Roland Nilsson inför andra halvlek av Allsvenskan.

Publicerad 23 juli 2010

Nu vänder serien. Halva Allsvenskan är spelad och MFF ligger tvåa. Roland Nilsson kan se tillbaka på en riktigt fin vår – men har också två färska förluster för ögonen.

– Nu gäller det att vi kommer på rätt spår igen och får framgång, säger MFF-tränaren.

Nio segrar, tre oavgjorda, tre förluster. 30 poäng på 15 omgångar, det vill säga precis två poäng i snitt per match. Bra spel, många mål, andraplats i tabellen. Med halva Allsvenskan spelad kan MFF visa upp ett riktigt fint facit. Men hur är det med sommarformen? Efter det två månader långa uppehållet har MFF inkasserat två klara förluster: 1-4 mot Mjällby i cupen och 0-2 mot AIK på Råsunda i lördags.

– Vi vet vad vi har gjort bra i våras, men det är inget som hjälper oss i dagsläget. Man är aldrig bättre än sin senaste match, säger Roland Nilsson inför ”returmötet” mot AIK hemma på Swedbank Stadion.

• Vad har saknats i de två förlustmatcherna?

– Mot Mjällby var vi tyvärr inte riktigt med. Vi gick in och trodde vi skulle rulla ut dem, men vi blev snart varse att det inte var så lätt. Mot AIK fick vi ett bakslag med en straff emot oss efter tio sekunder, och sedan ett ”gåvomål” som var tufft på psyket. Samtidigt: vårt agerande har inte varit tillräckligt bra. Jobbet tillsammans i laget har inte kommit upp på rätt nivå.

Struligt VM-uppehåll

Roland Nilsson pekar också på ett VM-uppehåll som varit lite struligt mest hela tiden med många skador och sjukdomar.

– Under ett längre uppehåll brukar man hoppas på att få tillbaka spelare i träning, men för oss har det inte varit så. Vi har inte kunnat jobba med helheten på träning som vi velat, utan bara med delar.

• Efter förlusten mot AIK kallade du till ett möte med spelarna. Vad talade ni om?

– Vår attityd till det vi gör, och vad vi ska koncentrera oss på i vårt agerande på träning och i match. Det är viktigt att alla anammar det här, inte bara de som spelar, utan också de som inte spelar, så att våra träningar blir så bra som möjligt. 

Måste tillbaka på rätt spår

• Med blicken lyft från nuet – vad är du mest nöjd med under första halvan av Allsvenskan?

– Spelet. Vi har haft ett snabbt och rörligt passningsspel, precis som vi vill. Och vi har skapat många målchanser, det har varit väldigt bra. Försvarsspelet har varit ok, särskilt med tanke på att vi har haft många skador, men kan bli bättre.

• Vad jobbar ni vidare med?

– På lite längre sikt: fortsätta utvecklas i vårt spel, så att motståndarna får svårare att läsa oss, men det är något som inte sker över en natt utan tar sin tid. På kort sikt: nu gäller det att vi kommer tillbaka på rätt spår efter de här två förlusterna och får framgång.

• Vilka är dina förhoppningar inför hösten?

– Att vi ska vara med däruppe i toppen och slåss om medaljer av de ädlare valörerna.

Tobias Christoffersson

Matchprogrammet distribueras till Sydsvenskans prenumeranter torsdagen den 22 juli och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.
Ladda ner matchprogrammet här(8MB)