P19 klart för semifinal i Ligacupen

Publicerad 22 mars 2024 i Herr,Nyheter

Fem matcher, fem segrar och 17–3 i målskillnad – P19 är vidare till semifinal i Ligacupen. Så här säger huvudtränare Max Westerberg om lagets offensiv, defensiv och vilka spelare som stuckit ut under säsongsinledningen.

Max Westerberg.

Ligacupen, gruppspel

Helsingborgs IF – Malmö FF 0–1 (Wille Persson)
Malmö FF – Halmstads BK (Alexandru Ghita 2, Alexander Hughes, Gentian Lajqi)
Kalmar FF – Malmö FF 1–5 (Anton Höög 2, Wille Persson 2, Kenan Busuladzic)
Malmö FF – Trelleborgs FF 4–0 (Alexander Hughes, Viggo Jeppsson, Anton Höög, Alexandru Ghita)
Östers IF – Malmö FF 1–3 (Amadeus Sundgren, Viggo Karlsson, självmål)

Max Westerberg om:

…att hitta ett rakare spel:
– Vi har pratat ganska mycket om att bli lite rakare och att utveckla vårt kontringsspel. Det har vi lyckats få effekt på under den relativt korta tid som vi varit igång med den nya truppen. Jag hoppas att det inte är tillfälligheter, utan att det är arbetet bakom det här som gör att vi kommit till fler målchanser.

– En del av utvärderingen från 2022 och 2023 säger att vi varit överlägsna på att ha bollen i P19 Allsvenskan. Den statistik vi har fått har visat att vi haft överlägset mest bollinnehav, slagit flest passningar inom laget och har varit det lag som tagit in bollen på offensiv planhalva flesta gånger. Alla de parametrar har vi varit ganska överlägsna i. Men tittar man på expected goals, hur ofta vi tar in bollen i straffområdet eller gjorda mål har vi varit ganska average.

– Därför har vi försökt förbättra det och kanske ändra approach till spelet. Vad prioriterar vi när vi har bollen och vilka val gör vi? Vi möter många motståndare som inte vill ha bollen och vi måste ofta anfalla mot elva spelare, den delen kan vi inte påverka. Det handlar mer om att inte ta någon touch för mycket, spela första passningen framåt och löpa framåt i situationer som gör att motståndarna kommer ha svårare att organisera sig.

…den starka defensiven:
– Vi har varit i topp på att vara intensiva när vi pressar motståndarna. Det finns en kategori som heter passing per defensive action, alltså hur många passningar tillåter vi motståndarna göra innan vi pressar. Vi har lyckats hålla ner det och det blir ett mått på att vi pressar ofta och vill vinna bollen fort. Det blir ett ganska aggressivt sätt att försvara. Men man kanske blir mer utspridd och det riskerar att göra att vi inte är så samlade som motståndarna är när vi exempelvis försvarar eget straffområdet.

– Nu har vi prioriterat att vara mer kompakta och cyniska när vi inte har bollen, utan att för den sakens skull tappa kontrollen. Vi vill fortfarande bestämma var motståndarna spelar och när de gör det, men vi har förlikat oss med tanken att det är helt okej om motståndaren har bollen lite mer än tidigare. Vi har fler kroppar som kan vara mellan bollen och vårt eget mål. Med logiken borde det säga att det blir svårare att göra mål på oss.

– Vi har i ganska många av gruppmatcherna spelat med tre innerbackar. Du är ofta väldigt samlad framför ditt eget mål och det är där målen görs i fotbollen. Alexander Olsson, Amadeus Sundgren och Linus Larsen har spelat på de platserna, och så har Alexander Hughes tagit ett stort ansvar som wing back. Vi spelade med fyrbackslinje mot Öster och klarade av att försvara oss lika bra där.

…tre spelare som stuckit ut
Anton Höög, mittfältare: Han gör sina första månader som P19-spelare och är ofta två år yngre än många av sina motståndare. Två år som kan göra ganska stor skillnad när man pratar om unga spelare. Utifrån det tycker jag Anton har stuckit ut i positiv bemärkelse. Han har spelet nästan alla minuter och bidragit med poäng och mål.

Han är oerhört trygg med bollen på ett sätt som vi kanske inte trodde att han hade i sig redan. Anton kan se spelet på ett jättebra sätt men också transportera bollen och hantera den under press. Jag skulle vilja jämföra honom med Hugo Larsson. De har liknande förmåga att förflytta sig själva både med och utan boll på ett extremt effektivt sätt. Det är det som jag tycker sticker ut mest med Hugo Larsson, och även med Anton.

Alexandru Ghita, forward: Fyra mål på fem matcher sticker definitivt ut. Det är ett målsnitt, om man tittar tillbaka på en femårsperiod, som har inneburit att man har goda förhoppningar att lyckas även på högsta nivå, likt Sebastian Nanasi, Amin Sarr och Tim Prica. Ghita är där och tassar på det snittet och det blir spännande att se om han kan fortsätta göra det över tid den här säsongen. Sedan är det ingen vetenskaplig studie jag presenterar nu, men det är intressant. vi har kanske inte varit lika framgångsrika att få fram nior som backar.

Kenan Busuladzic, mittfältare: Kenan kom in förra sommaren och gjorde direkt starka prestationer. Han har cementerat den bilden av sig själv och utvecklats ytterligare. Det kommer vara P19 Allsvenskans bästa spelare den här säsongen, det är jag övertygad om. Han är mångsidig, kan hantera bollen och har en god spelförståelse, men han är också en annan typ av mittfältare än de som kommit fram i MFF de senaste åren. Han är en väldigt bra defensivt. Intensiv när han pressar, bra på att tackla och vinna bollen. Man kan säga att han redan gjort övergången från ungdomsspelare till seniorspelare, då han ofta tar mogna beslut på planen.

P19 är vidare till semifinal i Ligacupen som spelas mot BK Häcken den 23 eller 24 april. Matchen är lottad att spelas i Malmö på hemmaplan precis som en eventuell cupfinal.

huvudpartners

officiella partners