Obligatorisk bussresa till Olympia och förfest på Swedbank Stadion

Publicerad 02 september 2012

Nytt grepp för att försöka skapa trygga fotbollsfester i samband med derbyna.

Förfest på Swedbank Stadion – träffa Rikard Norling och truppen timmarna innan matchen mot HIF!

Inför matchen mot Helsingborgs IF på Olympia den 24 september kommer Malmö FF att arrangera en förfest på Swedbank Stadion från klockan 17.00. Det är såklart fri entré, och vi serverar mat och dryck till specialpriser. Rikard Norling och spelare besöker festen 17.45 innan man förbereder sig för matchen.

Därefter avgår gratis bussar till Olympia. Bussarna kommer att stå utanför Supportertorget. Vid uppvisande av matchbiljett går man på valfri buss.

I matchbiljetten ingår alltså bussresan – den som vill kan med andra ord åka tur och retur från Swedbank Stadion helt gratis. Det går även bra att åka med bussarna utan att gå på förfesten.

Säkerhetsarrangemang

Efter flera års oroligheter i samband med derbymatcherna vill Malmö FF och Helsingborgs IF försöka hitta nya lösningar på problemet. Fotboll skall vara fest. Men när supportrar attackeras av huliganer måste vi klubbar också göra något. När säkerheten inte kan garanteras trots massiva polisinsatser, är det nödvändigt att agera.

Det enda sättet att komma in på MFFs sektion är därför att åka med någon av bussarna som avgår från Swedbank Stadion. För den som hellre tar sig till Helsingborg på annat sätt – eller bor så att det blir en omväg att ta sig till Malmö – kommer man kunna hoppa på bussarna vid uppsamlingsplatser utanför Helsingborg. Tanken är att man ska kunna ta sig till matchen precis som vanligt, men istället för att åka in till Helsingborgs centrum, åker man till någon av uppsamlingsplatserna (eller Swedbank Stadion) och tar bussen till bortasektionen. Givetvis kör bussarna dig tillbaka till Swedbank Stadion eller uppsamlingsplatserna.

– Vi har vänt och vridit på problemet och detta är en lösning som vi tror har potential att verkligen öka säkerheten, säger Per Nilsson, MFFs vd. Vi gör det för att försöka komma åt problemet, och vi kommer att utvärdera det noga tillsammans med våra supportrar. Men som situationen utvecklat sig var det inget alternativ att bara låta saker och ting fortgå. För oss är det viktigt att våra supportrar tryggt och säkert kan åka till bortamatcher.

Region Skåne står för bussarna.

– Det är ett berömvärt initiativ som klubbarna nu tar för att på allvar komma tillrätta med problemen. Då Region Skåne vill visa sitt stöd för insatserna är vi villiga att medverka med busstransporter inför matchen den 24 september, upp till en kostnad av 150.000 kronor, säger Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult.

– Jag hoppas att initiativet, som naturligtvis bör utvärderas ordentligt, visar sig bli ett effektivt steg för att säkra att fotbollsmatcherna verkligen blir de folkfester vi alla vill att de ska vara, avslutar Pia Kinhult.

Ett samarbete mellan MFF, HIF, Polisen och Region Skåne.

Beslutet är taget i en samarbetsgrupp bestående av Polisen, Region Skåne, Malmö FF och Helsingborgs IF. Syftet är att försöka vända utveckligen och återskapa fotbollsfesterna. Försöket kommer utvärderas för framtida derbyn.

Biljetterna till matchen säljs som vanligt genom ticnet.se och MFF Shopen och på biljetterna till MFFs sektion kommer det stå att de enbart gäller som inträde om man kommer via de dedikerade bussarna. Biljetterna släpps den 3 september klockan 10:00.