Motståndarna – Trelleborgs FF

Publicerad 01 maj 2010

Med sexton derbyn mellan MFF och TFF på meritlistan har TFF-tränaren och tillika MFF:s senaste guldtränare Tom Prahl lite att jämföra med. Hans egna derbykänslor finns emellertid någon helt annanstans.

– Det enda derby jag haft riktiga känslor för är derbyt mellan Onslunda och Spjutstorp! Där gick det hett till både på plan och bredvid – och till de matcherna kom det flera hundra åskådare! Förlorade man kunde man inte visa sig ute på lördagskvällen… minns Tom Prahl, som inledde sin tränarkarriär i moderklubben Onslunda IF tidigt 70-tal.

Sitt genombrott som tränare fick Tom däremot under sin första sejour i Trelleborgs FF 1990-95, då han förde upp och etablerade laget i Allsvenskan. Under dessa år lades grunden till den särskilda derbytradition mellan TFF och MFF där ”kusinen från landet” ofta jäklats med ”storlaget”. Det började direkt med 1-0-seger på Vångavallen den allsvenska comebackvåren 1992.

Fem segrar på sju derbyn
– När man kommer till en klubb som så att säga inhyrd har man inte samma känsla för derbyna, de är egentligen som vilken match som helst. Det är framförallt supportrarna och spelarna som har den relationen till matcherna. Men det är klart jag minns det första derbyt: annandag påsk 1992, Bob Houghton tränade MFF och vi vann med 1-0. Och året efter, då Viggo Jensen tagit över ledde vi med 4-0 i halvlek.

Trelleborg vann fem av de sju första derbyna och är fortfarande det enda lag över huvud taget som har plusstatistik på MFF i allsvenska möten. Påfallande ofta är det också tidigare MFF-spelare som varit tongivande när TFF trilskats.

– Under mina första år i TFF höll ju MFFs reserver landslagsklass, vi fick över spelare som Anders Palmér, Leif Engqvist och Peter Hillgren. De spelare som kommer idag är framför allt lovande ungdomar som inte tagit sista steget i MFF. Men dom vill absolut inte förlora mot MFF dom heller!

Årets matcher för Trelleborgs FF
Under sina fyra år som MFF-tränare 2002-05 var TFF allsvenskt bara guldåret 2004. Då blev det oavgjort på Vångavallen och 4-2 till MFF på Stadion.

– För MFF är ju derbyt mot HIF större, medan mötena med MFF är årets matcher för TFF:arna. Som MFF-tränare var det påtagligt att uppleva den enorma gåpåarandan som fanns i TFF i derbyna, särskilt på Vångavallen.

Lång, lång skadelista
Sedan Tom Prahl tog över TFF igen 2008 har han inte lyckats leda sitt lag till någon ny derbyseger. Efter tre oavgjorda matcher vann MFF med 2-0 i Trelleborg senast. Och säsongen 2010 har börjat allt annat än muntert: lång, lång skadelista, problem med spelet, problem med formen.

– Otroligt struligt så här långt, den tuffaste starten på en allsvensk säsong som jag har upplevt. När detta läses hoppas jag verkligen vi tagit en trea mot Åtvidaberg, annars blir det tufft för oss att komma till Swedbank Stadion. En poäng eller en seger skulle betyda mycket för oss.

Tobias Christoffersson

Denna text publiceras i Avspark, Malmö FF:s matchprogram, som distribueras till Sydsvenskans och Ystads Allehandas prenumeranter fredagen den 30 april och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.

Ladda ner Avspark här(8 MB)