Ny assisterande tränare klar

Publicerad 30 januari 2010

Spanjoren Josep Clotet Ruiz, 32 år, blir ny assisterande tränare i MFF.

De två senaste åren har Josep arbetat som huvudtränare för Espanyols B-lag. Han tog laget till serieseger 2009 och de blev uppflyttade till 2:a divisionen. Han hade också glädjen att se inte mindre än 7 av sina spelare lyftas upp i A-truppen efter säsongen.

Under säsongen 2007 – 2008 var han tränare för Espanyols U-19 lag och tog dem till sin första Spanska ligatitel.

Josep spelade själv fram till 18-årsåldern då han skadades och bestämde sig för att satsa på tränarkarriären istället. Han har en gedigen tränarutbildning och fick sin FIFA PRO licens 2003.

Josep har även hunnit med att jobba inom det katalanska fotbollförbundet, ta en Mastersexamen i Fotbollsvetenskap, vinna ligan med Espanyols U-18 lag och vara huvudansvarig för den spanska division 2-klubben Figueres.

– Vi ser på fotboll på samma sätt och det känns både kul och värdefullt att kunna få in internationella influenser i laget, säger MFFs tränare, Roland Nilsson.

– Jag kom i kontakt med Roland via några gemensamma bekanta. Vi har träffats vid flera tillfällen och pratat fotboll och när jag fick frågan blev jag nyfiken direkt, förklarar Josep Ruiz.

Under veckan har Josep varit på plats i Malmö och bekantat sig med laget och omgivningarna.

– Jag bestämde mig slutgiltigt när jag fick se laget och känna atmosfären. Det märks att det är ett lag där man satsar och där alla är villiga att arbeta hårt, säger Josep. Sen ligger laget i högstaligan, och det är alltid en utmaning.

På en fråga om hur det känns att vara i Sverige svarar han med ett skratt:

– Jag har föreläst en hel del i Finland, så det här är jag van vid. Jag vet att ni bastar och badar i isvatten. Men jag tycker nog bastun är svalare här än i Finland.

Josep åker nu tillbaka till Spanien för att ordna med en del praktiska saker och ansluter till träning i slutet på nästa vecka.