Sagt efter matchen

Publicerad 27 maj 2007

– Jag är jättenöjd med de första 30-35 minuterna. Det är synd att vi inte kunde hålla hela matchen när vi började så bra. Jag tycker att vi bitvis ser sega ut idag, sa Sören Åkeby efter matchen, och berättade också om bytet av Johan Andersson. Anders Andersson konstaterar att laget inte var riktigt piggt, och Jon Inge Höiland att han var en nicktouch ifrån att bli tvåmålsskytt.

Malmö FF – Gefle IF 1-1, och det står klart att MFF har skaffat sig ett nytt spöke. Efter hemmasegern våren 2005 har det blivit två förnedrande bortaförluster och två otillfredsställande hemmakryss mot de ogina gästrikarna. Trots att MFF fick ett turligt ledningsmål redan efter 74 sekunders spel – när Jon Inge Höiland tofflade till Behrang Safaris lite misslyckade första hörna och bollen letade sig – och följde upp med en bra första halvtimme, blev det bara oavgjort även denna gång. Gefle kvitterade på en väl genomförd kontring i 38:e minuten, och MFF varken grepp om matchen eller spets på spelet nog att åstadkomma ett segermål i andra halvlek.

– Vi är nöjda med resultatet, särskilt med tanke på det tidiga underläget. Vi fick en jobbig start på matchen, och de första 20-25 minuterna var vi stillastående och tveksamma. Sedan jobbade vi oss upp i banan och fick ett par situationer på kontringar, sa Gefletränaren Per Olsson efter matchen, och fortsatte:
– I andra halvlek fick vi en riktigt bra start på en bra period som kulminerade med ribbskottet. Därefter har Malmö en bra period, och sedan böljar det fram och tillbaka i slutet av matchen.

Sören Åkeby hade, naturligt nog, en till viss del spegelvänd syn på tilldragelserna:
– Jag är jättenöjd med de första 30-35 minuterna. Gefle spelar som väntat, och som de är bra på, de ligger och väntar och slår om när de kan, men vi har bra kontroll på dem då. Jag tycker det är ett onödigt mål vi släpper in. Inför matchen hade vi sagt att det är viktigt att vi kommer till avslut när vi anfaller, annars kan vi få en kontring emot oss. Och det är ju precis det som händer.

Vad hände då (inte) i andra halvlek? Sören saknade såväl fart som aggressivitet.
– Vi saknade den riktiga aggressiviteten i andra. Vi orkade inte komma fram tillräckligt snabbt, och har svårt att få upp yttermittfältarna i plan när vi anfaller. Jag tycker att vi bitvis ser lite sega ut idag, vi har ingen riktigt spets. Några spelare sprang in i väggen, Jocke Nilsson till exempel, som började jättebra med tröttnade.
– Utan att säga något ont om Gefle och hur de spelar, så tycker jag att vi hamnar i deras tempo i andra halvlek; när de saktar ner följer vi med, och vi får inget bra tempo i vårt passningsspel. Vi måste få högre fart i passningsspelet, och mer schwung i omställningarna, såväl offensiva som defensiva. Det är lite synd när vi började så bra, att vi inte kunde hålla hela matchen.

Johan var trött
Nitton minuter in i andra halvlek bytte Åkeby ut Johan Andersson, vilket delar av pubiken reagerade på med höftiga burop. Det fanns emellertid en enkel förklaring till bytet: Johan, som ännu inte är uppe i full form efter sin långa skadeperiod, var trött.
– Han gick på hörntänderna. Jag hade aldrig bytt ut honom annars.

Nu väntar två veckors allsvenskt uppehåll som, särskilt efter den senast, matchtäta veckan, välkomnas av MFF-tränaren.
– Uppehållet är lägligt för oss. Nu tar vi det lugnt ett par dagar, sedan tuffar vi till träningen igen. Vi måste jobba på hårt nu, sa Sören Åkeby och underströk att han inte var nöjd med lagets poängskörd så hr långt.

– Pissemål är också mål.
Så kommenterade Jon Inge Höiland sitt andra raka mål (han gjorde ju också MFF.s reduceringsmål i onsdagens cupmatch mot landskrona) efter ”återkomsten” efter sin långvariga skada. Faktum var att han hade chans på ett till, uppe i bra nickläge i andra halvlek.
– Det var ett perfekt läge. Jag kommer i full fart och ska bara nicka till den så den går in nere i ena hörnet… men jag tror det är Jonatan som touchar bollen lite – så jag får den mitt på näsan istället, sa Jon Inge, som tyckte MFF förtjänade tre poäng.
– Vi ska döda matchen under första halvtimmen. Jag tycker vi mal på bra då, vi kommer fram till många lägen för att skapa målchanser, men tar inte avslut; vi är kanske lite för okoncentrerade. Jag tycker vi skapar tillräckligt mycket för att vinna matchen. Vi ska vinna mot Gefle hemma.

”Det fattas nåt”
– Första halvlek är jättebra. Vi har tålamod och vi spelar oss genom deras block, men trots att vi har ett par ”hundraprocentare” lyckas vi inte göra fler mål. Sedan går vi ner oss lite, igen, och blir uddlösa. Jag vet inte riktigt vad det är som händer, sa Anders Andersson efter matchen.
Han var lite besviken på buropen i halvtid; även om avslutningen på första blev sämre, hade laget gjort en bra period under nästan en halvtimme.
– Alla jobbar hårt, kämpar och vill ju naturligtvis vinna, men… det fattas nåt. Vi är inte riktigt pigga. Vi har fått byta lag lite nu igen den senaste tiden, kanske påverkar det också. Vi är stabila i defensiven i hela laget och släpper inte in mycket mål, och vi spelar i perioder riktigt bra, men sen får vi inte till det på sista tredjedelen av plan, funderade Anders Andersson.

/Tobias Christoffersson