhalva!

Större ytor
Från läktarplats har man emellertid kunnat se den där frejdiga offensivlustan mattas lite och den gode Ulrich bli något mer avvaktande, säg de två senaste säsongerna. Men så i år har han varit tillbaka i gammalt gott slag igen. Ett intryck han själv bekräftar – och förklarar.

– Ett slag blev jag mer stödspelare bakom ”Gische” [Guillermo Molins], som skulle utmana när han fick bollen, eftersom han är så bra en mot en. Men i år har vi jobbat med att få fram ytterbackarna mer. Nu tar yttermittfältarna ett steg in i plan lite oftare; då blir ytorna för ytterbackarna större och vi kan komma runt på kanterna mer.

Roligt år  
Så, det är roligare i år?

– Absolut! Mycket offensivare för min del: jag kommer längre fram i plan, hamnar mycket oftare nere vid kortlinjen och kan ta löpningar in i straffområdet, säger Ulrich Vinzents.

Och tillägger:

– Jag har oftast spelat med Gische eller Jiloan Hamad, och… unga spelare som gillar anfallsfotboll glömmer ibland bort försvarsspelet. Om jag går fram och slår inlägg och ingen täcker upp bakom har jag 60-70 meter att springa hem för att försvara – det gör man inte så många gånger efter varandra i en match. Men de har utvecklats mycket, och i år vet jag att den jag spelar tillsammans med på högerkanten tar sitt ansvar bakåt.

Husrenovering
För Ulrich Vinzents har tiden i MFF varit tätt sammanflätad med familjelivets framväxt. Han och hustrun Stine fick sin första dotter Frederikke under första säsongen i klubben, och ifjol kom Nikoline. Från att ha bott i Köpenhamn har familjen flyttat tillbaka till Ulrichs födelsestad Ringsted, där de ägnat vinter och vår åt att renovera ett äldre hus.

– Vi tog tidigt beslutet att inte flytta över till Sverige, men nu när jag har lärt känna Malmö hade jag gärna kunnat bo här, och det hade nog varit lite billigare. Men närheten till bedsteforeldrene är viktigare – med två barn behöver man några extra händer ibland.

Tobias Christoffersson

Matchprogrammet distribueras till Sydsvenskans prenumeranter torsdagen den 22 juli och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.
Ladda ner matchprogrammet här(8MB)