Slutspelsdags för juniorerna och P16

Publicerad 28 september 2007

Nyfiken på laget som gjorde 138 mål på 18 matcher i Pojkallsvenskan? Då ska du bege dig till Rosengårds IP på söndag, där MFF:s P16-pågar möter Högaborg i SM-slutspelets första match. Juniorerna beger sig däremot till Strandvallen för att ställas mot Mjällby lördag eftermiddag. Tränarna Anders Palmér och Leif Engqvist säger några ord om läget.

Såväl juniorlaget som P16 har vunnit sina delserier av Junior- och Pojkallsvenskan och kastar sig i helgen in i varsitt SM-slutspel. Juniorerna möter Mjällby borta lördag 14.00 och P16 tar emot Högaborg hemma söndag 13.00 på Rosengårds IP. För bägge är det åttondelsfinal och i bästa fall den första av fyra spännande matcher.

P16 enastående överlägsna i serien
Mest uppseende ännu så länge i år har P16-laget väckt, framför allt genom sin enastående överlägsna vandring genom Pojkallsvenskan Östra Götaland. Det började med 9-0-segern mot Lunds BK i första matchen och har sedan fortsatt på den inslagna vägen – P16 tappade inte en poäng på hela serien och presterade den spektakulära tabellraden
18 0 0 138-10.
Målskillnaden innebär ett målsnitt på 7, 6 per match; i endast fyra matcher har laget producerat färre än sex mål! OK, motståndet har förstås inte varit det bästa. Men osäkra på var de står behöver P16-pågarna inte vara av den anledningen, för i somras levererade de också mot bästa de bästa skandinaviska lagen när de vann Nordisk Pojkturnering i Lyngby, då med lite mer normal målkvot.
– Och vi har inte vunnit seriematcherna med 9-6 eller 10-7. Killarna har behållit fokus i matcherna och aldrig blivit kaxiga. Trots stora ledningar har de fortsatt jobba stenhårt, säger P16-tränare Anders Palmér.
Det är ju faktiskt en prestation i sig. Förutom en samling riktigt lovande spelare håller Anders Palmér fram ett par ”framgångsfaktorer”:
– Vi jobbar med en tydlig spelidé, och vi har fått killarna att dra åt samma håll. De har själva varit med och formulerat målsättningarna – som sitter upphängda i omklädningsrummet – och har visat väldigt bra inställning. Viljan att lära sig, och gå vidare, den finns där.
Till P16 har också tre 15-åringar flyttats upp (födda -92), och två av dem – Marko Mitrovic och Alex Nilsson – har ingått i den forwardtrio som öst in lejonparten av de där 138 målen.

Ett ungt juniorlag har överraskat
Även juniorlaget vann sin allsvenska serie, Juniorallsvenska Elit Södra. Inte lika överlägset som ifjol, men tränaren Leif Engqvist förklarar varför det finns anledning att ranka årets insats högre.
– Det är ett ungt lag. Vi har inte så många andrajuniorer i truppen i år; ifjol var mer än hälften 18 år, och 8-9 av dem spelade från start i alla matcher – då visste vi redan från början att vi hade ett riktigt starkt lag. I år har vi bara fem 18-åringar – -89:or – i truppen, och det är bara fyra som har spelat eftersom Rebaz Asaad varit skadad nästan hela säsongen.
Juniortruppen består i övrigt av 13 spelare födda 1990 samt tre i P16-ålder (födda -91): Pontus Jansson, Hamid Alamin och Muamet Asanovski.
– Det har gått överraskande bra. Vi visste att våra killar var duktiga, men det är inte så lätt att som förstaårsjunior gå ut och vinna juniorallsvenskan på beställning. När vi gick in i säsongen hade vi en spelare som var aktuell i landslagssammanhang, Mak Dzonlagic. Nu har vi tre till med Erdin Demir, Elvir Biberic och Jasmin Sudic. Det är riktigt, riktigt bra av killarna. Det finns också andra som har höjt sig, Adam Weiszewski till exempel har utvecklats mycket och gjort 20 mål, säger Leif.

Inget slutspel för U21
De flesta juniorerna har också fått smaka på U21-seriens hetluft, och en stomme på sju åtta spelare har fått riktigt mycket speltid där. Det blir dock inte mer – för U21-laget missade sitt slutspel, vilket förstås är en missräkning och besvikelse. Ettorna, tvåorna och de två bästa treorna i de tre U21-serierna gick till slutspel; MFF blev sämsta trea. Ifjol fanns det viss oro för att de juniorer som matchades flitigast i dåvarande B-laget skulle överansträngas, och några spelare kom trötta till JSM-finalen efter sex matcher på ett par veckor. Leif Engqvist framhåller dock att fördelarna övervägde, då spelarna fick ett högre tempo i kroppen av att spela B-lagsmatcher.

Gå och se målmaskinen på söndag!
Dagen innan match uttrycker Leif visst missnöje över hans lag får spela borta i första slutspelsmatchen; tidigare har det varit praxis att seriesegrarna börjar hemma, så är inte längre fallet.
– Det blir en svår match mot Mjällby. Klart att dom kommer taggade för att slå oss på sin hemmaplan. Vi mötte dem i en träningsmatch i våras. Då vann vi med 5-2, men vi har blivit ett bättre lag sen dess – fast det har nog dom också…
P16 börjar däremot hemma och möter Högaborg på Rosengårds IP på söndag, avspark 13.00.
– Det är nu det gäller. En dålig match och det är över. Men vi har ett bra lag, och vi är förberedda, säger Anders Palmér.
Kommer framgångarna att fortsätta för seger- och målmaskinen P16? Varför inte bege dig till Rosengårds IP och ta en titt själv?

Juniorlagets (preliminära) startelva på Strandvallen, avspark lördag 14.00:

Festim Bytyqi

Ruben Grönevik, Mak Dzonlagic, Jasmin Sudic, Christoffer Lundin

Baris Hümmet, Elvir Biberic, Pontus Jansson, Erdin Demir

Agon Mehmeti, Adam Weiszewski.

Bänk: Max-Ludwig Gustafsson(mv), Hamid Alamin, Viktor Dahlgren, Benjamin Olofsson, Gurij Baqaj, Sebastian Nilsson Lalezaar

P16-truppen till söndagens match på Rosengårds IP, avspark 13.00:

Linus Lindsjö, Pelle Holm, Ezvin Ahmetovic, Cristopher Enarsson, Oscar Lewicki (f 92), Metin Hamid, Markus Lewicki, Pontus Jansson, Muamet Asanovski, Omid Nazari, Patrik Karlsson, Hicham Ali, Hamid Alamin, Alex Nilsson (f 92), Marko Mitrovic (f 92), Robin Simovic.

/Tobias Christoffersson