Prahl summerar januari

Publicerad 05 februari 2002

Prahl summerar januari

Har du funnit dig tillrätta? Hur har träningen i januari varit?
Jo, det går bra. Det har varit en hel del praktiska detaljer utanför själva fotbollen att reda ut. Vi har även ändrat om lite i omklädningsrummen och strukturerat upp lite rutiner. Vi började ju redan i december. Då lärde vi känna varandra samt spelade fotboll samtidigt som vi pratade principer. I januari har vi kört 8 pass i veckan. På förmiddagen är det fysikträning under ledning av Jörgen Becke. På eftermiddagarna har vi tränat grunder i försvarsspelet. Vi har även kört halverade grupper och individuell rollträning. Man måste träna på den teknik som behövs på den position man befinner sig. Skadorna har bidragit till att spelarna är olika långt men totalt sätt har vi kommit ganska långt.

Är du nöjd med träningen så här långt?
Ja, det känns bra. Tycker att vi gjorde en bra insats i Rostock även om vi förlorade. Det vi tränat på fungerade och spelarna visste vad de skulle göra. Tror inte att Hansa hade mer än 4-5 vassa chanser på hela matchen. Vi har lagt några stenar till grunden.

Varför så mycket betoning på försvarsspelet?
Vill vi hamna högre upp i tabellen än i fjol måste vi släppa in minst 10, helst 15 mål mindre alltså totalt helst 25, max 30 mål.

När är det dags att ta nästa steg och träna anfallsspel?
Det fungerar inte riktigt på det viset. Nu har vi jobbat med grunderna. I februari kommer vi att träna mer och mer anfallsspel. Vi tränar veckovis med backlinjen en vecka, sedan backlinje/mittfält en vecka och sedan mittfält/anfall veckan efter. Sedan går man tillbaka till backlinjen igen men börjar ett par trappsteg högre upp. Man måste nöta in allting och fortsätta träna. Även en pianist i världsklass måste öva skalor. Vi kan inte gå ut i april och hoppas att det skall fungera.

Det finns tränare som anser att man kan inte lära en A-lagsspelare något nytt. Att det är som ung man lär sig vad man sedan kan. Du verkar ha en annan filosofi?
Det anser jag är helt fel. Ta en spelare som Brian Steen Nielsen. När han kom till Malmö FF sa han att han ville komma till en tränare som kunde lära honom något nytt. Man kan alltid stimulera en spelare att våga prova något nytt. Fotboll är komplicerat och man blir aldrig fullärd. Det finns inte en passning, volleyskott eller nick som inte kan bli bättre. När man tror att man kan allt är man på väg utför.

Det är många nya spelare i Malmö FF på kort tid Hur är stämningen i truppen?
De nya spelarna som Jeppe Vestergaard och Jussi Nuorela har smält bra in i truppen och har redan hög status. Men även spelare som Billy Berntsson och Dan Ingvarsson tar för sig så konkurrensen ökar på backsidan. Det är bra stämning i truppen. Vi försöker få alla att jobba med alla. Att alla skall delta och att alla är lika viktiga. Spelarna är glada och skämtar och det är viktigt om man skall få gruppen att dra åt samma håll. Vi hoppas det fortsätter.

Hur är det egentligen att träna ett lag med språkförbistring och olika nationaliteter?
Det är naturligtvis ovant att ständigt byta språk och språket är en barriär. Det är viktigt för spelare som kommer till Sverige att lära sig svenska. Det måste klubben nästan ha som krav. Jag tror nästan det är en förutsättning för att lyckas riktigt, på så sett är det viktigt även för spelaren. Joseph Elanga kan bra svenska och Driss håller på att lära sig. Det är spännande med olika nationaliteter men det krävs att man är bättre förberedd, jobbar hårdare och det tar ibland lite längre tid. Men här har ju även spelaren ett stort ansvar.

Hur är träningsförhållandena i Malmö?
Faciliteterna är fantastiska, här finns ingenting att klaga på. Vi har inte behövt ställa in en enda träning. Konstgräset är utmärkt och jag kan inte härleda någon av skadorna till det. Snarare är det så att vissa spelare kanske inte är så vana vid fysisk träning samt att man tar i lite extra för man vill visa upp sig. Man blir lätt bortskämd med de här förutsättningarna.

Gräsplaner och inomhushall då?
Efter som vår säsong inte börjar förrän i april så finns inget behov av att träna på en gräsplan just nu. Planen på Malmö Stadion kan värmas upp och hade vi exempelvis spelat europamatcher under vinterhalvåret hade det varit en annan sak. Konstgräset duger bra än så länge och gräsplanerna är snart speldugliga här i södra Sverige. En inomhushall anser jag är ett måste om svensk fotboll skall hänga med övriga länder i Europa där man tränar året om på fina gräsplaner. Hela föreningen skall utnyttja den både ungdomar, som tränar under sämre förhållanden än seniorerna, och A-laget Helst skulle man naturligtvis vilja ha en hall i fullstorlek men den kostar ca 15-17 miljoner. En 60 x 40 m kostar ungefär hälften. Det finns ju hallar som utnyttjas idag men det är svårt att få tider ens till A-laget och underlaget är betong och inte konstgräs vilket naturligtvis är en nackdel.

Hur fungerar samarbetet rent praktiskt mellan dig, Anders Palmér och Bosse Nilsson?
Det fungerar bra. Vi är i ett inledande skede men Bosse Nilsson är en stor tillgång med sitt kontaktnät. Som det är nu har Anders mest agerat hjälptränare men kommer efterhand att profilera sig bättre. Till säsongspremiären skall uppdelningen vara klar och alla skall veta sina roller.

Har du lyckats få ut ditt budskap och fotbollsfilosofi till spelarna?
Den frågan skall du egentligen ställa efter säsongen. Det är en sak att få ut budskapet men en helt annan att få dem att spela efter den.

Finns det någon speciell tanke med hur spelschemat för träningsmatcherna är upplagt?
Inte mer än att jag vill möta bra motstånd på bortaplan. Det härdar spelarna och stärker gruppen.

Har du hunnit fundera över det allsvenska spelprogrammet. Malmö FF spelar exempelvis tre hemmamatcher i rad. Vad är anledningen till detta?
Jag har inte hunnit studera spelschemat så noga och dessutom så kommer det ändringar varje vecka. Örebro lägger om sin plan på Eyravallen därför är spelschemat lite märkligt. Det är inget vi var glada för men något vi accepterat. Jag tycker det är bra att vi möter DIF i premiären. De har Sveriges bästa mittfält och måste anses som favoriter i den matchen. Det passar nog oss att slå i underläge i den matchen precis som mot AIK i fjol. Även ur publiksynpunkt tror jag att DIF är en bra premiärmotståndare.

Om Malmö FF skriver kontrakt med Ivan Milosevic blir truppen större än du sagt. Kommer detta att ha någon påverkan på U-lagsspelarna. Svårare att slå sig in i truppen? Eller kommer någon spelare att lånas ut ytterligare?
Om det blir så kommer truppen att bli större. Det kommer inte att påverka de yngre spelarnas chans att slå sig in. I övrigt vill jag inte kommentera frågan

Då tackar vi för att du tog dig tid Tom. Vi ser redan fram emot Februarisummeringen
Tack själv. Den kan nog bli intressantare för då har vi spelat ett antal träningsmatcher och kan göra en bättre analys av spelare och spelsystem

Vid tangentbordet
Patrik Jandelin