Mycket på spel ikväll

Publicerad 27 april 2001

Jakten på cupära och Uefacup-äventyr går vidare i kväll med den svåra kvartsfinalen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

Båda klubbarna har stora framgångar i fotbollshistorien och har båda ambition hitta glansen av gyllene medaljer igen. Men i cupsammanhang är MFF det betydligt mer framgångsrika laget.

Hela 14 cuptitlar har det blivit, den senaste 1989 då Djurgården besegrades i finalen. Därpå har MFF spelat ytterligare tre finaler med mindre framgång.

IFK Göteborg har å sin sida tagit fyra segrar i cupen, men var i final så sent som 1999, då laget förlorade mot AIK.

MFFs väg till kvällens kvartsfinal, för den som inte minns, är:
Perstorp (div 3) borta 4-0
Helsingborgs IF hemma 2-1 efter Zlatans vackra golden goal
Helsingborg Södra (div 2) borta 6-5 efter straffar
Häcken borta 1-0

IFK Göteborg har tidigare besegrat:
Vinberg (div 3) borta 5-1
Kongahälla (div 2) borta 6-1
Husqvarna (div 2) borta 2-1
Djurgården borta (nåja…) 2-1 efter golden goal

Äran att vinna cupen har urvattnats de senaste åren. I syfte att återta dess forna status har förbundet beslutat om en del ändringar angående cupens form.

Bland annat har ”experimentet” med att spela finalen i två matcher upphört. Årets cupfinal avgörs i EN match, den 24 maj. Spelplats blir Stadsparksvallen i Jönköping.

En annan nyhet för nästa års cup är att hela cupspelet sker under samma kalenderår, 2002.

Ett annat incitament, som infördes redan för två år sen, i samband med Uefas nedläggning av Cupvinnarcupen, är att seger i Svenska cupen ger möjlighet att kvalificera sig för Uefacupen. Vikten av det är något alla MFF-fans är väl insatta i.

Men det är inte bara MFF som är ute efter internationellt cupmotstånd. Eftersom fjolårets svenska mästare Halmstad åkte ut redan i tredje omgången (Kalmar FF borta) och seriens tvåa Helsingborg försvann i samma omgång en magisk höstkväll på Stadion, är samtliga åtta kvarvarande lag i cupen ute