Nummer 31: Jonatan Johansson

Publicerad 07 juli 2006

Efter sin första träning med laget fick malmöitisk media en första pratstund med vår nye toppman.

Tre kvart in på MFF:s förmiddagsträning gjorde han entré till applåder av det hundratalet nyfikna som flockats runt staketen – Jonatan Johansson. Joggade igång ett par varv, gick sedan direkt in i den sedvanliga positionsövningen med laget och var också med på det avslutande korta tvåmålsspelet mellan ”Lag Unga” och ”Lag Gamla”. Och sköt ett snyggt mål.
– Det var tungt – och lite pirrigt. Jag flög imorse från England, så jag är lite trött. Men det är lika bra att komma in i hetluften direkt. Jag har inte tränat med ett lag på ett tag och har inte den riktiga matchskärpan och matchtempot – jag får träna lite extra i veckan som kommer, kommenterade Jonatan Johansson ankomsten till sin nya klubb.

Efter träningen tussade Hasse Borg ihop sin senaste guldklimp med nyfikna medierepresentanter och överräckte också tröja nummer 31.
– Jag fick ett par nummer att välja mellan, och eftersom jag tidigare spelat med 11 och 21 tyckte jag 31 passade – det har inget med min ålder att göra! förklarade Jonatan Johansson, 31 i augusti, en stund senare.

Att det blev MFF var långt från självklart för Jonatan Johansson. Han har försörjt sig som fotbollspelare i Storbritannien i näranog ett decennium (Glasgow Rangers 1997-2000, Charlton 2000-2006, Norwich 2006), och hade – ekonomiskt mer lukrativa – engelska erbjudanden att välja emellan – men han bestämde sig till slut för att gå vidare.
– Jag trivs i London och tycker om brittisk fotboll; det lättaste hade kanske varit att göra klart med ett nytt lag där. Men jag ville komma till ett lag som satsar för att… vinna saker. De lag som var aktuella i England kunde inte ge mig vad jag vill ha fotbollsmässigt; jag skulle inte kunna gå framåt i dem.

Alldeles oviktigt i sammanhanget var knappast det faktum att Jonatans kollega i finska landslaget sedan tio år tillbaka, Jari Litmanen, hade gott att säga om MFF och Malmö…
– När jag väl bestämt mig för att flytta, blev Malmö aktuellt. Jag pratade med Jari en del, och han berättade att klubben hade en bra organisation, bra stämning – och vill gå framåt. När det kommer ifrån Jari… då litar man på det.

Han rankar åren i Glasgow med ligavinster, Champions Leaguespel och kvartsfinal i UEFA-cupen som höjdpunkter i karriären jämte de två bästa åren i Charlton, då laget gav bottentipparna svar på tal och slutade nia och sjua i Premier League. Men sistlidna säsong blev en besvikelse; det gick dåligt för laget och dåligt för Jonatan Johansson. Han fick lite speltid och lånades ut till Norwich i andraligan.
– Norwich var bra, för jag fick spela lite och komma igång.

Jonatan har spelat ytterforward i 4-3-3 i Charlton och yttermittfältare i Roy Hodgsons finska landslag, men…
– Jag känner mig själv som forward – och jag får väl se vad tränaren tycker här…
Fast därvidlag verkar inte Jonatan behöva hysa oro: Sören Åkeby deklarerade klart att han i första hand ser sitt senaste nyförvärv som anfallare.

Han vet inte riktigt när det blir tid att åka över till England igen och fixa med flytt, en kappsäck var allt han fick med sig imorse… men klart är att skotska flickvännen Jean följer med till Malmö – och tycker det ska bli spännande. Jonatan Johansson verkar redo för en nystart i fotbollskarriären, och det råder inget tvivel om att MFF har fått en både harmonisk och hungrig spelare, sugen på matcher och segrar:
– Nu vill jag njuta av fotbollen!

/Tobias Christoffersson