Nu är planvärmen på

Publicerad 13 februari 2012

Ett säkert vårtecken – trots allt – på Swedbank Stadion är när planvärmen startas upp. Det innebär att nedräkningen till den allsvenska säsongen har börjat på allvar. Så skedde idag och hemsidan ställde några frågor till Arenachefen Nils-Börje Friberg.

Vad händer nu framöver?
– Vi smyger igång värmen idag. Man måste ta det försiktigt för att inte bränna de tunna fibrer som finns i gräsets rötter. Vi börjar med fem plusgrader och ökar varje vecka.

Hur lång tid tar det innan gräset börjar växa?
– Första veckan kommer man inte att märka något. Dels är det en låg temperatur och dels ligger vattenrören 40 centimeter ner i marken. Å andra sidan är tjälen inte lika kraftig i vår sandbädd jämfört med en vanlig jordbädd. Lufttemperaturen vid marknivå låg i morse på 1,4 minus jämfört med sju minus utanför Swedbank Stadion. Dels finns det ju en grundvärme i sig själv när det ouppvärmda vattnet cirkulerar och dels skyddar de uppvärmda byggnaderna runt planen en del. 

Hur kommer ni att jobba med ovansidan då?
– Vi kommer att jobba med fiberduk för att få värmen att stanna kvar i markhöjd samtidigt får man vara försiktig så att man inte får mögel i gräset.

Apropå mögel. Hur ser det ut med snömögel i år?
– Vi har ju inte haft någon snö i år så det kommer inte att vara några problem. Planen kommer att vara mindre ”fläckig” i år.

Och vad är viktigast framöver för att få en bra gräsplan?
– För det första är det viktigt att klargöra att med så hård belastning som vi hade ifjol så behöver planen tid att återhämta sig, precis som spelarna. Nu kör vi igång sakta och vi hoppas på plusgrader men framför allt ljus. Solen är den i särklass viktigaste ingrediensen för en bra gräsmatta. Det vi inte vill ha är ett djupt snötäcke på planen. Då får vi gå ut med ett allmänt anrop om snöskottning.