Stabil vinst i derbyt

Publicerad 26 september 2013

Efter 2-0 vinsten borta mot IFK Norrköping väntade under onsdagen ett hett derby borta mot Helsingborg på Olympia. Det var inte bara ett derby utan också en kamp mellan serieledaren Malmö FF och tabelltrean Helsingborg. En match Malmö FF tillslut vann med 3-0.

Innan matchen pratade Rikard Norling om att det skulle krävas både hårt jobb och individuell skicklighet för att vinna matchen. Jiloan Hamad berättade för MFFtv att han trodde på slutresultatet 0-3 och alltså vinst för MFF. Det visade sig att båda två fick rätt.

Helsingborg började matchen i ett bra tempo och försökte pressa Malmö högt, precis som Norrköping valde att göra i förra omgången. Den här gången var dock Malmö bättre förberedda och löste upp den hårdaste pressen genom att lyfta lång från Miiko Albornoz över Helsingborgs vänsterback.

– Det var Danne och Vito som hade snickrat ihop det. Vi gjorde det dels för att stoppa deras anstormning men också för att dra isär dem. Vi ville helt enkelt sticka hål på deras ballong och få luften att gå ur deras första anstormning. Risken med att spela långt är att det kan bli svårt att hitta tillbaka till ett spel efter marken. Men vi hade som plan att låta matchen komma till oss och det gjorde vi på ett förtjänstfullt sätt, förklarar en strålande glad Rikard Norling.

Den värsta pressen från Helsingborg avtog i och med att Malmö lyckades skrapa fram en hörna i minut 38 på vilken det även blev 1-0. Hörnan slogs från vänster och hamnade tillsist hos Guillermo Molins som avslutade lågt i målvaktens högra hörn. Hansson lyckades inte hålla bollen och Friberg var framme och högg på returen. 1-0 var därmed ett faktum. Efter det målet tar MFF över mer och mer och spelar stabilt under den återstående delen av första halvlek.

– Vi gör en bra och stabil match. Det är egentligen under första kvarten i båda halvlekarna som vi tappar greppet lite. Helsingborg lyckas under början av andra halvlek lyfta fram spelet och skapa viss press. Men vi reder ut det på ett bra sätt i båda halvlekarna, säger Norling.

Trots viss press från Helsingborg känns det hela tiden relativt tryckt i vårt försvar. De himmelsblå lyckas gång på annan radera ut Helsingborgs mittfält och vårt mittförsvar med Pontus Jansson i spetsen neutraliserade den långe och tunge Robin Simovic fullständigt. Därför känns det inte ologiskt när Malmö i minut 62 gör 2-0 genom Gische, som snyggt framspelad av Magnus Eriksson i princip kan gå in med bollen vid bortre stolpen. Efter det är det total dominas från de himmelsblå och vi bjuds på riktigt fina anfall. 3-0 och den riktiga spiken i kistan kommer i den 83 minuten då Magnus Eriksson avlossar sin vänster, ribba in, mitt framför vår magnifika klack.

– Totalt sett över hela matchen är det en jättebra match av spelarna. Vi fullföljer vår plan och kryddar det med bra individuella prestationer vilket gör oss till det bättre laget i kvällens drabbning, avslutar Rikard Norling innan han sätter sig på en skön bussresa hem till Malmö, fortfarande som serieledare.

/Filip Skog