Poäng med stark mersmak

Publicerad 04 april 2006

…samtidigt ett inte orättvist resultat. MFF hade spelet och chanserna, men den här kvällen var Häckens defensiv helt enkelt starkare än MFF:s offensiv. Läs referatet från gårdagens match.

***Det fortsätter kärva med hemsidans nya, betydligt förbättrade matchreferatformat. Först under onsdagen ser uppdateringen ut att kunna slå igenom på sajten , därför kommer här referat och matchfakta på nyhetsplats.***

En poäng med stark mersmak – men samtidigt inte ett orättvist resultat. MFF hade spelet och chanserna, Häcken fick matchen dit de ville, hjälpta av ett tidigt ledningsmål. MFF belägrade långa stunder Häckens planhalva med passningsspel och press, och till slut kunde Afonso nicka in årets första mål. Den här första kvällen var Häckens defensiv helt enkelt starkare än MFF:s offensiv – men det fanns mycket som lovar gott inför fortsättningen.

Häckens tidiga ledningsmål – på hörna i 6:e minuten efter att två MFF:are oturligt sprungit ihop och lämnat helt öppet i bortre delen av målgården – framkastade knappast några dramatiska förändringar av hisingarnas planerade upplägg för matchen; istället för en poäng fanns det nu plötsligt tre att slå vakt om genom passivt tillbakadraget spel i väntan på kontringar. Inget ont om Häcken, de spelar väl efter sina förutsättningar och gjorde det den här gången väldigt bra – det är bara så trist att metoden inte tycks upphöra att så självklart skörda framgångar i allsvenskan. För det är ju trots allt så här man vill att fotbollen inte ska vara.

Men det är första veckan i april. Planerna – ja de som över huvud taget finns att spela på – lämnar det mesta övrigt att önska. Spelare och spel ännu försäsongskantiga. Gissa vilket som är lättast då – primitivt stångabort varvat med the occasional sparkaochspring eller omväxlande, attraktivt passningsspel som dessutom ska gå fort. Häcken är färdigstöpt, MFF har med match ett bara börjat. Problem fanns, men mycket såg bra ut.

Niklas Skoog såg till exempel oförskämt bra ut. Han har sitt spel och det kör han till synes oavsett spelsystem och matchbild – och sällan har det sett så bra ut. Liksom övriga hade han svårt att få till något riktigt genombrott, men som targetplayer var han fullkomligt lysande. Gång på gång höll han med lätthet undan 2-4 häckenspelare, vände, vred och lirkade och hittade oftast också ett spelalternativ. Av den tröghet han tidigare dragits med syntes inget, tvärtom verkar hans kontroll ha stärkts med smidigare fysik. Imponerande.

Efter Häckens försmädliga ledningsmål tog MFF över helt i jakten på kvittering, men det blev tyvärr mer av långvarig belägring än furiös anstormning. Och då det inte gick att svälta ut den som ingen bollhunger har, var det högerflankens artilleri som sköt sprickor i muren. Ulrich Vinzents matade en mängd skarpa inlägg som resulterade i farligheter varje gång; på flera av dem gick Afonso upp i bra nickläge, men skallade över. Dock såg kombinationen intrimmad ut, där kommer det att bli mål förr eller senare.

MFF hade två vassa målchanser i första halvlek. I 25:e minuten bröt Afonso in i straffområdet från vänsterkanten och spelade fram Niklas Skoog, som kom ur vinkel men fick bollen på mål i öppet läge, målvakten täckte till hörna. Tio minuter senare en dubbelchans: på ett nytt inlägg från höger drog Jesper Bech i straffområdet till med en halv cykelspark med bra klipp, men bollen studsade på en häckenspelare till Afonso framför mål, och där var det nära.

Ett rappt skott på halvvolley i 47:e minuten av Niklas Skoog inledde MFF:s andra halvlek, som till en början uppvisade en öppnare matchbild där lagen turades om att kontra på varandra. I 53:e minuten hann till exempel hjärtat knappt ner från halsgropen efter att Häcken brutit in från höger och skapat ett farligt läge, så hade MFF vänt och rullat upp ett riktigt snyggt anfall. Afonso passade Skoog, som ”fastnade” just inne i straffområdet för att sedan lägga fram till Christian Järdler som slog inlägg.

MFF-pressen tilltog, nu med bättre tempo, högre intensitet – och Häcken fick ta till oschyssta medel för att freda sig. I 57:e minuten, Skoog ånyo lysande i sin bollhållning, spelar fram Afonso, som dras ner i utmärkt frisparksläge. Sex sju meter utanför straffområdet, en bit till vänster. Afonso och Skoog måttar. Afonso skjuter – bollen klockrent i ribbans underkant! Men besvikelse hann inte börja värka, för minuten efter fick MFF en ny frispark, nu en bra bit upp på högerkanten. Skoogs tur, lättar en boll in i klungan i straffområdet, igen går Afonso upp rätt – men det här gången blir också nicken rätt. Välavvägd träff, bollen in till höger, äntligen 1-1!

Men frisparksdramatiken fortsatte, vid andra målet. Kort efter kvitteringen fick Häcken frispark i näranog exakt samma läge, och skytten fick en träff av Afonsokaliber. Bollen såg – – otäckt målsökande – ut att vara på väg mot bortre krysset, men Mattias Asper sträckte ut och gjorde inget mindre än en prakträddning. Därefter är det lite svårt att förstå vad som hände med MFF. Med kvitteringen inne efter en period av uppdrivet tempo kändes det ”självklart” att de himmelsblå skulle trycka till det sista och köra över Häcken helt. Så blev det inte, greppet löstes upp. Kanske spelade bytet Safari ut Anders Andersson in – Bech ut på högerkanten, Yksel som nummer 10 -, för MFF-spelet började hacka. Dock inte värre än att ledningsmålet var ytterst nära i 66:e minuten. Anders Andersson drog på ett tungt skott, som Håkan Svensson inte kunde hålla. På returen var Yksel framme, men Svensson räddade igen.

Sedan åstadkom MFF i princip ingenting förrän i matchens upplösningsskede, och det är ju förstås för svagt om man vill vinna. Sista fem plus tre stoppminuter tryckte MFF på igen och radade upp farligheter, närmast kom inbytte Joakim Nilsson, ensam framför mål i 91:a minuten.

En premiärinsats svår att mäta värdet på. Årets MFF har mycket spel i sig, det står utom allt tvivel. Första intrycket av Åkebys 4-3-3 i skarpt läge är att möjligheterna är många, att med fortsatt intrimning kommer MFF:s anfallsspel att bli rikt, blomstrande och svåremotståndligt såväl för såväl fotbollsälskare som motståndarförsvar. Samtidigt stämmer det till eftertanke att det räcker att rigga en köttmur och ha nån löpsk på topp för att bjuda jämbördigt motstånd när bolltempot är lågt och det finns blottor bakåt. Sett till individuella insatser föll ingen ur ramen, tvärtom var de flesta bra. Vid sidan om Skoog var Afonso storartad i sitt spel, och Vinzents bekräftade att hans inlägg blir ett värdefullt anfallsvapen.

Härligt att se MFF spela fotboll igen, hopplöst lång tid till nästa match.

MATCHFAKTA

0-1 6 min Lucic
1-1 59 min Afonso Alves

5 min Kaissi (Häcken)
16 min Järdler

Byten MFF
62 min Behrang Safari ut, Anders Andersson in
81 min Yksel Osmanovski ut, Joakim Nilsson in

Domare: Jonas Eriksson

Publik: 14 381

Bollinnehav: MFF 63% – Häcken 37%
Avslut på mål: MFF 3 – Häcken 3
Avslut totalt: MFF 14 – Häcken 7
Frisparkar: MFF 10 – Häcken 8
Hörnor: MFF 4 – Häcken 3
Offside: MFF 0 – Häcken 7