Så minns Staffan Tapper Eusébio

Publicerad 10 januari 2014

En stor fotbollsspelare har gått ur tiden. I söndags dog Eusébio da Silva Ferreira av många ansedd som en av Europas och världens bästa spelare genom tiderna. Det inte många känner till är portugisen representerat Malmö FF i uppvisningsmatch. Dessutom i en väldigt udda tillställning som spelades på Malmö stadion 1971 inför 12 000 åskådare och motståndare var Moskvas stadslag.

Staffan Tapper
– Eusebio spelade en match med oss den 12 juli 1971. Vi mötte Moskvas stadslag på Malmö Stadion inför 12 000 åskådare. Det var väldigt ovanligt med den typen av matcher på en tiden och idag hade det varit näst intill omöjligt. Att en spelare av den digniteten spelar för en annan klubb än den man tillhör och möter ett stadslag i en uppvisningsmatch.

Hur blev det så?
– Ja det kan man fråga sig. Jag tror att en viss Börje Lantz var inblandad. Han hade goda kontakter med Sovjetunionen och med Benfica. Han bodde ju i en villa i Cascais utanför Lissabon. Och han var nog den enda som kunde resa till Sovjet utan pass. Så den här matchen känns som ett Börje Lantzevenemang. Det skrivs väldigt lite om den här matchen i årsboken och det kan man tolka som att Eric inte riktigt gillade det.

Spelade du den matchen?
– Nä vi hade ett tufft matchande då så jag stod över men jag mötte honom året efter i Europacupen. Matchen mot Benfica i Lissabon slutade 1-4 men både jag och Eusebio gjorde var sitt mål. Båda på straff skall tilläggas.

Kul för Eusebio att få din tröja efter matchen också.
– Ja det var ovanligt på den tiden för då hade man bara en tröja och den följde positionen, inte spelaren. Det är inte som idag.

Din uppfattning om Eusebio?
Han har alltid varit en god ambassadör för fotbollen med sitt engagemang i både klubblag och nationellt. En väldigt ödmjuk och trevlig människa.