Sagt efter matchen

Publicerad 17 april 2007

Kommentarer från presskonferens och spelargång efter matchen, med repliker från Sören Åkeby och Roland Nilsson samt Junior, Anders Andersson och Yksel Osmanovski.

***Uppdaterat med film från presskonferensen***

MFF besegrade GAIS i hemmapremiären och tog årets första trepoängare inför sjutton tusen på läktarna – största publiksiffran mot GAIS någonsin och hela tre tusen fler än i fjolårets premiär mot Häcken. Även om det kanske inte var så många som trodde det just då, så var det slutresultatet Junior fastställde när han redan efter en minut och 19 sekunder av hemmapremiären mot GAIS iskall prickade in en frispark förbi mur och målvakt. Efter matchen berättade han om frisparken:
– Jag brukar skjuta över muren, men jag tyckte det var för nära den här gången, så jag satte bollen på samma sida som målvakten istället. Och det var ju ett bra skott.

Det var Juniors första allsvenska mål för säsongen, tillika årets första på Malmö Stadion – tillika Malmö FF:s 3000:e allsvenska mål genom tiderna! Det 1000:e? Gjordes av Nils-Åke ”Kajan” Sandell mot Norrby 1955. Det 2000:e? Gjordes av Robert Prytz 1980. Så det tretusende – av Junior. Fast det hade han själv ingen aning om…
– Jag visste inte om det innan matchen. Men jag fick reda på det efter ett par minuter, förklarade Junior efter matchen.

En match som han totalt sett var tillfreds med:
– Jag är mycket nöjd med första halvlek, men inte med andra, som heller inte var lika bra för publiken att se på. Men viktigast idag var tre poäng, och jag tycker ändå att vi vann på ett bra sätt. Vi är bättre än ifjol. Vi spelar mer tillsammans och känner varann bättre; då presterar vi också bättre fotboll, och då kommer resultaten.

Mindre tillfreds var naturligt nog GAIS-tränaren Roland Nilsson, som lika naturligt främst beklagade det tidiga underläget.
– Innan matchen sa vi, att när man kommer ner till Malmö och Malmö Stadion, då gäller det att täppa till första halvtimmen – och det kan man ju säga gick käpprätt åt skogen. Vi åkte på en riktig snyting direkt, och det hade sin effekt på laget: vi blev nervösa, vi visst inte riktigt vad vi skulle hitta på.

Sören Åkebys perspektiv var förstås det omvända:
– Vi fick en fantastisk start på matchen med frisparksmålet, plus ett jätteläge med stolpskottet. De första tjugo-tjugofem minuterna var riktigt bra för oss; vi hade bra kontroll, även om vi inte hade jättebra balans, och även om GAIS var farliga när de kontrade.

– Vi slår bort väldigt många bollar de första 25 minuterna, men sedan jobbar vi oss in i matchen, och även om MFF också hade chanser, så hade vi ett par bra i slutet. Men det var tufft idag. Vi hade svårt att hitta ett eget spel MFF har ett riktigt bra lag; bra spelare på alla platser, och många spelare som själv kan avgöra matcher – plus en rutin som kommer att bli viktig för dem under resans gång.

– Inför andra halvlek hoppades vi kunna fortsätta med bra tempo och använda oss mer av kanterna, men tyvärr blev det inte så. Vi blev utbredda och långa i laget och fick inte igång vårt passningsspel. Kanske blev vi lite tagna av stundens allvar – men GAIS är ett bra lag, och vi blev lite pressade av dem i andra halvlek. Det är skönt att komma ifrån matchen med tre poäng, tyckte Sören Åkeby.

Han fick medhåll från två av sina mer rutinerade spelare, Anders Andersson och Yksel Osmanovski.
– Vi får nästan en för bra ledning med 1-0 redan efter en minut; det händer inte ofta och kanske slappnar vi omedvetet av lite, fast vi inte vill. Vi hade inte så mycket kantspel idag, vi fick inte så många två mot en-lägen på kanterna; Gais stängde oss bra också., sa Yksel efter matchen, och tillade om sin egen roll i den centrala mittfältstrion:
– I den roll jag har nu tar jag mycket ansvar centralt, och kanske blir offensiven lidande ibland. Men kommer igenom på mitten, det gör dom inte…

Anders Andersson känner sig fortsatt hemma som mittback, och fick den här gången ha Jimmy Dixon bredvid sig genom hela matchen.
– Man vill gärna spela sig ur situationerna, och ibland blir det kanske lite överdrivet. Då märks det nog lite att man är van att spela på mittfältet, det var likadant för Daniel en del gånger ifjol. Jimmy är fantastiskt kraftfull och bra på att kliva upp, och då blir det jag som droppar lite. Idag valde vi bägge att droppa i vissa lägen, eftersom GAIS ofta lågt högt och pressade. Men det är bra att vi inte vann med för mycket idag, så blir vi inte så uppskrivna till derbyt mot TFF…!

/Tobias Christoffersson

Se utdrag från presskonferensen efter matchen här:

Presskonferens efter matchen

Du laddar enklast hem filmen genom att högerklicka på länken och välja ”Spara som …”