Pontus Jansson: ”Supporterkulturen är en livsstil”

Publicerad 23 juni 2013

 

Pontus Janssons hjärta har alltid bankat himmelsblått. Allting började när Pontus var en liten grabb och gick på matcherna med familjen. När han sedan allt blev äldre hamnade han i klacken med sina bröder. Det var i klacken som han på riktigt började älska Malmö FF.

– Min första match i klacken var mot Helsingborg i cupen. Jag minns att Zlatan gjorde mål i den matchen och blev min stora idol. Det var häftigt, berättar Pontus.

Pontus berättar också att han jämt åkte till matcherna med bröderna för att stötta deras lag. De var besatta helt enkelt. När Pontus sedan fick A-lagskontrakt med MFF som 16-åring tog det stopp för att stå i klacken. Dock blev det en comeback på ståplats i april när MFF mötte Halmstad i premiären. Han var då skadade och tog tillfället i akt att stötta sina lagkamrater.
– Jag ville passa på att ställa mig i klacken. Det var ju sex-sju år sedan jag stod där sist och dessutom hade jag aldrig stått på nya Stadions. Vad jag tyckte om det? Skitskoj!

Supporterstödet har alltid varit en viktig faktor för Pontus. Det är viktigt att visa känslor och kärlek åt fotbollen tycker han. Han anser även att supportrar är något som gör fotbollen till vad den är.
– Utan alla hejaramsor och tifon hade fotbollen inte varit så stor. Vi spelare älskar allt stöd vi kan få. Det finns inget bättre än att spela inför en fullsatt arena med ett bra tryck, menar han.

Varför var du så exalterad av att stå i klacken?
– Jag var kär helt enkelt. Jag var fast i Malmö FF och älskade att stå och hoppa på norra läktaren. När man står i klacken känner man även en stor gemenskap, det blir liksom lite familjärt. Många ser supporterkulturen som en livsstil att stå i klacken, lite så kände jag med.

Men det var inte att bara stå i klacken som Pontus låg och drömde om på nätterna. Hans stora dröm var att bli fotbollsproffs och en dag få springa in på Stadion i ett himmelsblått ställ. När han var 19 år gammal gick drömmen i uppfyllelse. Det var då han fick göra sin A-lagsdebut i MFF-tröjan. Debuten inföll mot Djurgården på bortaplan 2009.
Pontus minns att han blev inbytt med dryga tio minuterna kvar på matchuret. Det var inte så jättemycket MFF:are på plats men han kommer ihåg att det var ganska stämningsfullt från bortasektionen ändå.

När Pontus i framtiden kommer lägga skorna på hyllan har han redan bestämt sig för en sak.
– När jag blir äldre och lägger av, kommer jag att stå på norra läktaren igen. Det ser jag fram emot, avslutar han och ler.

/Wilhelm Nilsson

 

Texten är tagen från matchprogrammet Avspark inför matchen mot Elfsborg.

Malmö FF – IF Elfsborg
Swedbank Stadion
24/6 kl 19.05
Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på ticnet.se (Missa inte att ni kan köpa till torsdagens match mot Häcken för 50-100 kr. Läs mer här)