Sagt efter matchen mot Örebro

Publicerad 21 maj 2009

– Det är klart att vi är besvikna. Vi skapar tillräckligt för att göra mål idag också, och vi gör åter en bra match, sa Roland Nilsson efter 0-0 mot Örebro på Swedbank Stadion onsdag kväll.
Kommentarer också från Daniel Larsson och Daniel Andersson.

De uteblivna målen fortsätter gissla MFF. Efter 0-0 mot Örebro – tredje oavgjorda hemmamatchen – har MFF gått mållösa av plan i fem av de sex senaste allsvenska matcherna, det befriande undantaget 2-1-segern över Djurgården förrförra söndagen.

Onsdagkvällens match på Swedbank Stadion målade upp en bild bara alltför bekant: ett väl spelande MFF skapar lägen och chanser men får bara inte in bollen mot ett hårt tillbakapressat och hembackande motståndarlag.

– Det är klart att vi är besvikna. Vi skapar tillräckligt för att göra mål idag också, och vi gör åter en bra match, men vi möter återigen ett lag som backar hem, stänger till alla ytor och spela lågt försvarsspel. Det innebär att vi får jobba oerhört hårt för att skapa våra målchanser, men jag tycler ändå vi är där igen. Vi är uppe i 20 avslut, vi har en i stolpen och en tycker jag solklar straff när Robert Åhman Persson blir skadad, sa Roland Nilsson på presskonferensen efter matchen.

Sixten Boström, Örebros tränare, ”bedyrade” att ambitionen var högre än att backa hem:
– Vi visste att det skulle bli en tuff match för oss i Malmö, men ändå var tanken hela tiden att vi skulle få igång vårt eget spel. I första halvlek gick det tyvärr inte, då vi var rätt tillbakapressade. I andra halvlek hade vi en eller två målchanser, även om det var Malmö som höll i bollen för det mesta. Tanken var inte att matchbilden skulle se ut så här, men… vi kom hit för att ta poäng och det gjorde vi.

Daniel Larsson var den som för kvällen kom närmast med sitt skott i stolpen i andra halvlek.
– Där fanns ingen jättelucka, jag försökte få bollen på mål, men… millimetrarna är inte riktigt med oss för närvarande. Vi spelar bra fotboll matchen igenom, och vi skapar chanser. Spelmässigt kan vi inte begära mer, sa Daniel.

Tycker du det var samma match- och problembild som mot Hammarby i söndags?
– Det var i princip samma match. Trots att både Örebro och Hammarby normalt är lag som vill spela fotboll, så gör de ändå inte det. Det tyder väl på nån slags respekt…

Lagets andre Daniel, nummer 8 Andersson, gjorde inte bara en riktigt stark match utan serverade också eftersnackets one-liner på samma tema:
– Det är roligt att se efteråt – trots att vi är ett sketet mittenlag så firar lagen som om de vunnit en VM-final när de fått oavgjort mot oss…

Tränare och spelare verkar helt överens om situationen: spelet fungerar bra och chanserna skapas, det är det viktiga. Målen må(ste) komma. Så även lagkaptenen:
– Så bra som vi spelar i år har vi inte spelat under tiden sedan jag kom tillbaka till klubben. Vi dominerar alla matcher, vi skapar målchanser – det kommer att lossna, sa Daniel Andersson.

– Att bara få ett skitmål i en match, det kan vara avgörande, funderade Daniel Larsson.

Känner ni på plan mycket av frustration under matcherna, växande i takt med att fler och fler minuter passerar utan mål?
– Jag kände inte någon frustration under matchen, för vi spelade bra hela tiden och det kändes nära. Sista tio minuterna kanske – men då mer panik! …över att vi inte gör mål här hemma, kommenterade Daniel L med en undertryckt suck.

Med knappa kvarten kvar bars Robert Åhman Persson ut på bår, till synes med smärtor, efter att en örebroare brakat in sent med dobbarna före i samma situation där Daniel Larsson sköt i stolpen. Solklar straff som sagt, enligt Roland Nilsson – domare Stefan Johannesson reagerade dock överhuvudtaget inte.
– Visst får man täcka, men inte på det viset, sa Roland, och fick i efterhand bekräftelse av MFF:s läkare Per Herbertsson, som rapporterade hur läget var för RÅP:
– Dobbarna har satt stora, långa skrubbsår på skenbenet, och benskyddet trycktes ner.
– Det är lugnt, sade Robban själv efteråt, väl utgående från omklädningsrummet, och syftade därvidlag mer på att smällen inte lär hindra honom från att delta i kommande match än på straffsituationen.

Liksom i matchen mot Hammarby var MFF:s de uteblivna målen undantagna kanske största missräkning i matchen oförmågan att vaska fram chanser och ordentligt tryck i slutskedet av matchen.
– Vi gjorde några byten, men istället för att vi fortsatte komma runt på kanterna och slå inlägg hamnade vi i ett spel där vi försökte småpassa oss fram istället. När vi slarvade i passningsspelet fick vi kontringar emot oss och fick jobba oerhört hårt för att få tillbaka bollen – det var många trötta killar på slutet, beskrev Roland Nilsson situationen.

Daniel Anderssons syn på samma sak:
– Det jag tycker vi gjorde fel i dag var på slutet, när vi inte höll bredden utan sökte oss in centralt för mycket, det blev fyra man i en klump. Det har väl att göra med att vi vill så mycket; vi höll os inte riktigt kalla, det gjorde vi inte mot Hammarby heller. Det gäller att vi håller våra positioner bättre.

Daniel Andersson såg – slutligen – fram emot söndagens bortamatch mot IFK Göteborg och en sannolikt annorlunda matchbild:
– Nu möter vi ett lag som vill spela, vill gå upp. Jag tror det blir en helt annan match.

Tobias Christoffersson