Raoul Kouakou om Afrikanska Mästerskapen

Publicerad 06 februari 2006

Elfenbenskusten slog ut favorittippade Kamerun efter en rafflande straffläggning. Samuel Etó missade målet i den 23 straffen medan Didier Drogba slog in den 24 och därmed var Elfenbenskusten klara för tisdagens semifinal mot Nigeria. Hemsidan passade på att ställa ett par frågor till Raoul Kouakou vars bror var med i det vinnande laget.

Raoul slår sig ner i min besöksstol och tittar på mig. Han har dragit ner Pumamössan så långt det går. Han pustar och beklagar sig över den tuffa träningen. Han hävdar att han gått upp fem kilo i muskler och han längtar efter att få spela fotboll. Han är dock inte tröttare än att han noggrant följer de Afrikanska Mästerskapen från Egypten.

Är du överraskad att Elfenbenskustens är i semifinal?
– Ja det är jag. De har inte spelat bra tidigare under turneringen men i lördags spelade de bra mot Kamerun. Naturligtvis hade de lite tur som tog sig vidare via straffar men de pressade en av favoriterna i 120 minuter dessförinnan.

Kan man rent av vinna Afrikanska Mästerskapen?
– Det är små marginaler och naturligtvis hoppas jag. Samtidigt möter de ett bra lag. Nigeria är väl en av förhandsfavoriterna.

Vad tycker du annars om mästerskapen så här långt?
– Det har varit många bra matcher. Men spelet är tufft och ibland lite oorganiserat. Hittills har Egypten, Nigeria och Kamerun imponerat mest på mig. Men nu slog vi ut Kamerun och har vi en bra dag kan vi kanske även vinna över Nigeria.

Din bror spelar i Elfenbenskusten och slog in en av straffarna i lördags. Berätta mer
– Det stämmer. Det är min halvbror. Vi har samma mamma men inte samma pappa. Han har nummer sex och heter Blaise Kouassi och spelar mittback i franska ligan, i Troyes. Han såg väldigt nervös ut när han skulle lägga straffen men det gick bra. Vi var mycket lyckliga när han gjorde det.

Hur långt är du ifrån en landslagsplats?
– Inte långt alls faktiskt. Jag var med och spelade en träningsmatch ifjol och fick bra kritik men förbundskaptenen valde tillslut att bara ta med de spelare som spelade kvalmatcherna. De tyckte att det blev fel om man började röra i truppen så nära inpå. Samtidigt har vissa spelare i den nuvarande truppen kritiserats för att vara lata så de ångrar sig nog lite. Förhoppningsvis kan jag vara med när det börjar om på ny kula. Att spela fotboll i Sverige är bättre än i Norge men fortfarande för långt norrut. Väldigt många spelare från Elfenbenskusten spelar i franska och belgiska ligan. Därför är det mest fokus på de ligorna när man skall ta ut spelare. Man tycker inte det är lönt att åka till norra Europa. Om Malmö FF kommer ut och spelar i Europa så påverkas naturligtvis mina möjligheter att komma med i landslaget på ett positivt sätt.

Avslutningsvis. Hur går det imorgon?
– Jag vågar inte tippa men jag hoppas naturligtvis på seger. Vi har ett träningspass på förmiddagen så jag hinner hem för att se matchen.

Frågor och översättning av Patrik Jandelin

Matchen Nigeria- Elfenbenskusten spelas 14.00(svensk tid) och sänds på Eurosport.