”Palle” tillbaka på gamla jobbet

Publicerad 09 april 2011

Med 348 matcher och två SM-guld i den himmelsblå tröjan vet han vad som krävs av spelarna. Nu tar han, efter fem framgångsrika år som ungdomstränare, steget upp och bli assisterande tränare i A-truppen – Anders Palmér.

– Det är press i Malmö FF, det är det ju. Och det är ju vårt eget fel, vi som spelade här förr. Och andra innan oss. Eftersom vi hade många framgångar. På så vis vore det kanske enklare i många andra lag. Men lite press är bra för oss. Det är ju vinna vi vill.

Det är några dagar innan den märkliga allsvenska bortapremiären hemma mot Trelleborgs FF. Anders Palmér berättar hur det märkts på förmiddagsträningen att det skarpa läget närmar sig: intensiteten ökar, anspänningen tilltar…
– …och småskadorna försvinner, säger han med glimten i ögat.

Anders Palmér är knappast ett nytt ansikte för den inbitne MFF:aren. 348 matcher och 2 SM-guld som spelskicklig mittfältare i MFF på 1980-talet. De senaste fem åren tipselittränare som bland annat lett U17-laget till stora framgångar. Nu ny assisterande tränare bredvid Roland Nilsson.

Blev du förvånad över frågan?
– Ja, det kan man säga. Den kom rätt plötsligt i januari, och det var inget jag gick och tänkte på. Jag trivs jättebra med att jobba med ungdomar i MFF, men – det är alltid roligt att vara med högst uppe.

Tränarjobb i repris
Faktum är att det är andra gången Anders Palmér blir assisterande i MFF. Under Tom Prahls första två år, 2002-03, hade också han Anders Palmér bredvid sig. En Anders som dagens Anders beskriver som ”rätt grön”.

– Då kom jag rätt in, utan att ha haft ett eget lag någon gång, nästan helt utan utbildning. Sedan dess har jag samlat på mig en del erfarenhet och idag är jag bekväm i rollen på ett annat sätt.

Från sexan till trean
Vid sidan av ungdomslagen i MFF tränade Anders Palmér Trelleborgslaget Pelister 2006-2009 – fyra år under vilka laget gick från division sex till division tre!

– Det var en rätt så tuff klubb att komma in och träna, mycket humör och lite kaxigare attityd, där fick man verkligen testa ut sitt ledarskap. Men där fanns också många bra spelare som ville prova sina vingar, och det var ett spelande lag.

Det där sista är viktigt. För även om Anders Palmér fostrades och spelade under engelska eller engelskinfluerade tränare, har han själv som tränare utvecklat en mer spanskinspirerad filosofi – precis som Roland Nilsson.

Likheter med Rolle
– Det är rätt stora likheter. Ett varierat anfallsspel som bygger på mycket rörelse och att alla vill ha boll, så har jag tränat mina lag.

Hur ser du på rollen som andretränare?
– I A-laget är vi ett team där alla gör sitt för att hjälpa Rolle på bästa sätt: Simon Hollyhead med fysträningen, Wilner Registre och Greger Andrijevski med rehab, Jonnie Fedel, målvaktstränare, samt Leif Engqvist och jag som assisterande tränare.

Bollplank med åsikter
– Min roll är framför allt att vara ett bollplank som har åsikter, säger Anders Palmér.
– Vi diskuterar mycket, vrider och vänder på saker innan och efter matcherna, mellan träningarna. Roland ska känna att han om han frågar något så kommer jag med ett bra svar!  Det är en pågående process för att vi ska fortsätta att bli bättre. Men det är också viktigt att vi inte håller med varandra om allt.

 

Text: Tobias Christoffersson

Ovanstående intervju är hämtad från Malmö FF:s matchtidning Avspark Vill du läsa mer så klicka på länken
Ladda ner Avspark Nr. 2 här.