Nu är uttagningarna till höstens akademier igång

Publicerad 01 mars 2017 i Nyheter

Till hösten ska över 200 pojkar och flickor börja sjunde klass på MFF:s tio akademier runt om i Skåne. Hundratals förväntansfulla unga fotbollsspelare har nu påbörjat uttagningarna till klasserna.

Provspelet till akademin på Pilängskolan i Lomma gick av stapeln på Lomma IP under måndagen. Snön låg bortskottad i drivor bredvid planerna där 40 pojkar och flickor spelade för en av de 24 platserna i klassen som blir den andra årgången på Lommas akademi.

– Det är väldigt kul att intresset för våra akademier ökar. Både kvaliteten och antalet sökande har gått upp. Jag tror det beror på att vi och skolorna gör ett bra jobb och att ordet sprider sig, säger Per Ågren, en av MFF:s medarbetare som jobbar med akademierna.

Trots den mångåriga erfarenheten bland MFF-tränarna och skolpersonalen är det svårt att avgöra hur talangfull en spelare i 13-årsåldern egentligen är. Per Ågren berättar att det förvisso krävs vissa grundegenskaper men att man i första hand letar efter engagemang.

– Talang är ett svårt begrepp men vi letar efter pojkar och flickor som framförallt har ett brinnande intresse för fotbollen och vill bli bra fotbollsspelare. Vi tror att vi kan få ut mest av den typen av spelare.

För den som kommer in på någon av MFF:s akademier väntar tre skolår där man får kombinera en seriös skolgång med en satsning på elitfotboll. En av de som hoppas på att vara en del av akademiklassen på Pilängskolan i augusti är Tilde Skog som till vardags spelar i GIF Nike.

– Jag har sökt in till fotbollsakademin för att jag vill utvecklas mer som fotbollsspelare. Man får träna mer och har proffsiga tränare som är duktiga på att lära ut, säger hon.

Att spela uttagningsmatcher inför tränare och skolpersonal som förde anteckningar och noterade var lite nervöst på förhand, berättar hon.

– Men när man väl började spela tänkte man inte på det. Jag tycker att det gick bra idag. Jag fick bra passningar och sprang mycket och på rätt plats.

Läs mer om Fotbollsakademierna

Kommande akademiuttagningar

2 mars, Bjärred – Rutsborgskolan, Borgeby IP

3 mars, Burlöv – Vårboskolan,  Åkarps IP

3 mars, Limhamn, Linnéskolan, Limhamns IP

7 mars, Höör, Ringsjöskolan, Jeppavallen

8 mars, Hässleholm, Västerskolan, Österås IP

9 mars, Kristianstad, Fjälkingeskolan, Fjälkinge IP

16 mars, Simrishamn, Korsavadsskolan, Korsavads IP17 mars, Staffanstorp, Hagalidskolan, Staffansvallen

huvudpartners

officiella partners