Rikard längtar till måndagens hemmamatch

Publicerad 29 juni 2012

Rikard Norling berättar om hur mycket han längtar till matchen på måndag och tilliten han har till sina spelare

Äntligen så drar Allsvenskan igång efter uppehållet! Hur mycket har du längtat efter detta?

 

– Jag har längtat ända sen vi lämnade matchen mot Elfsborg här hemma. Att spela hemma är en kick, det är en ynnest och det är en upplevelse varje gång. I och med att AIK spelar så välorganiserat så är det en fantastisk utmaning att kunna driva på med vår hemmapublik i ryggen och få AIK-spelarna att bli tagna av vår stämning.

 

 

Hur tycker du det har sett ut under sommaruppehållet?

– Jag tycker att det har varit bra. Jag hade velat haft ett par spelare i mer frekvent kollektiv träning. Bortsett från det så tycker jag att vi har haft en bra mini-mellansäsong. Vi har gjort oss redo att vara riktigt konkurrenskraftiga. Inte bara över en match utan en längre period.

 

Vi hade tre toppmatcher i slutet av första halvan av Allsvenskan och vi börjar nu direkt med ett toppmöte. Är det bra eller dåligt?

– När man går in i nystarter så är det klart att man har lite fler frågetecken än om man är inne i serielunket. Har man inte sakerna på plats när det kommer hit bra lag så finns det risk att man blir blottad. Det är också det vi har pratat om i våra förberedelser. Är vi inte det så är det lätt att vi blir sårade.

 

Vi möter ett starkt AIK med en väldig duktig backlinje. Hur ska vi forcera den?

– Deras backlinje är välorganiserad rent defensivt, skulle jag vilja säga. Men sen har de en spelidé där man kräver att alla sex spelare framför backlinjen ska vara lika defensivt ambitiösa som dem är i backlinjen. Det kan skilja sig lite gentemot oss. Vi har vissa spelare som inte är defensiva monster, men som å andra sidan är otroligt läskiga för motståndarna när vi har bollen. Så när det kommer hit ett lag som är så pass bra defensivt, och inte alls dåliga när de har boll, så får vi en utmaning framför oss som jag tycker är spännande.

 

Det kommer bli bra tryck från läktarna. Hur når man som tränare på sidlinjen ut med direktiv till spelarna på plan?

– Det är också det som är en stor del av tjusningen! Det är så viktigt att det finns en förståelse i spelet som talar sitt språk. Man kan inte räkna med att man kan få ut sitt budskap för enkelt. Då ska man ha tryggheten i spelet. Att spelarna känner att det är de som har förtroendet att lösa det ute på plan. Jag har lärt mig att inte göra mig själv så viktig i sådana sammanhang utan att lita på mina spelare. Det var det som var en sådan tokkick för mig när vi spelade som mot Helsingborg. Jag hördes inte ut på plan men spelarna där ute visade vägen. Det var de som gjorde skillnaden och ville göra skillnaden. Så jag ser fram emot det ur det perspektivet. Att få tystas av passionen här inne. 

 

 /Martin Östling

 

Texten är ett utdrag ifrån matchprogrammet Avspark.
Vill du läsa hela Avspark så kan du göra det här.