Ny utmaning väntar MFF:s planansvariga

Publicerad 13 februari 2024 i Herr,Nyheter

Ett hårt jobb under vintern har gjort Eleda Stadion spelklar till Svenska cupen. För våra planansvariga är det bara starten på ett intensivt och utmanande år.

Magnus Olsson, till höger, är fastighetstekniker och har tillsammans med sina kollegor som bland annat Måns Andersson, till vänster, och Jerry Wihlborg, i mitten, arbetat hårt för att göra spelplanen redo för Svenska cupen.

När de sista personerna lämnat planen efter guldfirandet mot Elfsborg stod planskötarna redo. Vanligtvis får gräsmattan inne på Eleda Stadion gå i vila under december och januari, men under vintern har de arbetat på ett nytt sätt. Målet har varit att få planen spelklar redan i februari och förra veckan kom beskedet att de lyckats.

– Det är väldigt hårt arbete, skulle jag säga. Gräsmattan har fått konstant passning, säger fastighetstekniker och planansvarig Magnus Olsson.

Han, och hela teamet som jobbar med planen, har arbetat intensivt under vintern. Till följd av planstormningen tvingades de vertikalskära den redan i november, vilket vanligtvis görs under våren eller sommaren. Dessutom har ljusriggarna använts hela perioden, växtduken har varit på och den nya plantäckningen har hjälpt mycket. Allt för att behålla värmen i jorden.

Men den ovanligt kyliga vintern gav dem en extra utmaning.

– Vi kan inte räkna med att vi ska ha en fin vinter, men har man haft tio hyfsade vintrar på rad och så får man en sådan här skitvinter när vi ska ha match den 17 februari… Det är tuffa utmaningar, men det är samtidigt roligt, säger Magnus.

Kan bli hemmamatcher i december

Att hålla planen i speldugligt skick i princip året om kan bli den nya verkligheten. För tar sig MFF till Europa Conference League spelas de sista matcherna i huvudturneringen under julveckan. I Champions League och Europa League går de sista omgångarna i januari.

– Vi måste anpassa oss. Ska vi vara med i Europa och spela i december och januari så är det här en enormt bra läroperiod för oss. Så vi vet hur vi ska bära oss åt nästa vinter.

Kommer planen klara det?
– Jadå.

Att vi spelar på planen så pass tidigt i år, finns det risk att det påverkar kvaliteten resten av året?
– Vi vet inte riktigt hur planen kommer reagera när de går på så här tidigt, för det är rätt så späda plantor som vi har nu så här tidigt på året. Det kan slita ganska mycket, säger Magnus och fortsätter:

–  Vi är väldigt måna om att det ska se bäst ut i Sverige här. Det är det vi jobbar för och då är man lite orolig för hur spelet nu ska påverka hur det ser ut sen.

Glädje efter beskedet

Frågan de ställer sig är hur planen kommer se ut i den allsvenska hemmapremiären. För när april väl kommer, som är en bra växtperiod för gräset, är Magnus trygg i att den kommer se lika fin ut som den brukar.

– Det ska bli bra med den vanliga skötseln och det enorma arbete som vi gör tillsammans med Malmö stad.

Det var med glädje som teamet runt planen kunde meddela att det blir matcher på Eleda Stadion redan i februari.

–Det känns fantastiskt. Men fråga mig igen den 17 februari, säger Magnus Olsson och skrattar. 

Personerna bakom planen

huvudpartners

officiella partners