Presentation av valberedningen

Publicerad 23 september 2011

Valberedningen i Malmö FF fyller en viktig föreningsdemokratisk funktion. Nedan följer en presentation av herrarna som är valda att förvalta det ärofyllda ämbetet för tillfället.

Pehr Andersson: ”För staden är MFF en viktig förening och ett starkt varumärke”

Som näringslivsdirektör i Malmö strävar Pehr Andersson efter tillväxt för stans näringsliv. Som ledamot i MFFs valberedning sörjer han för återväxten i styrelsen. Däremellan läser han gärna böcker.

– Mitt bästa MFF-minne? Det måste vara när Bosse Larsson dribblade Pelé! Det var i en vänskapsmatch med New York Cosmos nångång på 70-talet. Pelé var den stora stjärnan, men bland det första som hände i matchen var att Bosse drog honom. Det var en skön känsla.
Det var närmare bestämt 1975 och en 16-årig Pehr Andersson var en av 21 785 åskådare på Malmö Stadion.

FÖDD I MALMÖ
Han är född och uppvuxen i stan, Pehr Andersson, och har verkat här som företagare och företagsledare under många år; framför allt inom it och media, bland annat för Scandvision, Linné Öresund och Cell Network. Sedan två år har han tagit sig an en helt ny utmaning, att som direktör leda Malmö stads näringslivskontor.
– För mig handlar mitt arbete och Näringslivskontorets roll om att skapa förut-sättningar för att arbeta, bo och leva bra i staden Malmö. Efter 25 års företagande är det spännande att jobba med samhällsbygge, säger Pehr Andersson.

Brett kontaktnät
Sedan ett knappt år tillbaka är Pehr Andersson också ledamot i MFFs valberedning, ett uppdrag där hans erfarenhet och breda kontaktnät kommer till god nytta.
– För staden är MFF en viktig förening och ett starkt varumärke, klubben bär ju stadens namn.
– Det är viktigt både för staden och för klubben att ha en god relation.

Vilka kvaliteter är viktiga för en ledamot i valberedningen tycker du?
– Att ha ett öppet sinnelag för vad styrelsen behöver och en förhållandevis neutral position. Och så ska det ska vara enkelt att höra av sig till oss.
På lediga stunder läser Pehr Andersson; gärna, mycket och brett.
– Jag är lite av en boknörd… Jag läser många olika genrer och för läsdagbok. För närvarande håller jag på med Knut Ståhlbergs bok ”Två kära ovänner” om Winston Churchill och Charles de Gaulle, den kan jag rekommendera.

Jörgen Svensson: ”Man måste ha stor respekt för att MFF är en medlemsägd förening”

Man kan representera sin klubb på olika sätt. Jörgen Svenssons far Lennart ”Lill-Kick” och farfar Erik ”Kick” gjorde tillsammans 550 matcher i MFF. Jörgen tar plats i MFFs valberedning istället.

– Mitt bästa MFF-minne? Det första som slår mig är när Bosse Larsson kom hem efter proffstiden i Tyskland 1969 och jag fick överlämna en välkomstpresent till honom. Jag var med i pojklaget som skulle spela förmatch, och att både få spela inför publiken på Stadion och träffa Bosse, det var stort!
Det säger Jörgen Svensson, och det är knappast en slump att valberedningens båda nya ledamöter (se Pehr Andersson här intill) har med Bosse Larsson i sina bästa MFF-minnen. Båda är födda 1959 och MFF-präglades under den stores storhetstid.

Hedrande uppdrag
Yrkeskarriären har fört in i försäkringsbranschen: Jörgen Svensson är idag vd för Länsförsäkringar Liv och delar sin arbetstid mellan Stockholm och Malmö. Sedan han slutade spela själv har han följt MFF som supporter och medlem – fram till att förfrågan kom om att ta plats i valberedningen.
– Det är hedrande om man kan göra något för sin klubb och ett intressant uppdrag. Valberedningens arbete i en ideell förening är på sätt och vis viktigare än i ett bolag. Man måste ha stor respekt för att MFF är en medlemsägd förening med många perspektiv som valberedningen måste vara lyhörd för, säger Jörgen Svensson.
– Den dynamiska diskussionen kring stadge-ändringar på senaste årsmötet visade verkligen vilket stort engagemang det finns hos medlemmarna – en styrka hos en klubb som MFF och föreningsdemokrati i sin finaste form.

SLÄKTEN I MFF
För Jörgen Svensson finns emellertid en himmelsblå klangbotten av ett annat djup:
Erik ”Kick” Svensson, 211 matcher, 129 mål 1923-35. Jörgens farfar.
Lennart ”Lill-Kick” Svensson, 336 matcher och 102 mål 1956-66. Jörgens far.
Och själv spelade han sig som tredje generationens MFF:are genom alla pojklagen och nådde juniorlaget 1977 – men inte längre.
– Jag spelade en säsong i juniorallsvenskan. Jag minns framför allt kamratskapet i laget med värme, och den lever kvar än idag.

Texter: Tobias Christoffersson
Bild: Jesper Landby