Saga Fredriksson: ”Ett väldigt bra klimat för att utvecklas”

Publicerad 11 februari 2021 i Dam,Nyheter

Med erfarenheter från damallsvenskan, proffsliv i Italien och collegefotboll i USA blev Saga Fredriksson snabbt en viktig kugge i MFF:s lag under förra året. Nu ser hon fram emot säsong två i den himmelsblå tröjan.

Saga Fredriksson under matchen mellan MFF och Lilla Beddinge BK i oktober.

Malmö FF ligger Saga Fredriksson varmt om hjärtat. Hon spelade i klubben som ungdomsspelare för cirka 15 år sedan innan föreningens damlag tog en ny skepnad. När chansen att återvända till MFF dök upp fanns det ingen tvekan.

– Jag kom hem från studier i USA förra året och såg att damlaget precis hade startat upp igen. För mig var det självklart att det skulle bli MFF, eftersom jag har spelat här tidigare så kändes det som att sluta cirkeln på något sätt. Det var viktigt för mig. Och samtidigt märks det verkligen att klubben satsar på damfotboll, berättar Saga.

Hon noterades för hela 13 mål på sex seriematcher under sin första MFF-säsong som seniorspelare.

13 mål på en säsong är ett imponerande facit för en ytterback. Hade du räknat med att vara med i målprotokollet så ofta?

– Absolut inte! Jag visste ju såklart att nivån var lite lägre än vad jag är van vid, men jag tänkte inte att jag skulle vara med så pass mycket i offensiven som jag var.

Blir det ännu fler i år?

– Jag tror det är bäst att inte sätta den typen av mål, säger hon med ett skratt. Det låter kanske lite klyschigt men jag ska fokusera på att prestera bra istället och träna på det defensiva. Jag är ju trots allt försvarare.

Du har ju också fått en egen läktarsång, det måste kännas ganska mäktigt?

– Jag blir mest generad! Först fattade jag inte riktigt att den var riktad till mig men sen började den sjungas i samband med att jag gjorde mål, så då förstod man ju. Men det är såklart bara väldigt roligt!

Saga Fredriksson

Trots spel på hög nivå i damallsvenskan och proffsliv i Italien lyfter Saga Fredriksson fram fjolåret som ett av de roligaste i hennes fotbollsliv.

– Det var hur bra som helst. Ett av de roligaste åren för mig personligen. Jag har många erfarenheter från fotbollen men stöttningen utifrån, sammanhållningen i laget samtidigt som alla är väldigt tävlingsinriktade, det har varit ett väldigt bra klimat för att utvecklas som spelare. Jag är enormt tacksam för det.

Ni känns som en väldigt bra och väl fungerande grupp, vem är Saga i omklädningsrummet?

– Jag håller ganska mycket låda skulle jag säga. Jag är nog en av de mest tävlingsinriktade, så det ska vinnas och tävlas hela tiden. Det blir inte många lugna stunder! Jag tror att jag medför mycket energi på träningarna.

Just träning är ett av Sagas största intressen. Utanför fotbollen arbetar hon med marknadsföring på ett företag i Malmö men har dessutom utbildat sig till personlig tränare och coach. En stor del av sin fritid tillbringar mycket hon på gymmet.

– Fritid, vilken fritid? Jag tränar mest på min fritid! Jag tycker också om att baka och är även lite intresserad av att fotografera.

– Nej, men generellt är träning och hälsa något jag lägger ner mycket tid på, kroppsligt men också mentalt. Jag försöker att förmedla till min omgivning att den mentala hälsan är minst lika viktig som den fysiska. Det tycker jag är viktigt.

I MFF-kretsar är Saga inte bara känd som en offensiv vänsterback utan har också varit en stående expert i det studioprogram som sändes inför klubbens matcher i Allsvenskan och Europa under 2020.

– Först när jag fick frågan tänkte jag ”Inte en chans i världen. Vad ska jag göra i den studion?” Men efter första mötet så kändes det självklart och jag upptäckte att jag trivs bra i sådana situationer. Så det har varit jätteroligt och jag kan verkligen se mig själv fortsätta och göra liknande grejer framöver.

Först när jag fick frågan tänkte jag ”Inte en chans i världen. Vad ska jag göra i den studion?”

I skrivande stund finns fortfarande restriktioner kring fotboll som inte betraktas som elitidrott. Därför är det fortfarande oklart när Saga och hennes lagkamrater kommer att spela årets första match och träningarna bedrivs för tillfället i grupper om åtta.

–  Först och främst en stor eloge till tränarna. Att styra upp bra pass efter de förutsättningarna är inte det enklaste men det har funkat jättebra. Hela laget i sig är också pådrivande för att vi ska ha så hög kvalitet som möjligt. Sen är det tråkigt att inte kunna slipa på vissa taktiska delar eller spela 11 mot 11, men man får göra det bästa av situationen.

huvudpartners

officiella partners